Lucicos sau ciorba de varza ardeleneasca

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
110 minute
Complexitate
medie
Lucicos sau ciorba de varza ardeleneasca

Ingrediente

  • O varză mai mică
  • Un ciolan de porc afumat
  • O legătură marar
  • O legătură cimbru
  • Sare, piper, boia dulce, iute, afumata, chimen
  • Ulei
  • 2 morcovi medii
  • Un ardei gras roșu
  • Un gogosar
  • O ceapă roșie
  • Un ardei iute roșu
  • 80 de grame pastă de roșii
  • O lingura de făină
  • 3 roșii medii decojite
  • Smantana
  • Suc de lămâie
  • Zahăr
  • Paine țărănească cu cartofi
  • Untura de porc
  • Apă

Mod de preparare

Această ciorbă mi-a amintit de gustul de acasă, de copilărie...practic era preferata mea...am pregatit-o cu mare drag, având ca bază rețeta mamei mele, însă în stilul meu! E o ciorbă deosebit de gustoasă, satioasa. În varianta originală nu se folosesc alte legume decât varză și bulion sau pastă de roșii. Eu am ales să o modific, profitând de toate legumele de toamnă, pentru un plus de gust si savoare!

Mai întâi razuim varza, o masam energic cu puțină sare. Radem morcovii, tocam marunt ardeii, gogosarul, mararul, roșiile.
Punem la fiert ciolanul de porc împreună cu ceapa curățata , legătura de cimbru, puțină sare și piper, apă cât să îl acopere. Îl fierbem o oră.
Separat calim în puțin ulei ardeii și gogosarul 5 minute, adăugăm morcovii, îi calim și pe ei 10 minute, apoi varza, mai lăsăm 10 minute. Punem compoziția rezultată deoparte.
O adăugăm în oala de ciorbă, împreună cu puțină apă călduță, cât să o acopere, o mai fierbem 30 de minute, punem apoi roșiile, continuând fierberea încă 10 minute.
Separat, încingem puțin ulei într-o tigaie , calim 2 minute făina, adăugăm condimentele, le lăsăm un minut, un polonic de zeamă, mararul, omogenizam totul și punem sosul rezultat ( sau rantasul) înapoi în oala . Mai dăm 2, 3 clocote, după care asezonam, adăugăm , dacă e cazul, puțină zeamă de lămâie sau oțet, puțin zahăr.
Ciorba de varză ardelenească se servește( cel puțin în reprezentarea mea), cu multă smantana, pâine prăjită unsa cu untura, boia și chimen, plus carnea fragedă din ciolanul de porc.
E o adevărată nebunie, cu gust de copilărie!
Nu trebuie decat s-o încercați!
Poftă bună!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Ardei umpluti cu dovlecei
Bucataras.RO

Ardei umpluti cu dovlecei

Ardei umpluti cu dovlecei
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!