Rillettes

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Rillettes

Mesajde lucia_bp » 19/02/2016 04:29

-1,6 kg carne de porc grasa ( de preferat piept de porc, cu tot cu grasime, cu o proportie de minim 1/3 si maxim ½ grasime, iar restul carne)
-2 cepe, taiate in rondele fine
-3 foi de dafin
-4-6 boabe de ienibahar
-4-6 boabe de ienupar
-9-12 boabe de piper
-4-6 catei de usturoi, tocat cat mai marunt
-nucsoara, proaspat macinata, dupa gust
-2 lingurite sare de mare
-500- 600 ml vin alb, sec, de buna calitate
-3 crengute de cimbru proaspat / 1 lingurita cu cimbru uscat
<br/><br/> Curatati carnea de pielea si de eventualele oase / indepartati oasele moi.
Spalati carnea si stergeti-o bine cu servetele absorbante.
Taiati carnea sub forma de cuburi maricele.
Alegeti un vas de pamant smaltuit sau de fonta ( de preferat cu capac) in care incepeti sa claditi cate 1 strat de carne, unul de ceapa peste care puneti 1 foaie de dafin, 2-3 boabe de ienibahar, 2-3 boabe de ienupar, 3-4 boabe de piper si presarati cu o parte din: usturoiul tocat marunt, nucsoara proaspat macinata si sarea de mare.
Turnati o parte din vin, apoi reluati formarea straturilor de: carne, ceapa, usturoi, mirodenii, vin, pana terminati toate ingredientele.
La final, asezati deasupra crengutele de cimbru proaspat / presarati cimbrul uscat si turnati restul de vin, avand grija ca acesta sa depaseasca cu 1 deget ultimul strat de carne si ceapa.
Puneti capacul pe vas sau acoperiti bine cu o folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 4-5 ore, la 150 grade sau pana ce carnea este foarte bine facuta, iar grasimea de pe carne complet topita.

* Rillelettes poate fi gatita si in oala slow cooker, timp de 5-6 ore.

Verificati din cand in cand cum se prezinta stratul superior de carne si ceapa, ca sa nu se arda, dar mai ales sa nu se evapore de tot vinul.
Scoateti vasul din cuptor pe un gratar si lasati carnea sa se racoreasca putin, atat cat sa poata fi manipulata.
Scurgeti lichidul printr-o sita deasa ca sa se filtreze si sa ramana curat.
Puneti-l cca 10 min la fiert, la foc mediu, cat sa se evapore sucul lasat de carne si sa ramana doar grasimea. Dati deoparte.
Luati carnea pe rand si rupeti-o in fasii cu ajutorul a 2 furculite, alegand si dand deoparte boabele de ienibahar, ienupar, piper, precum si crengutele si frunzele de la mirodenii si ierburi.

* Pentru faramitarea carnii puteti folosi un robot de bucatarie, dar este de preferat sa o lasati putin mai mare.

Poate fi servit imediat, cat este cald, iar in acest caz, portionati rillettes in vase individuale tip ramekin care se acopera apoi cu o parte din lichidul/grasimea ramasa de la pregatirea carnii.

Pentru a va bucura de adevaratul gust si aspect frantuzesc, lasati cel putin 2 ore la rece rillettes acoperit de zeama/grasimea ramasa, dar cel mai bine de seara pana dimineata.
In acest timp, fisiile de carne vor fi invaluita de o grasime deosebit de fina si gustoasa, solidificata.

* Gustul cel mai bun si autentic il veti simti dupa minim 3 zile de la preparare.

In acest caz, serviti rilettes la temperatura camerei cu paine proaspata sau prajita, alaturand o muratura ( de preferat castraveti sau ardei iute murat- acreala acestora “taind” un pic din onctuozitatea preparatului) ori ceapa verde sau masline.

Rillettes poate fi pastrat cca 2 saptamani in frigider, in recipiente inchise ermetic.
Pentru acesta, puneti carnea in borcane peste care turnati grasimea fierbinte ramasa de la pregatirea ei si infiletati capacul.

Pentru o pastrare pe timp mai indelungat, fie depozitati rillettes acoperite de un strat de grasime, in vase inchise ermetic, la congelator, fie sterilizati in baie de apa, timp de 20 min, borcanele inchise cu capac si in care ati pus in prealabil carnea si grasime fierbinte ( rezista timp de 6-9 luni).
<br/><br/> Rillettes este un preparat de carne similar pate-ului, realizat in mod obisnuit din carne de porc. Aceasta este tocata grosier sau mai marunt, sarata putin mai puternic si fierta incet in grasime, pana cand este frageda, suficient pentru a fi usor de desfacuta in fasiute, ca mai apoi sa fie lasata sa se raceasca impreuna cu o cantitate suficienta de grasime pentru a forma un fel de pasta.
Rillettes este de obicei servit la temperatura camerei, intins pe paine sau paine prajita.
Rillette este termenul care se refera la produsul final si aspectul sau.
Rillettes poate fi pregatit de asemenea si cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de gasca, rata, carne de pui, vanat, iepure si uneori, cu peste ca: ansoa, ton, somon, etc.
Rillettes este un preparat frantuzesc rustic. Prima consemnare a termenului francez rillette dateaza din anul 1845.
Textura unui rillettes este, de obicei, grosiera, fibroasa si nu fina ca cea a unui pate.
Rillettes se pastreaza bine in frigider, acoperit cu un strat de grasime, in recipiente bine inchise. Se consuma la temperatura camerei, intins pe paine, simplu sau alaturi de muraturi, capere sau sosuri dulci-picante ori iuti.
Este o gustare satioasa si deosebit de buna.
Fişiere ataşate
cimg4528.jpg
cimg4528.jpg (78.74 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4529.jpg
cimg4529.jpg (78 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4530_8499.jpg
cimg4530_8499.jpg (77.3 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4531.jpg
cimg4531.jpg (101.44 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4532.jpg
cimg4532.jpg (91.33 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4533_9532.jpg
cimg4533_9532.jpg (83.13 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4534_5009.jpg
cimg4534_5009.jpg (89.45 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4535_7642.jpg
cimg4535_7642.jpg (89.74 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4536_4049.jpg
cimg4536_4049.jpg (96.94 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4537_8296.jpg
cimg4537_8296.jpg (100.35 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4538.jpg
cimg4538.jpg (98.64 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4539.jpg
cimg4539.jpg (92.43 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4540.jpg
cimg4540.jpg (127 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4541.jpg
cimg4541.jpg (93.42 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4542.jpg
cimg4542.jpg (94.69 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4543.jpg
cimg4543.jpg (126.97 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4544.jpg
cimg4544.jpg (108.63 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4545_3604.jpg
cimg4545_3604.jpg (86.01 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4546.jpg
cimg4546.jpg (71.64 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4547_1870.jpg
cimg4547_1870.jpg (77.39 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4548_7791.jpg
cimg4548_7791.jpg (60.75 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4549_3745.jpg
cimg4549_3745.jpg (91.81 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4550_3212.jpg
cimg4550_3212.jpg (74.94 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4551_2397.jpg
cimg4551_2397.jpg (68.69 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4552.jpg
cimg4552.jpg (70.9 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4553.jpg
cimg4553.jpg (75.39 KiB) Vizualizat de 21306 ori
cimg4554_1654.jpg
cimg4554_1654.jpg (99.27 KiB) Vizualizat de 21306 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 20/02/2016 12:42

Phoaaa, Lucia :buuun: :buuun: :buuun: , rillettes facute in casa.... :vis:
Aproape in fiecare zi aduci o bunatate care sta sus de tot pe lista preferintelor si slabiciunilor mele gastronomice (si ale sotului meu) :D.
Noi sintem mari fan-i Franta (1 vacanta/ an e intotdeauna in Franta) si rillettes e intotdeauna printre souvenirurile culinare pe care le aducem cu noi. Se maninca traditional cu castraveciori cornichon in otet, dar si ceapa cruda, data cu putina sare, merge ff bine!

