Strozzapreti cu sos alla Roxana ( de post)

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Strozzapreti cu sos alla Roxana ( de post)

Mesajde crista » 23/03/2007 07:53

Strozzare= a sugruma/ a stringe de git
preti= preoti :lol:

Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica ( adica conducatorii ei ) nu era bine vazuta iar romagnoli iubeau indepenta ( nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio) .... De aici numele acestor paste ...Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal ( Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut .. dupa aceasta a revenit in mina papei . Legende sunt mai multe dar toate spun acelasi lucru : ura oamenilor locului, saraci si asupriti contar preotilor care se "indopau" si traiau bine ... Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului iar sotii gospodinelor ii doreau preotului "sa ii ramina in git" ( n.a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui )

Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu' romagnol ... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana .. la care pofteam de atunci ... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel :wink: ( am simplificat-o de fapt)

Ingrediente pt 2 portii :

pasta :
200 gr faina 00
cca 130 ml apa calda ( calduta nu fierbinte)
un praf de sare
daca apa e prea multa se mai adauga faina ... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de mini sau de planseta
Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm ... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm . Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica ... tb sa arate ca un prosop rasucit 8)
Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul .

sosul :
se pune intr.o tigaie 1-2 linguri de ulei
1/2 ardei gras ( mai mare ) sau unul mic taiate patrate mai maricele
1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0,5 cm
1 dovlecel mic taiat rondele
cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi
se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin , cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii , putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte ... se lasa sa scada sosul ... se amesteca din cind in cind ... iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi ) fara simburi si taiate rondele ...

Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute ( dar e binesa le gustati ) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot ...
Fişiere ataşate
Immagine 010.jpg
Immagine 010.jpg (61.84 KiB) Vizualizat de 5406 ori
Immagine 005.jpg
Immagine 005.jpg (52.79 KiB) Vizualizat de 5406 ori
Immagine 004.jpg
Immagine 004.jpg (35.71 KiB) Vizualizat de 5406 ori
Immagine 003.jpg
Immagine 003.jpg (35.64 KiB) Vizualizat de 5406 ori
Immagine 002.jpg
Immagine 002.jpg (35.22 KiB) Vizualizat de 5406 ori
Immagine 001.jpg
Immagine 001.jpg (46.59 KiB) Vizualizat de 5406 ori
Ultima oară modificat 23/03/2007 08:17 de către crista, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 23/03/2007 08:03

Nu pot decat sa-ti spun ce flatata ma simt :hug: , de acum sa vezi tu cartofi a la Crista si tot mai caut eu sardine, mama lor de pestisori, oi gasi eu proaspete o data si-o data.
Nici nu stii cat te invidiez pt. ca faci paste proaspete ( de cate ori vad la Iron chef pe Mario Batali ca face paste tagliatelle, sau cu spanac, sau cu ciocolata :buuun: ), si tot am zis ca mi-as lua si eu o masina de pasta, dar ma gandesc cat de des le-as face si apoi, vorba aia " chelului tichie de margaritare ii lipseste" :D .
Te superi numai daca iti sugerez ceva? Acum o sa fiu mai catolica decat papa :? , dar sper sa nu te superi. Vegan e cand legumele nu sunt prelucrate la o temp mai mare de 110F (parca), cred ca vegetarian ar fi mai corect.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/03/2007 08:11

stai ca nu reusesc sa pun pozele ....

eu asa am citit ca vegan e atunci cind esti vegetarian curat ( fara lapte , oua ... )
http://en.wikipedia.org/wiki/Vegan
adica toate retetele pe care le-am gasit pe forumurile veganistilor sunt gatite ...
bucataria fara foc sau raw food e cea fara foc .. de faot se foloseste focul dar numai pina la temperatura corpului uman parca ...

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/03/2007 08:16

cum ziceam .. pofteam la mincarica ta de vinete cu dovlecel insa tot vroiam de mult sa execut aceste paste si mi-a venit ideea sa le combin :lol:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 23/03/2007 08:39

Scuze, sper ca nu te-ai suparat sa stiam si eu de temperatura, si 100 e chiar un pic mai mult decat temp. corpului. Ramanem prietene, please :flower: ?
Cat despre pastele tale, nu numai c ama ofticam ca sunt proaspete, dar mai trebuia s afie si asa de fistichiii ca sa moara "dusmanii" de ciuda :cry: si sa salivam la pozele tale, nu? =D> =D>

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/03/2007 09:41

Deci sunt tare usor de facut... cind ai copii in vizita ii pui la treaba ca lor le place sa isi bage miinile in aluat ...

Si au fost si buneee ( nu ca ma laud) 8)

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 23/03/2007 10:47

=D> Ce bunatate! :buuun: Bravo pentru rezultatul optim a prepararii strozzapretilor! :peace: :flower:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 24/03/2007 12:12

si tu vrei sa nu poftesc :x la ce bunatate ai facut :buuun: :buuun: !
tare harnicuta mai esti =D> ,numai bunataturi ai facut in ultimul timp!
chiar de "mi-ar ramane in gat"tot am sa le fac ,ca tare bine arata :roll: :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/03/2007 08:49

Nico mersi mult .... adevarul e ca nu i-am mai vazut niciodata in realitate si m-am chinuit cu internetul sa gasesc cit mai multe explicatii ... nu sunt prea multe nici poze cu prepararea nu sunt ... doar explicatii ...

Mona sunt tare buni si te distrezi sa ii invirti ai sa vezi ... cu apa tb sa te orientezi dar cum stii sa faci macinici d'aia fierti nu vei avea probleme sa iti iasa aluatul asta ... pe net zice ca tb sa fiarba 4 min .. ai mei au fiert mai mult... dar cel mai bine scoti unul si il gusti sa nu fie nici crud la mijloc nici sa nu ii lasi sa se umfle prea tare ca devin gumosi si te doare stomacul . Iti tin pumnii pt cind vei avea timp de joaca cu miinile in faina :)

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 24/03/2007 08:54

am vazut de aseara reteta asta :x ca daca n-aveam motiv de somn, sa am macar unul :wink: ca sa faci pastele astea iti trebuie si rabdare multa..si pricepere, zic eu.
nu-i chiar la indemana oricui sa le faca :hug:
deci inteleg ca v-ati combinat retetele si a iesit un produs pe care mi-l livrati mie :clipocit: azi :clipocit:
va rog sa nu intarziati cu livrarea ca refuz sa mananc altceva la pranz :blushing: :cafea: ma reprofilez pe cafea si in doua zile o sa devin un zombie cu ochii de forma pastelor facute de tine, cris :wink:

brava la voi fetele (e traducere din araba, nu va agatzati de (r)acordurile mele, pls :lol: )


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori