diverse mincaruri cu /din burta

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

diverse mincaruri cu /din burta

Mesajde crista » 23/06/2006 09:02

O sa incerc sa scriu aici mai multe retete cu burta ( de vita ) . E preferata noastra si daca acasa in Romania cunoasteam numai ciorba de burta si tuslamaua , am descoperit cu mare placere ca italienii sunt mari iubitori ai acestui aliment. Are o istorie veche si se prepara si vindea in chifle pe strada in cele mai vechi timpuri. Deci se poate spune ca este chiar stramosul fast-food-ului ... :lol:

Fiecare regiune are reteta ei pe care eu sau voi o puteti modifica un pic si adapta la gusturile voastre sau la produsele pe care le gasiti in magazinele voastre.

Retelele le voi scrie in timp, de fiecare data cind voi gati in felul asta voi putea pune si poze...

Astept si alti iubitori "de burti" sa se alature mie si sa scrie retelele din zona lor sau retete preparate de familia lor... :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/06/2006 09:27

incep cu o reteta din Sicilia

reteta originala :


TRIPPA ALL'OLIVETANA


300-350 gr di burta de vitel clatita cu apa calda si fiarta cca 2 ore in apa cu sare.
Apoi prajiti 2 vinete taiate felii.
Pregatiti un ragĂš din carne , clasic ( ulei, ceaoa si carne de minzat tocata fiert impreuna cu pulpa de rosii si parfumat cu busuioc proaspat la sfirsit).
In timp ce toate fierb ,pregatiti un suc de rosii, se caleste un catel de usturoi in ulei,se adauga rosiile si un cuisor iar la sfirsit putina scortisoara.
Scurgeti burta si o amestecati su sucul de rosii ,adaugati dupa gust sare si piper
Apoi brinza "pepato primosale" sau "provola di Casale ", primul tip de brinza bucatele si al doilea ras.
Se scoate burta din craticioara in care ati facut sucul de rosii si se aseaza in vasul pt cuptor.
In acelasi vas puneti un strat de vinete prajite.
Apoi burta
Peste ragĂš-ul.
Apoi brinza bucati.
Ultimul strat de vinete.
Bateti un ou cu brinza rasa,sarati si piperati.
Garnisiti cu felii de oua fierte tari printre care lasati sa curga ou batut.
La cuptor la 180° pina se rumeneste,serviti nu foarte calda .. mai rece - caliie e mai buna .

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/06/2006 09:44

Si acum reteta mea - cu ce aveam in frigider ...mai rapida si mai putin "calorica"

pt 2 persoane:

- 400 gr burta de vita taiata felii si cumparata gata fiarta .. pe care am mai fiert.-o in apa cu sare maxim 15 minute si apoi am scurs apa .
- sos de rosii : am pus in tigaie 1 lingura de ulei, 1 catel de usturoi in care am infipt un cuisor - in felul asta la sfirsit am putut sa le arunc usor pe amindoua, pulpa de rosii su suc, 1 lingura de lapte - dupa parerea mea mai indulceste gustul aspru de rosii iar la sfirsit scortisoara un virf de cutit si busuioc uscat praf 1 virf de lingurita
- brinza ( fontina) un cascaval mai dulce , nu foarte parfumat care sa nu schimbe gustul .. sa nu influenteze
- 1/2 de vinata taiata felii, sarate , scurse, clatite cu apa si sterse cu prospoul de bucatarie dupa care prajite in tigaia de teflon cu putin ulei.
- 1 ou batut

In vasul pt cuptor am pus un strat de burta ( am gresit ca tb sa incep cu un strat d vinete... ) peste un strat de brinza taiat felii, apoi vinete, sosul de rosii aromat cu busuic, oul batut si celalta parte din brinza . La cuptor la foc maxim ( ca sa scap mai repede ca era cald rau). Cind era brinza topita am scos din cuptor si am lasat sa se raceasca. Era cald in casa si dupa 30 min mincarica mea era inca calduta dar buna de mincat.
Fişiere ataşate
trippa all'ulivetana354.JPG
in farfurie
trippa all'ulivetana354.JPG (88.16 KiB) Vizualizat de 18862 ori
trippa all'ulivetana349.JPG
gata
trippa all'ulivetana349.JPG (67.23 KiB) Vizualizat de 18862 ori
trippa all'ulivetana351.JPG
trippa all'ulivetana351.JPG (66.16 KiB) Vizualizat de 18862 ori
trippa all'ulivetana352.JPG
trippa all'ulivetana352.JPG (71.85 KiB) Vizualizat de 18862 ori
trippa all'ulivetana353.JPG
trippa all'ulivetana353.JPG (62.97 KiB) Vizualizat de 18862 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/06/2006 10:07

O reteta din Sardegna

TRIPPA CUE' PATATE burta cu cartofi


Ingrediente: 400 gr burta gata fiarta si taiata fisiute,1/2 ceapa ( eu n-am pus), 1 catel de usturoi, suc de rosii,apa sau supa , 1-2 cartofi medii

Se fierbe burta in apa cu sare , se scurge si se arunca apa . Intr-o cratita cu 1-2 linguri de ulei se pune ceapa maruntita ( eu nu!) si un catel de usturoi intreg ( pe care la sfirsit l-am pescuit si aruncat), apoi burta taiata. Se toarna apa sau supa , cartofii taiati cubulete si putin mai tirziu sucul de rosii ( poate fi si concentrat diluat cu supa sau apa ), sare si se lasa la fiet pe foc mic . Se serveste calda.
Fişiere ataşate
trippa cuè pattate.JPG
din pacate am o singura poza cam urita .. asta cu cratita...
trippa cuè pattate.JPG (74.92 KiB) Vizualizat de 18858 ori
Ultima oară modificat 26/06/2006 11:11 de către crista, modificat 1 dată în total.

smaranda lacramioara
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 12/04/2006 08:51

Re: diverse mincaruri cu /din burta

Mesajde smaranda lacramioara » 23/06/2006 02:34

crista scrie:O sa incerc sa scriu aici mai multe retete cu burta ( de vita ) . E preferata noastra si daca acasa in Romania cunoasteam numai ciorba de burta si tuslamaua , am descoperit cu mare placere ca italienii sunt mari iubitori ai acestui aliment. Are o istorie veche si se prepara si vindea in chifle pe strada in cele mai vechi timpuri. Deci se poate spune ca este chiar stramosul fast-food-ului ... :lol:

Fiecare regiune are reteta ei pe care eu sau voi o puteti modifica un pic si adapta la gusturile voastre sau la produsele pe care le gasiti in magazinele voastre.

