Tarta cu legume

Complexitate
redusa
Tarta cu legume

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • 4 linguri ulei de masline
  • 50 gr untura
  • 3 ardei grasi feliati
  • 3 cepe verzi, tocate
  • 3 rosii coapte si feliate
  • 1 catel de usturoi pisat
  • patrunjel verde tocat marunt
  • 1 lingurita boia dulce
  • sare si piper dupa preferinta
  • apa aprox 250 ml (depinde de faina)
  • 1 ceapa rosie
  • feliata
  • masline dupa preferinta

Mod de preparare

Faina se amesteca cu sarea si se cerne dupa care se amesteca cu untura prin framantare intre degete pana obtinem o consistenta faramicioasa. Drojdia o punem la dospit cu apa dupa care amestecam cele doua intre ele adaugand apa atat cat se cere ca sa obtinem un aluat moale, nelipicios si care se poate intinde frumos. Lasam aluatul acoperit deoparte si trecem la legume.

Le spalam dupa care le curatam si le feliem resectiv tocam si zdrobim usturoiul. Amestecam incet cu care, piper si boia, patrunjel verde tocat.

Pregatim o tava rotunda ( (32 cm diametru) sau dreptunghiulara (32 cmx 27 cm) si intindem aluatul pe tava ajutandu-ne de degete. Ungem aluatul cu putin ulei dupa care aranjem legumele pregatite inainte. Punem in cuptorul preincalzit si coacem pana prinde pe margini o crusta aurie.

Indepartam din cuptor si servim cald sau rece.

Se portioneaza in patrate sau felii mai mici sau dupa preferinta.


Coca de verduras (vegetable tart)
Coca este un produs de patiserie/panificatie facut si consumat in Catalonia, partea estica a Aragonului, mare parte din Valencia, insulele Baleare, Andorras si Catalonia franceza.
Numele catalan "coca" vine din Olanda din timpul imperiului Carolingian si imparte aceasi radacina cu englezescul "cake" si germanicul "kuchen".

Sant numeroase "coca" cu gusturi diferite, de baza fiind cel dulce si sarat, inchis sau deschis (ca prezentare si servire).

Toate folosesc aluatul ca ingredient de baza, care apoi se decoreaza. Poate fi, asa cum am mai spus dulce sau sarat. Daca e dulce se foloseste oua si zahar iar daca folosim varianta a doua se intrebuinteaza drojdie si sare. Umplutura sau toppingul, peste sau legume, sant in general folosite pe coasta, iar mai spre interiorul tarii se prefera fructele, nucile, branza si carnea. Unele "coca"pot fi o combinatie de dulce/sarat (carne cu fructe uscate).

Coca, este in general un aluat de paine si dimensiunea poate fi intre 5 cm pana la 1 m, prezentarea ei fiind si ea variata:
- coca inchisa- umplutura in interior
- coca deschisa - aluat intins cu toppingul dorit
- coca cu gaura la mijloc
- coca simpla- fara nimic adaugat pe ea si care, cand se consuma se adauga ingredientele dorite (asdemanator cu tacos).

Este un produs comun atat bogatilor cat si saracilor si parte de baza in bucataria Catalona, asa cum am punctat de altfel mai sus.

In Catalonia are legatura directa cu "festa" (sarbatoare) in special la Paste, Cracuiun, Ajunul sf Ioan, etc. Unele chiar poarta nume de sfinti si sant consumate cu precadere in sarbatoarea respectiva (Coca de Sant Joan)
Multi consuma acest produs fara a tine cont de sarbatoare sau motive festive (daca consideram acele locuri ca fiind parti italiene).

Coca fiind parte din bucataria catalana are ingrediente specifice.

Separat de Italia, alte tari au de asemenea cakes, pie, produse de patiserie/panificatie specifice. Trei exemple ar putea fi pissadierele din Provence, Lachmacun din Turcia si Bouchee a la Reine din Franta, dar se pot gasi pie-uri dulci pe tot cuprinsul Europei. Specific "King's cake" (in Catalana-Tortell de Reis) este traditional in Occitania si Catalonia, Valencia, Andorra, French Catalonia si Insulele Baleare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Desert bomboane Brigadeiro
Bucataras.RO

Desert bomboane Brigadeiro

Desert bomboane Brigadeiro
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola