Pagina 9 din 20

Scris: 12/09/2010 09:30
de elena.elena
Nicoleta sa-mi spui cum a fost! :)
Am achizitionat 1/4 de vitel si acum ma uit la el ca vitelul la poarta noua ,ca sa ma exprim asa =))
Am invitat socrii la masa si ma uit la o buicata frumosa de pulpa si nu stiu ce sa fac cu ea! Va rog urgent sugestii! Pana atunci caut pe net.... :?

Scris: 12/09/2010 10:05
de cara
deci ai o bucata de pulpa de vitel. :hug:
Ce te sfatuiesc eu:
Varianta 1 de preparare (iese superb)
sa pui putin ulei de masline (musai de masline- nu de altceva!) intr-o tigaie si sa pui bucata de carne sa se rumeneasca pe toate partile (nu trebuie prajita! doar rumenita :) ) Treaba asta o sa iti ia cam 5-8 minute. Daca vrei poti taia carnea in felii groase de cativa cm, sau in bucati mai mari- depinde cum vrei sa o serveti. O tai inainte de a o pune sa se rumeneasca,nu dupa.
Apoi, intr-un vas termorezistent (cu capac- ca asta conteaza foarte mult)(poate sa fie cratita cu capac care sa mearga in cuptor) pui carnea rumenita. O condimentezi (sare, piper). Daca va place usturoiul pui o capatana de usturoi (necuratata) taiata in jumatate- pe latime). Daca va plac alte condimente- mai poti adauga crenute de rosmarin- eu nu pun. Nu pui deloc apa (asta e important). Storci zeama de la jumate lamaie sau de la o lamaie (depinde cata carne ai) peste carne. Stropesti apoi cu ulei de masline carnea- stropesti un pic mai generos). Sa fie ulei cam jumate cm in cratita respectiva. Pui peste cratita o foaie de hartie de copt sau folie de alumini si peste aceasta capacul. Pui la cuptor (preincalzit la 170°-180°C- eu pun la 180- daca ai cuptor electric) sau la foc mic (daca ai cuptor cu gaz) si lasi cam o ora si jumate, fara sa te uiti la carne. Dupa timpul asta, scoti cratita(recipientul acoperit din cuptor (ai mare grija la aburi!!). Incerci carnea cu o furculita- trebuie sa fie foarte moale, frageda- mai ales ca e vitel :) Daca vezi ca nu e gata, intorci bucatile de carne, acoperi iar cratita si o bagi in cuptor inca jumatate de ora. Nu te teme, sosul nu o sa iasa acru si nici gretos (de la ulei) O sa iasa foarte bine si carnea si sosul.

Scris: 12/09/2010 10:18
de cara
Varianta a doua de preparare (asta ia timp)

Asta presupune sa pui carnea intr-o marinada.
O sa iti dau doua variante de marinada, una in care carnea se tine mai putin, si una in care se tine mai mult.

prima varianta de marinada (in care carnea se tine numai 30 minute):
cognac+sare+piper negru+scortisoara+nucsoara

a doua varianta de marinada (in care carnea se tine 12 ore):
vin alb sau rosu sec+cimbru+dafin+patrunjel taiat+usturoi strivit

Dupa ce se scoate din marinada, carnea se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta, se sterge bine cu prosoape de hartie.
Se caleste carnea foarte scurt in ulei si unt (cantitati egale), doar cat sa se rumeneasca.
Se scoate carnea din ulei si se pune intr-un vas pentru cuptor (tava de friptura)
Se calesc in acelasi ulei+unt legume- doua cepe mari, morcovi, alte radacinoase (taiate, feliate) si pe pun cu carnea la cuptor impreuna cu grasimea in care s-au calit. Se adauga un pic de supa de vita si se lasa la cuptor, 190°C, o ora.

Scris: 12/09/2010 11:51
de elena.elena
Mersi Cara, o sa vad ce imi iese pana la urma... :)

Scris: 12/09/2010 12:01
de iuliajewel
Cara, a doua varianta pe care ai scris-o este EXCELENTA!!! Am facut si eu friptura de felul asta si nu numai cu vitel, nici nu pot spune cat de frageda si gustoasa iese carnea iar legumele sunt o minune - puse asa intregi pe langa halcile de friptura :roll: :roll: :roll: Arata intr-un mare fel in farfurie!!!

Scris: 12/09/2010 02:06
de iuliajewel
Danieluta scrie:Iulia,de cita maiestrie ai dat dovada cu tarta asta superba... =D> =D> =D>
Si sint convinsa ca este si f.f. delicioasa... :buuun:

Multumesc Danieluta, esti foarte draguta, te indemn s-o incerci :hug: :peace:

Scris: 12/09/2010 02:11
de iuliajewel
thea scrie:Iulia, super super , adevarata arta ! reteta reteta ... :wink: cand ai timp :flower:

Multumescu-ti mare Thea :master: . Am terminat de postat reteta :badday: ...decat sa postaz o reteta mai bine fac trei alte retete noi si le tin la secret!!! Intzepenesc in scaun si-mi vine a bate marunt din picioare - dureaza mai mult decat a prepara respectivul fel de manacare :evil: :evil: :evil:

Scris: 12/09/2010 03:28
de d_dana_a
iuliajewel scrie:Ma strecor si eu printre bunatatile voastre (asa de bine m-am strecurat ca am reusit sa ma strecor de tot... am postat unde nu trebuie :x )

Va servesc cu o felie de tartata cu somon:

Un decor de-a dreptul fenomenal :master: :master: :master: , cat despre tartata ...este de-a dreptul apetisanta :buuun: :buuun: :buuun:

Scris: 13/09/2010 08:41
de elena.elena
Cara,am executat prima reteta, excelenta si foarte usor de facut, multumesc! Desi am avut o satare foarte proasta, o durere de spate insuportabila, tot mi-a iesit, cu un piure langa si un sos de rosii , a avut mare succes, din pacate n-am avut chef de poze si nici timp... :flower:
Julia ce sa mai zic, ma lasi fara cuvinte, exceptionala prezentarea ta, tot ce faci imi place la nebunie, felicitari pentru talentul tau! :master:

Scris: 13/09/2010 01:29
de iuliajewel
Multumesc Elena, mi-ai adus aminte de o postare a ta unde ziceai ca mori de pofta dupa ce vezi o poza reusita de mancare reusita, unde puneai 3 de :cry: ...
Ei vezi, eu am trimis si sora-mii niste poze cu tocanite si alte chestii pacatoase infaptuite in bucataria mea; dupa ce le viziona saracuta, dadea iama in frigider si dupa ce facea luna printre branzuri, verdeturi si masline (deh, mancaruri sanatoase...singurele ce sunt in frigiderul ei :wink: ) se intorcea la calc la fel de flamanda cum pleca...Desi cu burta plina, creierasul nostru ne zice ca nu am mancat...pai daca nu se poate manca poza de pe monitor =)) =)) =))