Retelele le voi scrie in timp, de fiecare data cind voi gati in felul asta voi putea pune si poze...

Astept si alti iubitori "de burti" sa se alature mie si sa scrie retelele din zona lor sau retete preparate de familia lor... :flower:
lacramioara

Avatar utilizator
anca64
Incepator
Mesaje: 111
Membru din: 20/06/2006 04:43
Localitate: IASI

Mesajde anca64 » 23/06/2006 07:06

Crista,felicitari pentru subiectul tau,sincer nu stiam ca italienii sunt asa mari iubitori de bucate pregatite din si cu burta de vita,pozele sunt exceptionale,pacat ca eu nu am posibilitatea sa postez poze cu retetele propuse,nu am cablu de date la mobil sa pot descarca pozele,dar cum mi-l voi achizitiona voi posta si eu poze,la mine in familie consumam burta doar sub forma de ciorba si chiftele,care sunt asemanatoare cu chiftelele din piept de pui,alte retete nu am incercat inca,dar acum cred ca urmeaza sa le incerc pe ale tale,arata foarte apetisant,te rog mai scrie si altele,pentru ca in cartile de bucate sunt cam rare aceste preparate din burta!!!!!!!!!! =D> =D> =D> sincere!!!!!!!!!! :pup:
Maiestria gospodinei da aspectul,ingredientele dau gustul,rezultatul un preparat delicios!!!!!

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/06/2006 09:09

Anca .. scriu tot .. cred ca o sa ma apuc sa le scriu si cind o sa le mai si gatesc agat si poza... stiu eu ca asa din povesti e una si cind pui poza omul are incredere sa incerce..
Sa scrii exact cum faci chiftelutele de burta ca noi sunt "burtari" hotariti... deci sigur te voi copia .

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/06/2006 11:10

Brescia

TRIPPA CON I PEPERONI burta cu ardei
ingrediente:
1 kg de burta,
60 g de unt
4 linguri de ulei
1/2 pahar pulpa de rosii
2 cepe medii
2 ardei ( galbeni)
1 frunza de dafin
1 legatura de patrunjel
sare

Burta ( eu ma refer la cea pre-fiarta) spalata la jet de apa calda se mai fierbe cam 25 min. Se scurge si se taie fisii subtiri. Intr-o tigaie se inabuse in unt si putin ulei ceapa felii subtiri; daca se lipeste de cratita mai adaugati citeva picaturi de apa. Cind sunt bine inabusite, adaugati ardeii taiati felii si frunza de dafin,lasati la fiert cam 1/4 de orasi adaugati sucul de rosii si sare. Se mai fierbe alte 15 minute cu etentie sa nu se lipeasca de cratita ( in cazula sta mai adaugati apa ). In acest moment adaugati burta si mai fierbeti putin, adaugati la sfirsit patrunjel taiat marunt.
.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/06/2006 11:18

Firenze

TRIPPA ALLA FIORENTINA

pt 6 persoane

750 gr burta
200 gr rosii curatate de pielita ( sau pulpa)
250 gr ceapa
100 gr cozi de telina
100 gr morcovi
1 cuisor
supa de carne
60 gr. parmezan
50 gr unt
ulei , sare, piper

ceapa, morcovii si telina taiate marunt se calesc cu putin ulei.Cind sunt aurii se adauga rosiile intregi fara pielita si se strivesc cu furculita sau direct pulpa de rosii ( passata) . Se lasa sa fiarba citeva minute. Se adauga apoi burta ( spalata , fiarta ) si dupa ce s-a amestecat cu sosul se adauga si supa si cuisorul.
Se fierbe la foc mic verificind mereu sa nu scada prea mult lichidul ( in cazul asta se mai adauga supa).. pina cind burta e bine fiarta. In momentul asta se adauga untul si piperul. Se pune in farfurii si se adauga parmezan deasupra dupa gust ...
Ultima oară modificat 26/06/2006 11:29 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/06/2006 11:29

Roma

TRIPPA ALLA ROMANA

Burta
Prosciutto ( sunca) taiat felii
untura
1 ceapa
1 catel de usturoi
1 coasta de telina( un bat d-ala verde)
2 linguri cu virf de suc de rosii
1 morcove
1 mina de parmezan ras
supa (de carne )
frunze de menta
piper
sare

se fierbe burta impreuna cu telina, ceapa si morcovele, se ia spuma si la sfirsit se scurge
separat se pune intr.-o cratita prosciutto taiat marunt cu untura ( merge si ulei ... evident .. asta e reteta traditionala insa), si alta jumatate de ceapa, usturoiul si citeva fire de patrunjel intregi . Cind ceapa e usor aurie se adauga sucul de rosii , sare, piper si putina apa. Se fierbe pina scade si se ingroasa . Acum se adauga burta . Se serveste in farfurie cu parmezan ras amestecat cu frunze de menta tocate marunt... parmezanul si menta sunt obligatorii !!


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori