Tort de orez(Torta di riso)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Tort de orez(Torta di riso)

Mesajde nicoleta64 » 11/04/2007 10:37

Reteta acestui tort o cunosc de multi ani,mi-a dat-o soacra mea.Reteta este tipica din regiunea(Emiglia-Romagna) in care locuiesc dar se prepara si in alte regiuni cu mici diferente.Exista si o varianta in care se toarna deasupra un sirop alcoolic preparat cu rom,Sassolino(bautura alcolica digestiva pe baza de anason). In reteta originala nu se pune urda sau smantana,dar vazand pe un site italian aceasta varianta, am preparat-o in felul asta.

Ingrediente:
*300 gr.orez
*1 litru lapte
*200ml.apa
*250 gr.urda
*100 gr.smantana
*3 oua
*200 gr.zahar tos
*coaja rasa de la o lamaie
*1 baton vanilie
*1 plic vanilie
*100 gr.migdale dulci(sau nuci)
*sare
..............................................................
SE pune la fiert laptele cu apa,100 zahar,un varf de sare si batonul de vanilie.Cand incepe sa fiarba,se scoate batonul de vanilie si se pune orezul,se tine la foc mai potrivit,se lasa sa fiarba,mestecand din cand in cand, cu o lingura de lemn.Cand orezul a asorbit tot laptele,este deja fiert.Atentie, compozitia nu v-a fi prea uscata,putin moale.Se da la o parte, se lasa sa se raceasca bine.Intre timp se freaca bine restul de zahar cu galbenusurile,se adauga urda,coaja de lamaie,vanilia. Separat batem spuma albusurile cu un varf de sare.Cand orezul este rece,ii adaugam smantana,migdalele taiate,compozitia de galbenusuri,zahar si urda,iar la sfarsit albusurile spuma.Deasupra punem cateva migdale intregi si turnam compozitia intr-o forma rotonda(25-30 cm.),in care am pus o folie de hartie pentru cuptor.Se pune in cuptorul incalzit la o temperatura de 200 grade,timp de 40-45 minute.Cand este gata ,se lasa se se raceasca iar apoi se pudreaza.
Fişiere ataşate
8.Se pudreaza cand este rece si apoi se poate servi..jpg
8.Se pudreaza cand este rece si apoi se poate servi..jpg (36.77 KiB) Vizualizat de 3453 ori
7.Dupa 40-45minute tortul este gata.jpg
7.Dupa 40-45minute tortul este gata.jpg (44.96 KiB) Vizualizat de 3453 ori
6.Compozitia se pune intr-o forma rotunda(diam.26-28cm.)deasupra se pun cateva migdale intregi si se da la cuptor la temperatura 200grade,pentru40-45 minute..jpg
6.Compozitia se pune intr-o forma rotunda(diam.26-28cm.)deasupra se pun cateva migdale intregi si se da la cuptor la temperatura 200grade,pentru40-45 minute..jpg (39.21 KiB) Vizualizat de 3453 ori
5.apoi urda amestecata cu galbenusurile si zaharul, albusurile spuma,migdalele maruntite.jpg
5.apoi urda amestecata cu galbenusurile si zaharul, albusurile spuma,migdalele maruntite.jpg (46.97 KiB) Vizualizat de 3453 ori
4.Cand orezul s-a fiert si s-a racit se adauga smantana.jpg
4.Cand orezul s-a fiert si s-a racit se adauga smantana.jpg (40.3 KiB) Vizualizat de 3453 ori
3.Intre timp,galbenusurile,urda si restul de zahar se freaca bine cu mixerul,se adauga coaja rasa de la o lamaie si un praf de vanilie.Albusurile se bat spuma separat..jpg
3.Intre timp,galbenusurile,urda si restul de zahar se freaca bine cu mixerul,se adauga coaja rasa de la o lamaie si un praf de vanilie.Albusurile se bat spuma separat..jpg (26.75 KiB) Vizualizat de 3453 ori
2.Cand incepe sa fiarba se pune orezul si se tine pe foc potrivit ,mestecand din cand in cand.jpg
2.Cand incepe sa fiarba se pune orezul si se tine pe foc potrivit ,mestecand din cand in cand.jpg (34.17 KiB) Vizualizat de 3453 ori
1.Laptele ,apa,zaharul si batonul de vanilia si un varf de sare se pun la fiert..jpg
1.Laptele ,apa,zaharul si batonul de vanilia si un varf de sare se pun la fiert..jpg (25.95 KiB) Vizualizat de 3454 ori
Ultima oară modificat 01/03/2011 09:53 de către nicoleta64, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/04/2007 11:00

Nicole ce bunatate :buuun:

:flower: =D>

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 11/04/2007 11:39

Felicitari, Nico ! =D>

Dupa cum arata nu stiu daca as avea rabdare sa se raceasca :roll: Il savurez si cald. :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/04/2007 04:55

Nico ce tip de orez ai pus ?? al meu era de risotto si cred ca l-am cam stracotto ...
Oricum tare buna torta ... a mincat si F. care nu este prieten bun cu orezul 8)

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 11/04/2007 07:45

Tare bine arata Nico, si laptele ala dulce si aromat cred ca a facut torta ta tare gustoasa, sa stii ca de-abia astept sa o incerc. o intrebare: smantana e din aia normala, cu grasime si putin acrisoara, sau din aia lichida de se face frisca? Ca as vrea sa o incerc si eu.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 11/04/2007 08:07

asadar..........aici era reteta-mama pentru tortuletul cristei :hug: imi place ideea (cand fac rost de anumite lactate poate incerc). o sa fac ambele variante, ca sa vad (prin comparatie) la ce ma decid :wink:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/04/2007 11:31

Crista,eu am folosit "parboiled".Eu il folosesc si la risotto sau salate de orez.Mie imi place mult, poate si pentru ca m-am obisnuit cu el,cateodata mai iau arborio.Pe cutie spune ca se face in 14-16 minute (dar al dente), eu il las mereu circa 20-22 minute si nu iese deloc prea fiert.
Maria, eu fac la fel,asa calduta trebuie sa mananc imediat o felie,nu rezist! :roll:
Roxana,se pune smantana de gatit,nu din acea de facut frisca.Este chiar asa cum ai spus, aromata dela coaja de lamaie si vanilie.Sunt curioasa cand o prepari daca ii place fetei tale,la toti copii care am oferit le-a placut. :flower:
Cara, daca intentionezi sa-l faci,astept verdictul. :flower:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori