Caltabosii Mei

Complexitate
redusa
Caltabosii Mei

Ingrediente

  • 1 inima de porc
  • 1 ficat de porc
  • 400-500 gr slanina de la gusa porcului (daca nu aveti se pune slanina de pe burta, dar din cea cu putina carne)
  • 1 ceapa mare (2 mijlocii) sau dupa gust
  • 50 ml ulei
  • orez (eu am folosit din cel brun)
  • 1/2 kg la un kg maruntaie
  • sare si piper dupa gust
  • ienibahar si maghiran (eu am sarit peste ele ca nu le-am avut) usturoi (facultativ)
  • mate

Mod de preparare

Se pun la fiert maruntaiele de porc impreuna cu slanina. Se pune in apa in care fierb, sare, piper boabe, usturoi tocat dupa gust. Se fierb in clocote mici adaugandu-se din cand apa calda pe masura ce se evapora. Se verifica cu furculita cand sant gata.

Se scot (apa se pastreaza) se scurg, se macina cu masina de carne cu site fina de doua ori, sau daca va place se toaca cu satarul. La un kg de maruntaie de fierbe 1/2 kg orez (aici eu am pus ceva mai putin ca nu imi place prea mult orez).

In timp ce fierb maruntaiele, se spala orezul in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare, piper (maghiran, ienibahar daca folositi) si putina boia daca vreti. Trebuie sa fim atenti sa nu treaca orezul din fiert. Dupa fierbere, orezul se strecoara si se spala cu apa rece.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa tocata si se prajeste cateva minute, pana devine sticloasa. Se lasa la racit. Dupa ce le avem pe toate pregatite, adaugam orezul si ceapa peste maruntaiele macinate. Amestecam, dregem de sare, piper (maghiran si ienibahar daca folosim)

Se spala bine de tot matele de carnat sau cele speciale de caltabosi si apoi se trece la umplerea lor.

Se porneste din nou focul, se pune vasul in care am fiert maruntaiele cu apa ramasa, se pune la foc mic, caltabosul dupa ce este umplut, se leaga la ambele capete, i se da forma de inel, se inteapa in mai multe locuri cu un ac, si se puna in vas pe aragaz.

Se fierbe in clocote foarte mici, circa 10-15 minute. Se scot apoi cu grija, se aseaza pe o bara, afara la zvantare pana a doua zi. Se pun la frigider, se consuma reci, feliati, cu muraturi si paine de casa proaspata, sau se prajesc in untura si se consuma calzi, cu paine si un paharel de tuica... pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Placinte cu branza si marar
Bucataras.RO

Placinte cu branza si marar

Saptamina asta am tot poftit la dulciuri...ba la prajiturile lui Lavii, ba ale Doralindei, ba la placinta cu brinza a lui...

Placinte cu branza si marar
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola