Fateer sau Feteer Meshaltet

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Fateer sau Feteer Meshaltet

Mesajde crista » 01/04/2015 03:58

Fateer sau feteer meshaltet e o specilaitate egipteana. Originile ei se intorc in timp pina la faraoni si la ofrandele aduse de ei Zeilor. Acum aceasta placinta este pregatita la sarbatori, ocazii speciale si nunti. Evident este si un streetfood cam ca merdenelele de la noi .


Ingrediente:

2 cani de faina alba
1 cana cu apa calduta ( sau cit este nevoie )
un praf de sare
ghee sau ulei

Amestecati faina cu apa si sarea pina obtineti un aluat destul de lipicios, il framintati cca 15 minute sau cit e nevoie pina cind se dezlipeste de pe miini.
Impartiti aluatul in 3( sau in mai multe bucati depinde cit de mare e cana folosita la masurarea fainii .. trebuie sa obtineti bile de marimea unor mingii de golf) Puneti aceste bile de aluat intr-un castron si acoperiti cu untul topit/ ghee sau ulei ..de preferat insa untul aceasta topit. Lasati 15 minute .
Scoateti o bila de aluat si o intindeti numai cu miinile pe masa de lucru ( eu folosesc o musama care se poate spala usor special pentru acest gen de aluaturi , dar daca aveti blat de inox sau de piatra, marmura etc lucrati aluatul pe el.. ) Intindeti foarte bine, trebuie sa fie transparent, daca se rupe se poate lipi usor. Dupa ce ati intins foaia la maxim, aduicet marginile spre centru pina cind btineti u bucata de aluat impachetata .Ungeti mareu aluatul cu grasime.

Luati a doua bila de aluat, faceti o faoaie subtire ungeti mereu foarte bine cu grasime si puneti in mijlocul ei primul aluat impachetat , aduceti marginile spre centru ca sa acoperiti acest aluat si impachetati ..

Luati a treia bila si o intindeti foarte bine, puneti in mijloc pachetul de aluat din cele 2 foi si din nou aduceti marginile spre centru, impachetati bine ..

Eu am intins aluatul obtinut tragind de marginile lui in toate directiile ca sa ii dau o forma cit mai rotunda .. Nu uitati sa ungeti bine si pe deasupra.

Coaceti in cuptorul deja incalzit spre maxim, in jumatatea de jos a cuptorului pina cind devine auriu.

Taiati cald si serviti :
pudrat cu zahar pudra ( si fistic cum am facut eu , merge si fara ) , cu miere , Nutella ..
sau cu brinza Feta/telemea si masiine

sau puteti umple foile cu brinza, carne tocata ( deja preparata ) , cu stafide, cocois ras si smintina de frisca

am mai vazut o alta reteta in care peste acest aluat inainte sa il coaca turna ou batut , masline si ardei gras ..
Fişiere ataşate
immagine_238.jpg
immagine_238.jpg (47.4 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_239.jpg
immagine_239.jpg (67.75 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_242.jpg
immagine_242.jpg (66.34 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_244.jpg
immagine_244.jpg (40.54 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_234.jpg
immagine_234.jpg (40.43 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_235.jpg
immagine_235.jpg (60.99 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_236.jpg
immagine_236.jpg (53.4 KiB) Vizualizat de 3727 ori
immagine_237.jpg
immagine_237.jpg (57.39 KiB) Vizualizat de 3727 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 02/04/2015 01:23

Asta imi place. Esti experta la intins foi....mie nu prea imi ies bine....am sa mai incerc...timpul le rezolva pe toate, nu??? :P .Spune-m Crista poti sa pui telemea rasa peste fiecare foaie inainte de a o impacheta??? Parca imi cer papilele ceva saratura... :D

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 02/04/2015 06:55

Pupi da ... si eu tot asa vreau sa o fac data viitoare ca pe merdenele :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: insa zau ca e buna si simpla cu zahar, ieri am mincat ce a mai ramas cu niste crema(budinca) de cacao din aia fiarta (fara oua) si sunt convinsa ca e minunata cu miere ..

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 07/04/2015 08:03

Vai de mine si de mine ce bunatate :buuun: :buuun: :buuun: Sa mor putin, nu alta...Cat de bine poate sa arate :master: :master: :master:
Imi place genul acesta de aluat...pare a se ineca de grasime, dar nu este chiar asa...la cuptor se regleaza totul...si copt devine foitat, crocant...nu te mai poti satura :buuun: :buuun: :buuun:

Felicitari, Cristina =D> =D> =D> si multumesc pentru toate retetele minunate pe care ni le faci cunoscute :pup: :pup: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/04/2015 08:28

Asa e Lucia, eu chiar am pus mai cu mila grasimea dar trebuia sa nu ma zgircesc :-)

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 09/04/2015 08:46

Faci o treaba minunata cu intinsul foilor! Se vede ca ai mana si rabdare!

Felicitari! =D> =D> =D> =D> =D>
:hug:
MIKI

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 12/04/2015 10:46

Bine spun fetele, sunt foarte gustoase! Bravo Crista si multumesc pentru reteta! =D>

:hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori