Martipan

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

carmen
Incepator
Mesaje: 5
Membru din: 23/11/2005 09:26

Martipan

Mesajde carmen » 23/11/2005 09:47

buna. de ceva vreme caut martipan ( mai ales ca vine Craciunul si pentru mai toate retetele de prajituri am nevoie de martipan ). ma poate lamuri si pe mine cineva sub ce forma gasesc martipan? cand intreb intr-un supermarket daca au asa ceva fie imi spun ca nu au avut sau ma indruma spre ciocolata LaFesta cu martipan

:lol:

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 24/11/2005 10:54

Buna Carmen, din cate stiu eu martipanul se face din zahar si migdale. Cred ca e mai simplu sa incerci sa-l faci acasa decat sa-l cumperi. Iar daca vrei sa-l cumperi e bine sa intrebi la o cofetarie. Nu am vazut inca la supermarket-uri dar , sa-ti spun drept, nici nu am cautat pana acum :) Daca vad pe undeva iti scriu.

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 24/11/2005 10:58

MARTIP'AN, marĂžipane, s.n. Produs zaharos obĂžinut dintr-un amestec de zahĂŁr si de miez de migdale. - Din germ. Marzipan. sursa DEX 98.
Acum ramane ca gasim reteta si sa o prepari in casa daca spui ca nu ai gasit in comert ... :)
Eu o caut ... sa vedem daca si gasesc... :)

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 24/11/2005 11:14

Martipan
250 g zahar pudra
2 oua
zahar vanilinat
esenta de vanilie (2 lingurite)
(zeama de la o lamâie)
450 g faina de migdale (mai mult, daca se foloseste si zeama de lamâie)

Se cerne zaharul pudra Într-un bol de sticla sau de metal (nu de plastic, având În vedere ca se va pune În bain-marie). Se adauga zaharul vanilinat si 2 oua Întregi, apoi esenta de vanilie (esenta de vanilie era Închisa la culoare, culoarea coniacului, nu semana cu ce cunoastem noi). Zeama de lamâie este optionala, dar este recomandat sa o folosim, pentru ca altfel amestecul va fi gretos de dulce. Deci, se adauga zeama de lamâie si apoi se amesteca, Întâi usor, ca sa nu se Împrastie zaharul, iar apoi cu mixerul. Dupa ce s-a omogenizat bine se pune vasul la bain-marie, timp În care se bate În continuu cu mixerul, pâna când zaharul se dizolva complet, iar amestecul se Îngroasa putin (sa fie ca o smântâna subtire), dupa care se scoate bolul din vasul cu apa calda, iar amestecul se bate În continuare cu mixerul pâna când se raceste complet. Dupa ce s-a racit, se adauga faina de migdale. Se poate pune o cantitate mai mare sau mai mica de faina de migdale, depinde cât de gros sau de subtire se doreste sa fie martipanul.Se pun toate cele 450 de grame, si Înca În plus, dupa ochi, pâna când se face de consistenta dorita. Iese ca o coca foarte groasa. Se presara zahar pudra din belsug pe masa si se pune coca. Se framânta bine, cu mâinile, pâna la omogenizare.

Faina de migdale se poate face in blender, dar nu uitati sa puneti o lingura-doua (in functie de cantitatea care o macinati) de faina obisnuita cu migdalele.

cam asta am gasit pe net.... acum poate stie careva mai bine... :)

carmen
Incepator
Mesaje: 5
Membru din: 23/11/2005 09:26

martipan

Mesajde carmen » 24/11/2005 07:40

multumesc tuturor pt raspunsuri, m-ati facut fericita! o sa fac de craciun mii de mini prajituri cu martipan si o sa le fac poze si o sa vi le arat si voua :lol: o sa caut in continuare prin magazine si o sa intreb si la cofetarie, iar daca nici asa nu gasesc o sa mi-l prepar singura. ca ce-i facut acasa e mai sanatos :D
pupici

ioanabr
Incepator
Mesaje: 56
Membru din: 09/08/2005 03:58
Localitate: Braila

Mesajde ioanabr » 07/12/2005 12:27

Si eu sunt pentru ideea asta. Mai bine iti gatesti singura acasa decat sa le cumperi din comert. Cel putin unele. Ca daca faci cu bun , bun iese. Spor la treaba si nu uita de poze :)

carmen
Incepator
Mesaje: 5
Membru din: 23/11/2005 09:26

Mesajde carmen » 07/12/2005 04:53

am facut singura martipan dupa reteta trimisa de Nally. am facut insa numai din 200 de gr de migdale si mi-a iesit dar nu foarte consistent pt ca nu am mai avut migdale. in reteta scria faina de migdale, eu le-am macinat fin. oricum, a fost foarte bun. din el am facut fursecuri ( am facut o proba pentru craciun :P ) si au fost delicioase. nu le-am facut poze pentru ca la aspect nu am lucrat deloc :lol: am vrut sa vad cum ies. dar de craciun o sa le "cosmetizez" si o sa le fac si poze. mai vreau sa incerc si alta reteta pe care am gasit-o pe net :

Ingrediente:
1/2kg migdale (intre ele vreo 10 amare), 1 pahar zahar, 1/3 pahar apa, 1 lingurita zeama de lamaie, 5 picaturi esenta de trandafiri

Mod de preparare
Se pun migdalele in apa fiarta si se acopera 1 minut. Se cojesc si se pun in apa curata 1 ora. Pe foc mic se topeste zaharul cu apa, se adauga zeama de lamaie si esenta. Se strecoara migdalele, se pun in blender impreuna cu siropul de zahar si se macina foarte fin. Dupa o zi in frigider devine ca un aluat si se pot face diferite forme.

Mod de servire
Bombe mici cu o migdala in mijloc aranjate in mangete de hirtie


va pup


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori