Crema Vichyssoise

Complexitate
redusa
Crema Vichyssoise

Ingrediente

  • 50 g unt
  • 3-4 fire de praz
  • o ceapa potrivita
  • 2-3 cartofi
  • 250 ml lapte
  • sare
  • piper alb
  • nucsoara
  • 1 l supa pui
  • 200 ml smantana
  • fire de ceapa verde
  • eu am pus si 2 catei de usturoi

Mod de preparare

Azi ne vom plimba un pic prin lumea bucaarilor francezi consacrati pe alte meleaguri.
Este vorba de Louis Diat, fost bucatar la Ritz-Carlton in New York in timpul Primului Razboi Mondial. Avand deja cativa ani de experienta in respectivul restaurant, el a "recreat" clasica supa de praz si cartofi din copilaria sa.

El a afirmat intr-un interviu acordat ziarului New Yorker in 1950 "imi amintesc cum eu si fratele meu obisnuiam, in zilele fierbinti de vara, sa racorim supa adaugandu-i un pic de lapte rece". Desigur, exista o mare polemica asupra originii acestei supe, daca e franceza, americana sau ... catalana!

In anul aparitiei sale in meniul de la Ritz, in 1917, avea denumirea de creme vichysoisse glacee, de fapt denumirile tuturor preparatelor fiind in limba franceza. Ulterior, odata cu schimbarea limbii in engleza, a fost cunoscuta ca cream vichyssoise glacee in 1930.

Numele supei provine de la vecinatatea satului natal a lui Diat cu orasul Vichy. * wikipedia engleza si spaniola.

In mod consacrat aceasta crema se serveste rece, fiind foarte racoritoare in zilele calduroase sau un excelent aperitiv servit in pahare mici pentru a intampina oaspetii la dineuri elegante si de ce nu in asteptarea prietenilor de la petrecerile noastre. Dar este la fel de binevenita si in varianta calda, in zilele ded iarna.

De la praz folosim doar partea alba. Se spala cu atentie firele de praz pentru a inlatura toate impuritatile. Tocati marunt partea alba a prazului si ceapa. Puneti untul la incins intr-o oala si adaugati ceapa si prazul marunt tocat - si cateii de ustoroi striviti cu lama de cutit.

Sotati totul pana cand devin transparente. Adaugati si cartofii taiati in felii, cuburi marunte, adaugati apa/supa dupa caz, piperul alb si nucsoara. Cand a dat primul clocot, reduceti focul si lasati sa fiarba in continuare.

Eu am pus partea mai verde din radacina de praz legata cu o ata pt gatit de manerul oalei. Se scot cand la sfarsit si se arunca, sunt prea atoase pt a fi puse in blender, dar accentueza gustul.

Cand s-a fiert, adaugati laptele. Daca nu aveti un blender de picior cum am folosit eu, atunci treceti continutul putin cate putin in blenderul cu vas. Dar e un pic de munca la spalat: d Dupa ce ati mixat bine totul, adaugati smantana.

Daca optati pentru varianta rece: rezervati smantana si o adaugati in farfurie in momentul servirii, printr-o miscare circulara, ramanand un desen pe suprafata cremei. Daca optati pt varianta calda: adaugati smantana si lasati sa fiarba pana da primul clocot.

Retete originala crema se serveste cu crutoane si ceapa verde presarata deasupra. Din lipsa, am profitat de partea verde a prazului, pe care am taiat-o fasii subtiri pe lungime si am sotat-o intr-o lingura de ulei de susan. Ramane la aprecierea voastra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Ciocolata de casa in foi de napolitana
Bucataras.RO

Ciocolata de casa in foi de napolitana

O bunatate de ciocolata care nu mai are nevoie de nici o introducere! Ideea am furat-o de la Gabytz, am vrut sa incerc si...

Ciocolata de casa in foi de napolitana
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!