Pentru varianta dreasa:
2 galbenusuri de la ouale gainilor care au scapat de la sacrificare si cotcodacesc fericite in poiata,
o ulcica cu smantana proaspat adunata de la oalele cu lapte parcate in beciul racoros,
aceiasi verdeata adunata din gradina - musai bio – numai ca de data asta inlocuim leusteanul cu marar.
Ciorba de potroace – o reteta traditionala romaneasca, deasa si acra numai buna de trezit mintile adormite de aburii si oboseala unei petreceri care s-a intins pana in zori.
Aceasta ciorba este nelipsita dupa cumetrii sau nunti - udate din belsug cu rachie si tulburel si contribuie la succesul unei petreceri reusite.
Acuma, ca tot am adunat toate cele trebuitoare ne pornim la lucru:
Curatam maruntaiele de pasare, le oparim si le punem la fiert in apa cu putina sare.
Curatam spuma si stergem peretii oalei cu un servet curat umezit cu apa rece.
Cat fierb maruntaiele, curatam ceapa si o tocam cubulete.
Radacinile le spalam, le curatam apoi le tocam cum altfel decat cubulete.
Dupa ce maruntaiele au fiert pe jumatate adaugam zarzavatul.
Lasam sa clocoteasca impreuna, voios, pret de jumatate de ceas, apoi adaugam orezul ales, spalat si oparit. Cand orezul e fiert, adaugam rosiile curatate de coaja si taiate maruntel, pasta de tomate si untura – ca sa aiba ciorba stelute si fiertura sa fie ademenitoare.
Dupa alte cateva clocote saram dupa gust apoi acrim cu generozitate.
Punem leusteanul ales, bine spalat si tocat marunt si stingem focul.
Lasam oala acoperita cu capac - sa se potoleasca fiertura.
Cand punem blidul pe masa, presaram cu patrunjel verde tocat.
Daca ne place ciorba dreasa – “á la grec” – cum zic cunoscatorii - trebuie sa procedem asa:
Amestecam galbenusurile cu smantana.
Tragem oala de pe foc.
Subtiem amestecul de galbenusuri cu putina ciorba apoi turnam totul in oala.
Acoperim cu capac si lasam fierbinteala fierturii sa rezolve ultimele amanunte.
De asta data, cand punem ciorba pe masa, presaram cu marar.
Acuma ... alegeti fiecare ce blid va place si daca distractia a fost maxima, nu pot decta sa va urez: " Pofta buna!!! "
Am pregatit o tarta simpla si va invit sa o incercati. Branza a fost facuta de catre bunica sotului meu din lapte prins....
Desert tarta cu branza si piersiciCozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii