Pagina 1 din 1

Cozonac simplu si pufos

Scris: 07/02/2016 08:55
de alejoe
- 1 kg faina
- 200 gr zahar
- 600 ml lapte
- 50 gr drojdie proaspata de bere
- 50 gr untura
- 4 galbenusuri
- coaja de lamaie si portocala
- sare un pic


-4 linguri cacao
-4 linguri zahar

- 1 galbenus
- 3 linguri lapte
- zahar tos <br/><br/> Se cerne faina dupa care se face o adancicura in mijloc in care se adauga sarea, galbenusurile ,coaja de lamaie si portocala si laptele caldut in care am dizolvat zaharul si drojdia .
Se amesteca bine dupa care se adauga treptat untura topita si framantam bine .
Se lasa la crescut 2 ore sau chair mai mult daca camera nu e calda.
Cand a crescut se imparte in 6 pe masa unsa cu ulei se intinde fiecare bucata si se presara cu zaharul amestecat cu cacao .
Se ruleaza si se impletesc 2 cozonaci care se pun In tavile unse cu untura si tapetate cu faina si se lasa la crescut pana ajung la bordul tavii .
Se ung cu galbenusul amestecat cu laptele dupa care se presara cu zahar .
Se coc la cuptorul preaincalzit la 180 grade pentru o ora .
Deliciosi langa o cana de lapte .


Iubeste romaneste pentru mine e cozonacul 😉😉 <br/><br/>

Scris: 13/02/2016 10:54
de mikirafaela
Claudia, =D> =D> =D> =D> , ce cozonaci "babani" si frumosi ai facut!

Mult succes la concurs! :flower: :flower: :flower:

Scris: 13/02/2016 11:18
de angela_de
Phoa, Claudia, chiar babani si pufosi! :buuun: :buuun: :buuun:
Inedita imi pare si ideea cu untura in aluat, in loc de ulei sau unt! Adica chiar un pic rustic si atit de Romanesc!
Iar cacaua are (dupa cum se stie) efekt afrodiziac!

Si da, si eu consider cozonacul, prin excelenta, dulcele Romanesc cel mai traditional de sarbatoare; si in ziua de azi, ca si acum 100 de ani (cand Romanul de rind nu avea nici capsuni in toi de iarna, nici alte exotice, gen kiwi sau ananas!) :D .
Nu mai spun ca adesea se facea in doi, caci de multe ori barbatul era responsabil cu framintatul!
Parca il vad pe bunicul de la Suceava, legat cu basma la cap, framintind naprasnic aluatul, in timp ce bunica turna putin cate putin din grasimea calduta si-l tot imbarbata: "pina face aluatul basici si se dezlipeste de pe mina..."


=D> =D> =D> ptr postare si mult succes la concurs! :peace:

PS Noroc cu comentariul lui Miki, ca altfel imi scapa postarea :( !

Scris: 13/02/2016 11:38
de mikirafaela
Asa este Ella, intaresc si eu spusele tale! E un dulce care se face in familie, cu truda, dragoste si placere! Nu mai zic de copiii adunati in bucatarie, care "framanta" si ei propriul cozonac! Dar nu uit nici vorbele mamei, "lasa usa inchisa!" ""nu mai deschideti usa!", "ce tot va plimbati pe usa ca la tribunal?" sa nu facem curent, valuri de frig sa poata creste cozonacul frumos! :D

PS. Imi scapa si mie postarea (cu toate ca intru cat se poate de des in forum) dar am vazut retete noi publicate si am avut o surpriza frumoasa! :love: :flower:

Scris: 13/02/2016 04:01
de angela_de
:P :P :P :P :P !
Chestia cu "usa tribunalului..." chiar o uitasem!!!!!!!!!!!!!!
Asa "huia" (adica "certa") si bunica copiilor din vecini, la Suceava (ii ziceau "Mamutza")!
Era o familie cu vreo 5 copii, (fetita cea mare era cu 1 an mai mare ca mine si prietena mea la nebunii de vacanta), si bunica avea grija de ei si de casa, cat erau parintii la serviciu.
Si daca facea cozonacii, mai ales de Craciun, cand era frig (sau in general, daca umblam prea mult pe usa si lasam frigul in casa), striga la noi ca "frecati clanta aia, s-o lustruiti ca la usa de la tribunal!" :P :P :vis: :vis:

Claudia, ne-ai trezit "amintiri din copilarie" cu postarea ta! :D :master: :love:

Scris: 14/02/2016 12:57
de angela_de
Claudia, imi dai de lucru!
A vazut si W pufosenia si acuma vrea si el! Zice ca preia el framintatul... :P :P

Scris: 14/02/2016 05:29
de alejoe
Fetelor va multumesc ....chair am avut de lucru cu postarea de pe tell :(
Cozonacul e super si untura il tine moale si pufos mai multe zile :buuun: :buuun:
:pup: :pup:

Scris: 16/02/2016 12:41
de angela_de
Claudia :hug:

Scris: 24/02/2016 09:40
de lucia_bp
Alejoe, nu te dezminti :flower: :flower: :flower: Un cozonac pe cinste si mai ales pe gustul nostru :master: :master: :master: Felicitari :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:

Scris: 03/03/2016 11:47
de alejoe
Lucia multumesc :pup: :love: :hug: