Cod cu lamaie

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Cod cu lamaie

Mesajde pupi » 11/03/2011 07:00

Am hotarat de comun acord sa avem ceva mai usor la pranz( prea ne-am facut de cap zilele trecute) asa ca am pregatit un peste la cuptor....am avut fileu de cod...deci , l-am atacat.....


400-450 gr fileu de cod
50-60 gr unt
3 linguri de suc de lamaie
sare , piper , boia ( dupa gust)
1 lingurita coaja rasa de lamaie
pesmet( cat se cere)
patrunjel uscat bine maruntit( marar daca va place mai mult)


Pentru sos

maioneza dintr-un ou
2 lingurite de hrean ( gata preparat)
3 catei de usturoi ( sau cuburi)
marar uscat dupa gust


Pestele se spala bine, se indeparteaza pielea, se portioneaza in marimi egale ( pe cat posibil)
Untul se topeste , apoi se amesteca cu sucul de lamaie.
Pesmetul se amesteca cu coaja rasa de lamaie, sare, piper si patrunjelul uscat si bine maruntit.
In timpul asta aveti cartofi pusi la fiert( ii taiati dupa preferinta) sau orez/cus-cus/quinoa/legume sau orice alta garnitura doriti.
Fileurile de peste se dau prin untul topit si amestecat cu lamaie, se acopera bine ambele parti, apoi se tavaleste prin pesmetul condimentat.
Se aseaza pe un gratar si se pune peste sau intr-o tava care se poate folosi in cuptor apoi se presara putina boia deasupra.
Se preancalzeste cuptorul la temperatura medie.
In timp ce se incalzeste cuptorul, se scurg cartofii de apa in care au fiert timp de 10 minute, se aranjeaza intr-un singur rand intr-o tava unsa cu ulei, se stropesc si ei cu ulei, se pun in cuptor langa tava cu peste. Se coc in acelasi timp( ambele) .Timpul de coacere este de aprox 20 de minute.
Ca sa nu stam degeaba , in timpul asta facem o maioneza foarte bine batuta ( teapana sa fie) amestecam cu hrean, usturoi si marar si dam la frigider.
Pe o farfurie se pun cateva bucatele de cartofi, 2 bucati de peste si se pune sosul de maioneza deasupra....Se orneaza cu patrunjel proaspat si felie de lamaie

Observatie:..pestele trebuie pus pe un gratar NEAPARAT, altfel ramane pesmetul nefacut dedesubt din cauza umezelii din unt si lamaie (se inmoaie, nu devine crocant, are un aspect de paine inmuiata in apa :wink: )
Reteta originala este cu faina in loc de pesmet, eu am incercat ambele variante ....asta a devenit favorita noastra :wink:
Fişiere ataşate
020 lemon fish.jpg
020 lemon fish.jpg (77.73 KiB) Vizualizat de 2920 ori
017 lemon fish.jpg
017 lemon fish.jpg (71.23 KiB) Vizualizat de 2920 ori
015 lemon fish.jpg
015 lemon fish.jpg (81.96 KiB) Vizualizat de 2920 ori
013 lemon fish.jpg
013 lemon fish.jpg (107.96 KiB) Vizualizat de 2920 ori
012 lemon fish.jpg
012 lemon fish.jpg (70.87 KiB) Vizualizat de 2920 ori
011 lemon fish.jpg
011 lemon fish.jpg (55.81 KiB) Vizualizat de 2920 ori
010 lemon fish.jpg
010 lemon fish.jpg (107.59 KiB) Vizualizat de 2920 ori
008 lemon fish.jpg
008 lemon fish.jpg (95.65 KiB) Vizualizat de 2920 ori
007 lemon fish.jpg
007 lemon fish.jpg (119.16 KiB) Vizualizat de 2920 ori
005 lemon fish.jpg
005 lemon fish.jpg (86.83 KiB) Vizualizat de 2920 ori
003 lemon fish.jpg
003 lemon fish.jpg (70.13 KiB) Vizualizat de 2920 ori
001 lemon fish.jpg
001 lemon fish.jpg (87.47 KiB) Vizualizat de 2920 ori
017 lemon fish.jpg
017 lemon fish.jpg (71.23 KiB) Vizualizat de 2920 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/03/2011 09:44

Minunata reteta !!!
M-a cucerit din prima !
Se face la cuptor :wink: :wink: :wink: totul este crocant...ce mai...pe gustul nostru :buuun: :buuun: :buuun:

Sunt salvata pe sfarsit de saptamana.

Multumesc pentru reteta :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 12/03/2011 09:52

Foarte intertesant modul de preparare :!: , nu am preparat codul in acest mod pana acum, dar niciodata nu e prea tarziu :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/03/2011 08:34

Lucia, o reteta usor de preparat, nu e grasa, nu e uleioasa,nu pierzi decat 10 minute cu pregatirea restul face cuptorul....numai pro pentru reteta....finalul ...delicios si destul de sanatos.....sper sa va placa....am eu cateva reteta pe care le pregatesc in zilele in care sant in criza de timp.....asta e una dintre ele :P :P :P ..... :hug: :hug: :pup: :pup:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 14/03/2011 09:23

Ce bunatate de pestisor, crocant, aromat!
Ma intreb insa daca la foc cu gaz iese asa, caldura nu era raspandita la fel. De cand sunt in plimbarile mele :wink: imi dau seama de diferente care fac ca mancarea sa nu iasa la fel.

Multumim mult de reteta ca eu una sunt cam :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/03/2011 06:14

D_dana_a, poti incerca reteta, este usoara, rapida,si buna...desigur poti folosi alta garnitura si sos...merge foarte bine si cu sos tartar si cu garnitura de legume fierte la aburi .....eu doar sub forma asta pregatesc codul :) :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 17/03/2011 10:38

Yafa , nu cred ca are vreo importanta cu ce functioneaza cuptorul....am aici prietene care au aragazul pe gaz ( al meu e electric) si iese la fel pestele....crocant pe exterior si moale si aromat pe interior.... :hug: :pup: :pup: :hug:

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 17/03/2011 06:03

Simplu de facut, putine ingrediente dar foarte gustos!!! Cam asta e deviza mea iar reteta ta e perfecta!!!

P.S ti-am raspuns la PM!! Ai primit mesajul meu?

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 18/03/2011 07:46

N-am gatit cod,fiindca mi-a zis o prietena ca nu se comporta bine la prajit :D ... si eu prefer gatitul in cuptor, mai sanatos si necesita mai putin atentia mea :)
http://cartederetete.ro


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 24 vizitatori