Alcazar

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Alcazar

Mesajde jiustina » 31/03/2012 11:22

Despre prajitura asta sotul meu imi tot povestea amintiri din copilarie...cum o facea bunica lui, si ce buna era... :buuun: Si daca tot tineam reteta in sertar de ceva vreme, m-am decis sa-i fac o surpriza de ziua lui si sa o pregatesc. Intr-adevar, merita gustata macar o data. E o combinatie minunata de texturi. Dar aveti grija daca o preparati, alegeti un moment cand aveti multi invitati/ mancatori, pentru ca se da mancata, si e bomba pentru silueta, ficat, etc. :blushing:

Reteta originala suna asa:
9 oua
18 linguri de zahar
18 linguri de nuca macinata
2 pachete de unt
2-3 linguri de cacao
arome dupa preferinte(vanilie)

Eu am mai adaugat: o mana buna de nuca putin prajita si sfaramata
sucul de la jumatate de lamaie
o tableta de ciocolata topita si amestecata cu 3-4 linguri de lapte

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga pe rand 9 linguri de zahar, batand bine dupa fiecare (ca la bezea), si la sfarsit de adauga nuca si aromele.
Se tapeteaza o tava cu unt si faina si se coc doua foi. Eu recomad, pentru prezentare, sa se coaca2 foi, iar dupa coacere sa se taie in jumatati, si obtinem o prajitura mai inalta, din 4 foi.

Crema: Galbenusurile se bat cu restul de zahar pe aburi, pana se ingroasa (un reper: sunt gata cand se incearca cu degetul si frige) apoi se dau la rece.
Untul se freaca spuma si se adauga treptat in crema de galbenus. Eu am completat crema cu zeama de lamaie si nuca prajita. Se imparte crema in 2 parti egale, iar in una se adauga cacaoa.

Se intinde crema pe foi alternand culorile, iar pe ultima foaie se intinde un strat de crema.
Peste ultimul strat am turnat ciocolata topita. Se da la rece inainte sa se portioneze.

Eu nu am facut portia intreaga, ci doar din 6 oua, si am copt o foaie in tava mare, si una intr-o tava mica. Dupa coacere am injumatatit foaia mare si am obtinut o prajitura din 3 foi. Din 4 ar arata si mai bine :clipocit:
Fişiere ataşate
IMG_6681c.jpg
IMG_6681c.jpg (51.21 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6677m.jpg
IMG_6677m.jpg (57.67 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6656c.jpg
IMG_6656c.jpg (81.07 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6651c.jpg
IMG_6651c.jpg (100.61 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6650c.jpg
IMG_6650c.jpg (62.9 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6647c.jpg
IMG_6647c.jpg (63.33 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6644c.jpg
IMG_6644c.jpg (53.86 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6641c.jpg
IMG_6641c.jpg (66.91 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6639c.jpg
IMG_6639c.jpg (56.33 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6636c.jpg
IMG_6636c.jpg (79.31 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6631c.jpg
IMG_6631c.jpg (50.4 KiB) Vizualizat de 18673 ori
IMG_6630c.jpg
IMG_6630c.jpg (52.44 KiB) Vizualizat de 18673 ori

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 31/03/2012 11:35

Trebuie sa fie deosebit de buna, :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Am pus-o pe lista sa vedem daca imi iese si mie ceva :)


:hug: :flower: :)
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/03/2012 11:51

Cunosc prajitura, o pregatesc si eu uneori, este foarte buna..... =D> =D> =D> pentru postare si penyru faptul ca mi-=ai reamintit de ea.....cred ca ultima data cand am facut-o a fost anul trecut prin toamna cand am pregatit eu reteta mea si o prietena reteta ei.....am facut intalnirea dintre fete cu prajitura asta ....buna, buna.....Yafa , sa o incerci ca nu o sa iti para rau...

Jiustina, inca odata felicitari pentru postare :hug: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 01/04/2012 01:17

Jiustina, am citit reteta ta. Este, este ... si coleretica si colecistokinetica dar... imi face cu ochiul reteta si sunt sigura ca este DELICIOASA! Nu am eu cel mai ”necajit” colecist din lume... :P asa ca am sa incerc.

La modul de preparare ai scris: ”Crema: Galbenusurile se bat cu restul de zahar pe aburi, pana se ingroasa (un reper: sunt gata cand se incearca cu degetul si frige) apoi se dau la rece.
Untul se freaca spuma si se adauga treptat in crema de galbenus.”


Ai lasat galbenusurile la rece pana ai mixat untul? Sau?

Iti multumesc pentru reteta. :flower: :flower: :flower:

:hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/04/2012 09:08

Si eu stiu acesta prajitura...super buna :master:

Felicitari pentru postare =D> :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 01/04/2012 09:39

Yafa, eu m-am indragostit de gustul si textura prajiturii, merita incercata. :hug:


Pupi, ma bucur ca ti-am readus in vedere prajitura. Eu deja imi caut ocazie sa o mai fac :D :flower:

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 01/04/2012 09:40

lucia_bp scrie:Si eu stiu acesta prajitura...super buna :master:

Felicitari pentru postare =D> :flower:

:hug: :hug: :hug:


Multumesc mult, Lucia! :hug:

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 01/04/2012 09:45

"Ai lasat galbenusurile la rece pana ai mixat untul? Sau?"

Antoniah, galbenusurile se lasa sa se raceasca si se tin la frigider pana in momentul cand le amesteci cu untul, pentru ca se ingroasa crema la rece.

:flower: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 01/04/2012 08:25

jiustina scrie:"Ai lasat galbenusurile la rece pana ai mixat untul? Sau?"

Antoniah, galbenusurile se lasa sa se raceasca si se tin la frigider pana in momentul cand le amesteci cu untul, pentru ca se ingroasa crema la rece.

:flower: :hug:


Iti multumesc. :hug: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 01/04/2012 09:19

jiustina,foarte apetisant arata prajiturica ta... :buuun:

:hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori