Bors de Sfecla Rosie, cu Grausor

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

gecuza
Incepator
Mesaje: 74
Membru din: 23/01/2009 06:26
Localitate: Bucuresti, Romania
Contact:

Bors de Sfecla Rosie, cu Grausor

Mesajde gecuza » 24/03/2009 03:23

Zilele trecute am vazut in piata o planta pe care n-o mai vazusem din copilaria mea, petrecuta intr-un orasel din nordul Moldovei. Este vorba de planta pe care eu mi-o aminteam ca numindu-se grausor (din cauza rizomilor, care seamana cu niste boabe de grau), dar aici, in sud, i se spune untisor si pe care mama o folosea in postul Pastelui la diferite borsuri, alaturi de alte plante de primavara.
unul din aceste borsuri o sa vi-l prezint si eu, in doua variante: de post si de frupt.
Iata reteta:

I. DE POST INGREDIENTE: 1-2 buc. sfecla rosie, 1 buc praz, 1 morcov ,1 radacina de patrunjel, 1 pastarnac, 1 telina mica ,1 ceapa potrivita, 1 legatura ceapa verde, 1 legatura stevie, 1 legatura hasmatuchi (asmatuc), 1 legatura marar, 1 legatura grausor (untisor), 3-4 cartofi, 1\2 litru bors de putina, sare, leustean.
PREPARARE: Se pune la fiert apa (cam 1 litru) cu sare. Cand apa clocoteste se adauga pe rand: ceapa si prazul, apoi leguminoasele taiate cuburi, cartofii. Dupa ce dau 2-3 clocote se adauga sfecla data pe razatoare. Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga verdeturile tocate, oprindu-se putin patrunjel pentru presarat in farfurie. Se adauga imediat dupa verdeturi borsul fiert. Imagini preparare:

varianta II
La servire se adauga in farfurie 1-2 linguri de smantana sau iaurt.
Fişiere ataşate
dres cu smantana.jpg
varianta de frupt
dres cu smantana.jpg (40.18 KiB) Vizualizat de 5424 ori
GATA.jpg
POFTA BUNA!
GATA.jpg (45.04 KiB) Vizualizat de 5428 ori
INGR.2.jpg
INGR.2.jpg (53.77 KiB) Vizualizat de 5428 ori
INGREDIENTE.jpg
INGREDIENTE.jpg (70.48 KiB) Vizualizat de 5428 ori
GRAUSOR.jpg
asa arata grausorul
GRAUSOR.jpg (40.38 KiB) Vizualizat de 5428 ori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 24/03/2009 08:28

nici nu stiam de existenta grausorului :) cam cu ce se aseamana la gust ?

=D> =D> gecuza , pentru reteta si pentru postare :wink:

gecuza
Incepator
Mesaje: 74
Membru din: 23/01/2009 06:26
Localitate: Bucuresti, Romania
Contact:

Mesajde gecuza » 24/03/2009 09:30

Leila scrie:nici nu stiam de existenta grausorului :) cam cu ce se aseamana la gust ?

=D> =D> gecuza , pentru reteta si pentru postare :wink:


Nu stiu cu ce seamana, cred ca cel mai bine cu salata verde, doar ca frunzele sunt mai carnoase si nu sunt amare.
Creste pe malul apelor si face o floare galbena, care la Pasti trece. Frunzele se consuma numai cat sunt tinere. Dupa ce planta a inflorit nu se mai consuma. Nu as putea sa-ti spun de ce. De asta in mintea mea e asociata cu postul Pastelui. Mama ne mai facea si bors de fasole cu grausor si ciuperci uscate, dar cum eu nu am asa ceva nu l-am facut. Mi-aduc aminte ca mancam cu paine de casa proaspat coapta.
Am vazut candva pe un site frantuzesc salata din planta aceasta.

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 26/03/2009 09:15

Mno, dar de unde sa cumpar eu bors de putina, ca la noi la Baia Mare nu este asa ceva sau cu ce sa il inlocuiesc?
ImagineImagineImagine

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 26/03/2009 10:28

Miam, miam borsul de sfecla, o bunatate :hug:
Il poti manca si rece si cald...piticii mei se dau in vant dupa el, si sunt asa de draguti caci il numesc ciorbita roz. :roll:
Felicitari =D> =D> =D>
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

gecuza
Incepator
Mesaje: 74
Membru din: 23/01/2009 06:26
Localitate: Bucuresti, Romania
Contact:

Mesajde gecuza » 27/03/2009 12:32

alinaraluca2000 scrie:Mno, dar de unde sa cumpar eu bors de putina, ca la noi la Baia Mare nu este asa ceva sau cu ce sa il inlocuiesc?


Lavoi, in Maramures, cu ce se acresc ciorbele?
La Bucuresti se gasesc la magazine, aprozare, supermarket-uri multe sortimente be bors si cred ca si la voi. Dintre toate pe care le-am incercat cel de putina se aseamana cel mai mult cu cel facut de mama si mi s-a parut cel mai bun. Tu insa poti folosi de care iti place! :!:

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 10/04/2009 12:48

Intr-adevar sunt in supermarket-uri borsuri (dar nu de putina), dar la noi la maramu ciorbele se fac in general dulci fara acreala. Multumesc de raspuns.
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
pussycat
Bucatar in devenire
Mesaje: 306
Membru din: 12/01/2009 06:27
Localitate: Bucuresti, Romania

Mesajde pussycat » 10/04/2009 01:30

buna reteta, as manca si eu o portie de ciorbita roz :roll:
eu nu am luat niciodata bors la punga de la supermarket, ca am un batranel la doua blocuri mai incolo care se ocupa cu umplerea borsului. e f bun dar nu prea il mai folosesc ca fata e mica si nu mananca acrit, in schimb ii pun smantana si ii place. o sa incercam si noi reteta ta Gecuza, pana acum foloseam sfecla rosie doar ca garnitura ptr friptura.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 19 vizitatori