Ciorba de Potroace

Complexitate
redusa
Ciorba de Potroace

Ingrediente

  • In principiu avem nevoie de:
  • maruntaie - pipote si inimi de la o curte de pasari (aprox 800gr)
  • o poala de radacini (telina, morcovi, patrunjel)
  • vreo trei cepe ramase pe funia impletita as’toamna
  • o mana de orez (4 linguri)
  • cateva rosii bine coapte
  • 1 canutza cu bulion de rosii
  • o mana de verdeata proaspat culeasa (leustean si patrunjel)
  • un botz de untura
  • ceva acreala – in cazul nostru: 1 plic bors maggi
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Pentru varianta dreasa:
2 galbenusuri de la ouale gainilor care au scapat de la sacrificare si cotcodacesc fericite in poiata,
o ulcica cu smantana proaspat adunata de la oalele cu lapte parcate in beciul racoros,
aceiasi verdeata adunata din gradina - musai bio – numai ca de data asta inlocuim leusteanul cu marar.

Ciorba de potroace – o reteta traditionala romaneasca, deasa si acra numai buna de trezit mintile adormite de aburii si oboseala unei petreceri care s-a intins pana in zori.

Aceasta ciorba este nelipsita dupa cumetrii sau nunti - udate din belsug cu rachie si tulburel si contribuie la succesul unei petreceri reusite.

Acuma, ca tot am adunat toate cele trebuitoare ne pornim la lucru:
Curatam maruntaiele de pasare, le oparim si le punem la fiert in apa cu putina sare.
Curatam spuma si stergem peretii oalei cu un servet curat umezit cu apa rece.

Cat fierb maruntaiele, curatam ceapa si o tocam cubulete.
Radacinile le spalam, le curatam apoi le tocam cum altfel decat cubulete.
Dupa ce maruntaiele au fiert pe jumatate adaugam zarzavatul.

Lasam sa clocoteasca impreuna, voios, pret de jumatate de ceas, apoi adaugam orezul ales, spalat si oparit. Cand orezul e fiert, adaugam rosiile curatate de coaja si taiate maruntel, pasta de tomate si untura – ca sa aiba ciorba stelute si fiertura sa fie ademenitoare.

Dupa alte cateva clocote saram dupa gust apoi acrim cu generozitate.
Punem leusteanul ales, bine spalat si tocat marunt si stingem focul.
Lasam oala acoperita cu capac - sa se potoleasca fiertura.
Cand punem blidul pe masa, presaram cu patrunjel verde tocat.

Daca ne place ciorba dreasa – “á la grec” – cum zic cunoscatorii - trebuie sa procedem asa:
Amestecam galbenusurile cu smantana.
Tragem oala de pe foc.

Subtiem amestecul de galbenusuri cu putina ciorba apoi turnam totul in oala.
Acoperim cu capac si lasam fierbinteala fierturii sa rezolve ultimele amanunte.
De asta data, cand punem ciorba pe masa, presaram cu marar.

Acuma ... alegeti fiecare ce blid va place si daca distractia a fost maxima, nu pot decta sa va urez: " Pofta buna!!! "

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Placinta cu Branza si Stafide
3
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Piept de pui cu sos gorgonzola
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
5
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Parteneri
Desert tarta cu branza si piersici
Bucataras.RO

Desert tarta cu branza si piersici

Am pregatit o tarta simpla si va invit sa o incercati. Branza a fost facuta de catre bunica sotului meu din lapte prins....

Desert tarta cu branza si piersici
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!