2015-10-16 00:00:00
Alina Vicu cu al sau blog culinar Biochimist la Cratita, este un prieten vechi al site-ului Reteteculinare. De data aceasta, ea vine cu sfaturi despre cum putem pastra alimentele in conditii mai bune, mai sigure, pentru mai mult timp:
Salutare dragilor! Fiindca astazi este Ziua Mondiala a Alimentatiei, impreuna cu Retete culinare si FoodSaver Romania, va indemn sa sa ne alaturam campaniei "Stop risipei alimentare"!
Recunosc cinstit ca desi incerc sa ma limitez si sa nu risipesc multe alimente, tot nu reusesc, cel mai adesea aruncand cam un sfert din ceea ce cumpar si nu folosesc la timp. Stiu ca nu sunt singura care se confrunta cu acesta problema.
La nivel mondial sunt aruncate anual la gunoi 2 miliarde de tone de alimente, iar in ceea ce priveste Europa lucrurile nu sunt tocmai roz, aruncandu-se 89 milioane de tone de alimente. In timp ce noi risipim alimentele, 11% din populatia lumii inca lupta pentru a-si asigura hrana.
Trebuie sa recunoastem ca nici tara noastra nu sta prea bine la acest capitol. Romanii arunca anual 5 milioane de tone de alimente la gunoi, asta in timp ce altii sufera de foame. V-ati intrebat vreodata daca exista solutii la aceasta problema?
Asadar va provoc sa spunem “Stop risipei alimentare” si va dau si o solutie pentru aceasta problema – aparatul de vidat FoodSaver. Pentru mine a venit ca o gura de aer proaspat, fiindca de multa vreme doream sa achizitionez un astfel de aparat.
Aparatul FoodSaver este dotat cu leduri care indica modul de progresie al vidarii si vine cu diverse accesorii, unele insa trebuie achizitionate separate. Sunt si modele care au integrat un spatiu de depozitare pentru rola, pe langa cutter si tavita de picurare detasabila (care colecteaza excesul de umiditate, lichide si mici resturi ce apar in timpul vidarii).
Are functii de vidare si sigilare automate, iar functia de sigilare se poate utiliza si separat (astfel poti sa iti confectionezi din rola pungi de dimensiunea dorita). De asemenea, aparatul este prevazut si cu port pentru vidare caserole si sticle.
Noul meu ajutor in bucatarie FoodSaver este un aparat suplu, cu design atractiv (incat m-am indragostit de el de cum l-am scos din ambalaj), usor de depozitat (poate fi asezat si pe verticala) si foarte usor de folosit.
Mno, acu’ sa va zic la ce va poate ajuta frumuselul asta. Ne dam seama si din denumire ca FoodSaver este un aparat care ne ajuta sa economisim atat alimente (prin ambalare in vid), cat si bani si timp. Ce inseamna “in vid”? Adica aparatul elimina aerul dintr-un ambalaj (pungi, caserole, sticle) si il etanseaza, pastrand astfel proprietatile gustative si calitatea alimentelor.
Ei bine acum o sa intrebati ce putem vida, ei bine putem vida tot felul de alimente: alimente uscate (precum biscuiti, alune, nuci, fasole, orez, cafea macinata etc.), fructe, legume, carne, ulei, otet, vin si chiar produse nealimentare (precum obiecte din argint, articole pentru drumetii in natura).
Avantajul este ca folosind aparatul de vidat, alimentele raman proaspete si tin de pana la 5 ori mai mult timp decat ar tine in conditii obisnuite de depozitare. Traim in secolul vitezei si suntem mereu in continua lipsa de timp, iar Food Saver ne poate ajuta sa ne eliberam programul. Adica gatim o data pe saptamana (cel mai adesea la mine ziua de sambata e destinata gatitului in cantitati mari), portionam in cantitati mai mici si ambalam in vid, iar cand ne intoarcem de la serviciu, scoatem mancarea din figider si o incalzim, mai simplu de atat zau ca nu se poate.
Pungile si rolele FoodSaver au canale speciale care permit eliminarea eficienta a aerului. Iar datorita structurii multistrat actioneaza ca o bariera ultraeficienta impotriva oxigenului si umezelii, ajutand la prevenirea arsurilor prin congelare.
Un lucru foarte important care trebuie precizat, este acela ca pungile FoodSaver folosite la ambalare se pot refolosi. Le spalam, le uscam si le refolosim, insa nu pe toate. Cele in care am vidat carne cruda, peste crud sau alimente grase trebuie aruncate. La fel procedam si cu cele pe care le-am incalzit in cuptorul cu microunde sau au fost fierte.
Cum functioneaza: dupa cum va ziceam in randurile de mai sus, este tare usor de folosit.
Deschidem capacul, punem punga cu alimentele de vidat cu partea deschisa in tavita colectoare si apasam capacul pana cand observam ca banda verde de pe butoanele laterale.
Cand aparatul este inchis corect, se aprinde primul led verde.
Apasam apoi butonul vidare si sigilare si asteptam pana cand aparatul extrage tot aerul din ambalaj, in timpul acesta ledurile incarcandu-se progresiv, pana cand vor ajunge la cel de culoare rosie. Cand vidarea s-a terminat, ledurile se vor stinge, ramanand aprins doar primul led de culoare verde.
Iata in ce mod l-am utilizat: pentru pranz am gatit vita cu bere bruna. Cum nu s-a consumat toata, am pus intr-o punga FoodSaver si am pornit aparatul de vidat.
Am portionat carnea pentru gratar si am ambalat-o in vid pentru a-i pastra prospetimea. De asemenea, fiindca aveam o cantitate mai mare de carne de vitel, am portionat-o pentru friptura, am introdus-o in congelator, apoi am transferat-o intr-o punga FoodSaver si am pornit vidarea.
Am cumparat carne de pui si am procedat la fel si cu aceasta. Mai mult, una din ele am pus-o direct in marinada, iar cand am musafiri o pot scoate de la dezghetat, apoi o pun in tava, o dau la cuptor si gata-i puiul tandooori. :)
Cand vidam carne, este de preferat ca aceasta sa nu fie umeda, daca are umiditate in exces o stergem cu un servet de hartie si abia apoi o introducem in punga de vidare.
Voi reveni curand cu vesti despre aparatul de vidat FoodSaver.
Pentru mai multe tipsuri privind depozitarea alimentelor, accesati link-ul campaniei "Stop risipei alimentare".