Ciorba de Burta

Postat pe: 14-06-2011
(3)

Ingrediente

2-3 picioare de burta
2 pungi (900 g) burta prefiarta
o telina mare
3 ardei grasi galbeni
2 gulii
2-3 radacini patrunjel
5-6 morcovi
3-4 pastarnaci
2-3 cepe mari, optional
2 legaturi patrunjel
o galetusa smantana (900 g) 6-8 galbenusuri de ou proaspat
2 capatani usturoi romanesc

Mod de preparare

Se achiziționeaza 2-3 picioare de vita. Se parlesc si se spala bine, in cateva ape. Se pun la fiert, impreuna cu 10 litri de apa. Se lasa la fiert cca o ora, timp in care se spumeaza constant. Dupa intervalul de o ora, se adauga sare mare de bucatarie, o jumatate punguta de piper boabe, 8-10 foi dafin, 2 gulii, o telina mare, 2-3 radacini de patrunjel, 3 ardei grasi galbeni, 3-4 pastarnaci, 3-4 morcovi (+2-3 cepe mari, optional – s-ar putea sa inchida zeama la culoare).

Se mai fierb împreuna cel putin inca 2 ore (la foc mediu), dupa care zeama se strecoara, legumele fierte se arunca, iar picioarele de vita se dezoseasa. In timp ce piciorusele fierb, 2 pachete de burta prefiarta si taiata fidelute, cumparata din comert, se spala in trei - patru ape, impreună cu 2 linguri de otet, la fiecare apa, pentru a-si pierde gustul de conserva si de punga.

De asemenea, curatati 1,5 – 2 capatani mari de usturoi, le pisati si le frecati cu putina sare si ulei. Picioarele golase (gustati daca sunt fierte), impreuna cu burta spalata si zeama strecurata se pun la fiert pt cca 45 – 60 min, se mai adauga sare după gust (nu multa, pt ca zeama scade, iar sarea ramane).

In acest timp, intr-o tigaie larga cat pofta noastra, caliti in putin ulei 3 ardei grasi rosii sau gogosari, pana cand acestia se strang si se inmoaie usor (aprox. 15 min la foc mic). In acelasi timp, caliti intr-o alta tigaita, 2 morcovi marisori (tot în putin ulei) - (evitati uleiul in exces). Acestea se arunca peste zeama cu picioare si burta, ca s-o ingalbenim si s-o indulcim.

In timp ce lasam la fiert 5 min amestecul de mai sus, scoatem de la frigider o galetusa de smantana de 800 – 900 g (de preferinta 20% grasime – eu am folosit Dorna), care se bate cu 6-8 galbenusuri de ou si putina sare fina, intr-un bol marinimos. Se ia ciorba de pe foc, iar amestecul de smantana si oua se drege cu 3-4 polonice de zeama fierbinte, pana cand acesta se incorporeaza.

Toata minunatia o varsam incetul cu incetul, in oala de ciorba, amestecand cu grija, astfel incat sa nu se branzeasca smantana. Totul se pune apoi la foc mic, pt cateva minute. Se toaca fin 2 legaturi de patrunjel, iar impreuna cu mujdeiul de usturoi se arunca in ciorbica de burta, clocotind molcom, alte 2-3 minute.
Pregatiti-va de festin, gustati 2 toiuri de slibovita, luati o ciusca barbateasca si puneti-va la racit 2 boluri pline, ca le veți halpai rapid.
Pofta buna!

ps: nota de plata 80 – 100 lei (12 porții bune, fara slibovita); efort 5-6 ore, merita orice sotie (va veti da seama la final). Mai ales ca doar barbatii puternici si rabdatori pot ajunge la “final”.

by Nelu Bejenaru
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Ciorba de Burta" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

danielcozma391
•  31.01.2013 18:53:44

Slibivita aia unde o tii????

danielcozma391
•  31.01.2013 18:52:20

NEA OMULE se rasuceste in mormant toti ghiaurii de au adus in tara aceasta reteta.CE FACI???? Este o ciorba delicata pana si in pronuntia ei,este supla ,vioaie ,energica este revigoranta,nu are ardei,nu are piper , nu are verdeata ,nu areatata zarzavat omule.Si cand sa ma minunez de reteta ai dat cu legumele in mine.Ce ma mai mira am fost la o sindrofie de olteni unde ne-a dat ciorba de burta cu fidea

unqzz
•  14.06.2011 23:19:21

zice bine.....numai cu o mentiune....as schimba slibovita cu niscai palinca, daca nu e cu suparare....

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Ciorba de Burta