Am facut si eu o singura data, dintr-o rata ff grasa pe care am fiert-o taiata in bucati, cu putin vin si armagnac + mirodenii + ceapa si anume la oala de fiert sub presiune :D , pina aproape s-a dezintegrat, de aproape n-am mai putut alege oasele de la gat. A fost f buna (fieband-o cu oase, a iesit si putin gelifiata), numai ca a iesit destul de multa si am avut probleme s-o dam gata, asa ca a trebuit o parte s-o congelez si s-o folosesc la gatit, caci n-am mai avut pofta s-o mincam pe piine.

La bunica mea, Sasoaica din zona Brasovului, se prepara in mod asemanator carnea de gasca (Schmalzfleisch = carne in untura), cand se taiau toamna gastele ingrasate; pe vremea aceea nu existau congelatoare, asa ca asta era o metoda ff buna de conservare; tinea de cele mai multe ori pina la sfirsitul iernii, pastrata in camara rece...
Amintiri, amintiri.... :vis:

Felicitari ptr reteta, postare si modul minunat de clar si frumos, de prezentare a retetei (poze inclusiv) =D> =D> :master:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 20/02/2016 07:05

Ce gustare buna!!! :buuun: :buuun: :buuun: Ploua afara, ploua si-n gura mea! :cry: Retin reteta (pentru care iti multumim :flower:) si o fac cu prima ocazie! =D> :master: :hug: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/02/2016 11:50

Multumesc pentru aprecieri :master: :master: :master:

Eu o consider o gustare deosebita si care se face...singura, fara prea mult efort :D sau mai bine zis, pe langa altele, pregatite pe plita, rillettes, isi urmeaza cursul in cuptor, fara sa implice prea mult gospodina...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 21/02/2016 03:49

Frumoasa postare Lucia, cred ca gustul este deosebit. Te imbratisez
Reteta mea e un pic diferita de a ta, care cum spunea si Angela seamana mult cu smaltz. Noi folosim des smaltz-ul de rata sau pui in bucatarie.

O imagine cu rillettes din bucataria mea, din vitel.


:hug: :flower:
Fişiere ataşate
p1020947c11.jpg
p1020947c11.jpg (94.75 KiB) Vizualizat de 20886 ori
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 21/02/2016 04:43

Lucia, arata tare bine si cred ca este buna. :roll: Nu am avut ocazie pana acum sa mananc asa ceva. :) :flower:
Yafa :roll:

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 21/02/2016 07:30

Da, asa e, preparatul poate fi folosit f mult/variat in bucatarie, da un gust minunat preparatelor de legume (cartofi, fasole, mazare,...), dar si pastelor, orezului fiert, etc...
Mai fetelor, mie nu-mi lipseste rillettes din casa (mai ales rata, gasca, pui), dar cumparat :blushing: :blushing: :blushing: ... si voi faceti in casa; probabil aveti mai multe "guri" la masa, atunci chiar ca merita efortul!

Yafa, rillettes de veau inca nu am incercat... :)

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 21/02/2016 10:25

angela_de scrie:Da, asa e, preparatul poate fi folosit f mult/variat in bucatarie, da un gust minunat preparatelor de legume (cartofi, fasole, mazare,...), dar si pastelor, orezului fiert, etc...
Mai fetelor, mie nu-mi lipseste rillettes din casa (mai ales rata, gasca, pui), dar cumparat :blushing: :blushing: :blushing: ... si voi faceti in casa; probabil aveti mai multe "guri" la masa, atunci chiar ca merita efortul!

Yafa, rillettes de veau inca nu am incercat... :)



Angela, pacat ca n-ai gustat. Multe magazine de delicatessen, cred ca cunosti, au in oferta rillettes de veau, ca si pastrami. Sunt foarte fine. Noi le preferam caci nu au foarte multa grasime adaugata.

Cat despre smaltz vorbesc de cel clar, cel cu carne este mai putin folosit acum. Este mai vintage.
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 21/02/2016 10:28

nicoleta64 scrie:Yafa :roll:


Merci Nico :wink:

:hug: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 21/02/2016 11:21

Foarte bine arata ce ai facut si tu Elo! :hug: :flower:
MIKI


Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori