Altfel de supa ardeleneasca de varza

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Altfel de supa ardeleneasca de varza

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 01:13

Este o supa intalnita cu precadere in zona Banatului si Ardealului.
Sunt multe variante, fie simpla doar cu varza si cartofi, fie ca aceasta, imbunatatita si cu carne tocata, sau cu afumatura. Ea poate fi servita simpla ori poate fi dreasa cu iaurt sau smantana.
O supa satioasa, deosebit de gustoasa si care se pregateste rapid, fara sa fie nevoie sa facem o supa-baza pe oase.
Gustul il ia de la varza si carne tocata, iar textura de la cartofi.


Ingrediente

-cca 1 kg varza proaspata
-4 linguri ulei
-1 ceapa medie, tocata marunt
-1 morcov mare, ras
-500 g carne tocata amestec ( vita si porc)
-1 lingura rasa paprika/boia dulce
-3/4 lingurita chimen, macinat
-½ lingurita boabe de piper
-2 catei de usturoi, zdrobiti
-1 ardei iute rosu, fara seminte si vinisoare, taiat marunt / Âź lingurita boia iute/fulgi de chili
-1 fir cimbru uscat
-2 l apa
-2 cartofi mari, taiati cuburi
-sare
-smantana, pentru servit ( optional)

Preparare

Taiati fideluta fina varza curatata.
Amestecati-o bine cu 1 lingura de sare si lasati pana se inmoaie usor.
Stoarceti apoi zeama lasata, prin presare.
Intre timp, caliti ceapa in uleiul incins, iar cand devine translucida, adaugati morcovul ras.
Continuati calirea inca 10 min sau pana ce morcovul se inmoaie, avand insa grija sa nu se rumeneasca legumele.
Puneti carnea tocata si prajiti totul la foc mediu, pana cand carnea isi schimba culoarea, amestecand des ca sa desfaceti carnea in bucatele mici.
Trageti oala de pe foc, adaugati boiaua, chimenul, boabele de piper, usturoiul, ardeiul iute si amestecati bine.
Puneti varza usor stoarsa, cimbrul si amestecati din nou.
Turnati cel putin 2 l de apa.
Repuneti oala pe foc si aduceti la punctul de fierbere.
Fierbeti apoi acoperit cu capac, la foc mic, timp de 10 min.
Adaugati cartofii taiati cuburi si lasati vasul in continuare pe foc inca cca 20 min sau pana ce varza si cartofii sunt facuti.
La sfarsit, potriviti gustul de sare.

Serviti cat este calda.

Optional, puteti adauga in farfurie cate 1 lingura de smantana.
Fişiere ataşate
cimg4742.jpg
cimg4742.jpg (95.94 KiB) Vizualizat de 1982 ori
c1_altfel_de_supa_ardeleneasca_de_varza.jpg
c1_altfel_de_supa_ardeleneasca_de_varza.jpg (123.11 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4743.jpg
cimg4743.jpg (105.78 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4744_7941.jpg
cimg4744_7941.jpg (93.05 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4745_3479.jpg
cimg4745_3479.jpg (84.79 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4746.jpg
cimg4746.jpg (66.2 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4747.jpg
cimg4747.jpg (99.08 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4748_2245.jpg
cimg4748_2245.jpg (87.13 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4749_9206.jpg
cimg4749_9206.jpg (86.26 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4750_1498.jpg
cimg4750_1498.jpg (88.95 KiB) Vizualizat de 1982 ori
cimg4751.jpg
cimg4751.jpg (74.02 KiB) Vizualizat de 1982 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 03/07/2016 02:18

Am ajuns intamplator pe acest site dar nu ma mai pot opri din citit retete.Foarte interesante :o Cu siguranta am sa fac multe dintre ele. Felicitari =D>

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 06:41

mara05 scrie:Am ajuns intamplator pe acest site dar nu ma mai pot opri din citit retete.Foarte interesante :o Cu siguranta am sa fac multe dintre ele. Felicitari =D>


Multumesc si te invit sa fii un user permanent al acestui site :flower: :flower: :flower: Ne bucuram sa fii unul dintre membrii grupului care posteaza retete. Viziteaza-ne si pe facebook si dane cate un like :peace: Mult succes :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 05/07/2016 11:10

Lucia :D =D> :D ! Exakt reteta asta, dar cu orez in loc de cartofi si mult mai putina apa o fac eu drept "surogat de sarmale"! In Germania varza are frunze f groase si dense (se foloseste aproape exclusiv ptr Sauerkraut = varza acra/murata, si fiind tocata fideluta f fina trebuie sa nu se dezintegreze la preparare), deci nu se preteaza la "invirtit" sarmalute... (ca sa nu mai vorbim ca invirtitul sarmalutelor cere timp si indeminare :blushing: :blushing: !).
Asa ca pun cateva frunze intregi pe fundul uns cu "unsoare" al unei cratite, torn amestecul preparat exakt ca tine la aceasta supa, dar cu orez crud in loc de cartofi, pun apa cat sa acopere totul bine (dar nu mai multa!), acopar cu felii de rosii/frunze de varza, las sa inceapa sa dea in clocot pe plita si apoi dau la cuptor pina-i gata... Atit cu varza dulce cat si cu murata... Nu arata prea estetic, dar gustul e (aproape) identic cu al sarmalelor (sau al verzei "Clujene"...)!

A! Eu varza dulce tocata NU o frec niciodata cu sare si nu o scurg niciodata de zeama lasata, inainte de a o gati termic.... consider ca in acest mod se pierd inutil o gramada de saruri minerale si vitamine hydrosolubile.... (adica aruncam lichidul valoros din varza ca sa-l inlocuim cu apa clorurata de la robinet...). Exceptie face salata....

Reteta-i oricum minunata, iar gustul pe masura....
Iar pozele si prezentarea, ca intotdeauna =D> =D> =D>


Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 20 vizitatori