Decembrie 2006 - Inscriere Concurs - Retete de Craciun

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Decembrie 2006 - Inscriere Concurs - Retete de Craciun

Mesajde adi » 11/12/2006 02:19

In acesta zona se fac inscrierile pentru concursul "Bucatarul Lunii Decembrie".

- data finala postare retete 28 Decembrie
- retetele trebuie inscrise conform regulamentului
- tema: Retete de Craciun (specifice zonei)
- votarea se va face pana pe 7 Ianuarie 2007
---------------------------------------------------------------------------

In aceasta discutie puteti posta legatura spre reteta propusa in concurs (se poate posta la Retete Ilustrate) si eventual o poza a ei.
Ultima oară modificat 03/01/2007 05:02 de către adi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Theodora
Bucatar in devenire
Mesaje: 301
Membru din: 29/08/2005 02:23
Localitate: Atena,Grecia
Contact:

Mesajde Theodora » 19/12/2006 12:27

Hai sa saprg eu gheata si sa va pun o reteta de fursecuri care nu lipseste de pe masa de Craciun in Grecia!

Reteta o gasiti AICI
Fişiere ataşate
IMG_6774.jpg
IMG_6774.jpg (68.46 KiB) Vizualizat de 14249 ori
IMG_6771.jpg
IMG_6771.jpg (109.96 KiB) Vizualizat de 14249 ori
Imagine
Imagine
Imagine

Avatar utilizator
alexhag
Incepator
Mesaje: 22
Membru din: 20/12/2006 02:52
Localitate: Bucuresti
Contact:

Sarmale a la Alexandra

Mesajde alexhag » 23/12/2006 06:01

Varza acra cca 2 kg; 1/2 kg carne de porc,1/2 kg carne de vaca sau vitel, 200 g ceafa de porc afumata,un mic jambon afumat, 50-100 g orez,100 g, piper, ienibahar,o cana de vin alb sec, suc de rosii(100 ml),un ardei gras rosu, o foaie de dafin, cimbru, marar.

Pentru sarmale este buna numai varza cu foi subtiri. Sarmalele mici se fac numai din varful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase. Varza prea acra sau prea sarata se spala in 2-3 ape caldute, atit frunzele intregi cat si tocate,scurgindu-se bine de apa. Carnea de porc sau amestecata cu carne de vaca si ceafa de porc se trec prin masina de tocat. La tocatura se adauga orezul spalat si scurs de apa si un virf de cutit cu piper si un virf de lingurita cu ienibahar care nu este prea iute si da verzei un gust foarte bun. Sare nu se pune, deoarece carnea afumata si varza lasa destula sare. Daca este carnea grasa, se adauga 150 ml apa pentru 100 g orez, iar daca este carnea slaba, 200 ml apa pentru 100 g orez; se framinta bine pina cind se incorporeaza in tocatura,ca aceasta sa fie pufoasa si orezul sa aiba lichid in care sa fiarba, inainte de a se coagula carnea in jurul lui; altfel, carnea nu va mai permite apei dinafara sa patrunda in orez, ca acesta sa-si mareasca volumul la fiert si sa se moaie. Se asaza o foaie de varza in palma intinsa sau pe masa, se pune o lingurita de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea frunzei, astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramina 2 cm de frunza libera. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei; apoi cu mana, se introduce si capatul care a ramas liber. Impachetate in acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert. Cind sint gata toate sarmalele, frunzele ramase se taie pe linga nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se ruleaza, apoi se taie subtiri, ca fideaua. Pentru fiertul sarmalelor se pregateste o oala de 4-5 l cu capac,pentru ca acestea sa nu dea in foc cind fierb. Jumatate din cantitatea de varza tocatase aseaza pe fundul oalei.Jumatatea cealalta la sfirsitul asezarii sarmalelor. Printre sarmale se pot pune bucati de costita de porc proaspata sau afumata, desarata putin inainte, care se serveste cu sarmalele, dandu-le un gust foarte placut.In mijlocul sarmalelor asezam micul jambon afumat. Tot pentru aroma si gust se pun 1-2 foi de dafin si circa 20 boabe de piper, o ramura de cimbru si marar taiat marunt, iar pentru culoare,ardeiul rosu tocat marunt si 100 ml suc de rosii care vor colora placut grasimea ce se va ridica deasupra verzei. Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand dau in clocot,apoi focul se reduce. Sarmalele se pot fierbe circa o ora, calculind timpul cind incep sa iasa primii vapori ; din acel moment, focul se reduce la minimum pentru inca o ora apoi de dau la cuptor circa o ora dar acoperite. Apa se pune pana la jumatatea sarmalelor, deoarece aceasta nu va scadea la fiert (numai cit absoarbe orezul).Spre sfirsit se stropesc cu o cana de vin alb sec.A doua zi se mai fierb o ora la foc mic inainte de a fi servite.Alaturi de farfurii se aseaza mamaliga,smintina,ardeiul iute si evident o tuica tare si rece.Pofta buna!
Fişiere ataşate
sarmale cu mamaliga si smintina.jpg
Sarmalute cu mamaliga si smintina
sarmale cu mamaliga si smintina.jpg (31.83 KiB) Vizualizat de 13862 ori
Ultima oară modificat 26/12/2006 12:04 de către alexhag, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 23/12/2006 10:21

Alexandra, este un regulamanet de concurs - nu pot participa decat retete cu poze ...

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 23/12/2006 11:51

Fişiere ataşate
5.jpg
5.jpg (63.29 KiB) Vizualizat de 14015 ori
''Incepe ce poti face, sau ce poti visa: indrazneala are geniu, putere si magie...'' J. W. von Gheothe

www.retete-apetisante.ro

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 24/12/2006 12:31

Toba - propusa de Mona SP :flower:
Fişiere ataşate
imag8_778.jpg
imag8_778.jpg (36.76 KiB) Vizualizat de 14008 ori
''Incepe ce poti face, sau ce poti visa: indrazneala are geniu, putere si magie...'' J. W. von Gheothe



www.retete-apetisante.ro

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 24/12/2006 09:03

Dupa cum stiti deja, in fiecare an de Craciun fac cozonac ( sunt inebunit dupa el ) si cum nimeni nu face in jurul meu n-am ce face si-mi fac singur :) E al 2-lea an si deja mi se pare ca sunt mai bun =)) Sper sa castig concursul si multumesc anticipat juriului :P :flower: :party: :peace:
Fişiere ataşate
cozonac 3.jpg
cozonac 3.jpg (33.69 KiB) Vizualizat de 13987 ori

Avatar utilizator
buburuza7
Incepator
Mesaje: 16
Membru din: 22/01/2006 07:19
Localitate: Brossard, Canada

O noapte la Ventia

Mesajde buburuza7 » 24/12/2006 09:47

Este o reteta luata de pe net si adaptata de mine.
Am facut-o azi prima data si e super.

Blat 1:
6 albuse
6 linguri zahar
100 gr nuca de cocos
2 linguri de faina
zahar vanilat

Se bat albusele spuma,apoi se adauga zaharul, se bate pana se topeste, dupa care se adauga faina, vanilia si nuca de cocos treptat.
Se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina.

Blat 2:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri caco
praf de copt

Se bat albusele spuma,apoi se adauga zaharul, se bate pana se topeste,dupa care se adauga galbenusele pe rand, faina, cacaoa si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se pune in tava peste primul blat, apoi se coace.
Nu va speriati, blaturile vor ramane ca in poza, nu se amesteca.

Crema
250 gr crema Philadelphia natur
80 gr unt
200 gr zahar pudra
zahar vanilat
2 lingurite ness dizolvate intr-o lingurita apa fiarta
1 lingurita scortisoara

Se bate Philadelphia cu untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) si zaharul, apoi se pune nessul, scortisoara si vanilia. Crema e gata in 5 minute.
Se intinde peste blatul racit.

Glazura
80 gr ciocolata amaruie
20 gr unt
50 ml frisca lichida
Se topeste pe aburi ciocolata cu untul si frisca lichida si se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa la racorit si se pune peste crema.

Craciun fericit si tot ceva doriti!!!
Fişiere ataşate
Picture 032.jpg
Picture 032.jpg (132.86 KiB) Vizualizat de 13981 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Baccala

Mesajde nicoleta64 » 24/12/2006 11:14

In Italia, la masa din Ajunul Craciunului se mananca ca traditie peste.Aceasta salata se face des in perioada de sarbatori.Iata reteta: SALATA DE BACCALA (merluciu sarat)
Pestele se pune in apa rece la desarat timp de 48 ore(in acest timp apa se schimba 2-3 ori).Dupa ce s-a desarat se fierbe in apa circa 1/2 ora.Se curata de oase si piele iar cand s-a racit se amesteca cu ulei de masline,suc de lamiie,usturoi tocat marunt,putina sare si patrunjel.
Fişiere ataşate
Se pune ulei de masline,suc de lamaie,usturoi,sare si patrunjel.jpg
Se pune ulei de masline,suc de lamaie,usturoi,sare si patrunjel.jpg (39.8 KiB) Vizualizat de 13869 ori
Ultima oară modificat 26/12/2006 12:27 de către nicoleta64, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 24/12/2006 11:23

Particip si eu la concursul acestei luni cu o portie de piftie/racituri-sau aituri cum li se spune in zona.
Reteta urmeaza s-o postez la Retete ilustrate.
Fişiere ataşate
DSCF2644.JPG
DSCF2644.JPG (42.51 KiB) Vizualizat de 13913 ori


Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori