Crema la ceasca cu aroma de Marsala

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Crema la ceasca cu aroma de Marsala

Mesajde crista » 22/01/2015 07:47

Reteta gasita pe forumul italian

Ingrediente pentru 2 portii ( cestile mele au capacitatea unor cani de cafea cu lapte )


500 ml lapte
1 ou
3 linguri de zahar tos *
1 lingura cu virf de faina
o bucata de cca 1-2 cm de coaja de lamiie ( numai partea galbena)

2 linguri de Marsala **
1 bucata cit o nuca de unt


pentru ornat in reteta originala simburi de pin eu am pus putin praf de cacao amara, merge si ciocolata rasa, ciocolata sau bombonele din alea de ornat, nuci, alune . sau ce va place


** Evident ca merge si cu altceva daca nu aveti Marsala, pentru copilasi se poate face cu aroma de vanilie, sau cele 2 linguri de Marsala se pot inlocui cu zeama de lamiie, portocala ... pentru doamne caci gustul general al acestei creme duce la un lichior foarte slab italienesc numit VOV sau CREMOVO, un lichior de oua, de fapt puteti inlocui Marsala cu lichior de ou si cine vrea poate sa incerce sa inlocuiasca Marsala cu cremă de whisky.
Marsala ca si alcool nu se simte deloc in crema asta ci numai gustul, aroma.

* cu zaharul puteti jongla dupa gustul vostru, mie mi-a placut cu cele 3 linguri

Am amestecat in cratita oul cu zaharul si faina cu telul in forma de para sau daca vreti cu mixerul, apoi am adaugat laptele rece si am mai amestecat ca sa nu ramina cocoloase.

Am pus compozitia pe foc, flacara cea mai mica si am adaugat coaja de lamiie ( bucata intreaga e comoda caci la sfirsit o scoateti si o aruncati si crema ramine fina, daca puneti coaja de lamiie rasa gustul va fi acelasi cu diferenta ca se va simti in crema. Am lasat sa fiarba la foc mic amestecind destul de des ca sa nu se prinda , cind crema s-a ingrosat suficient, ca o ciulama si incepe sa bolboroseasca/clipoceasca putin stingeti focul sau trageti oala fde pe aragaz.

Lasati sa se raceasca putin, nu de tot, si adaugati cele 2 linguri de vin Marsala ( sau ce ati hotarit voi sa puneti) si bucata de unt, amestecati foarte bine.

Varsati crema in cesti si ornati dupa gust. Lasati sa se raceasca inainte sa o serviti.

Nu va tine nimeni sa o serviti in castronele, pahare etc .. eu am ales varianta asa cum era prezentata de aceasta doamna pe forumul italian care isi amintea aceasta reteta asa cum o facea si servea mama ei prietenelor si vecinelor care veneau in vizita cind ea era mica ( acum vreo 60 ani adica ). Deci prezentarea este foarte vintage.


Crema cum se vede in poza nu trebuie sa rezulte foarte compacta cind se raceste asa cum e cea de patiserie ci usor mai cremoasa, se vede cum e in lingurita nici lichida dar nici tare de taiat cu cutitul.
Fişiere ataşate
immagine_121.jpg
immagine_121.jpg (47.85 KiB) Vizualizat de 3019 ori
immagine_118.jpg
immagine_118.jpg (102.04 KiB) Vizualizat de 3019 ori
immagine_120.jpg
immagine_120.jpg (130.52 KiB) Vizualizat de 3019 ori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 22/01/2015 11:03

Foarte faina reteta...nu cred ca se intampla nimic daca inlocuiesc faina cu amidon!

:flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/01/2015 11:29

nU .. iese sigur mai buna. Eu nu aveam amidon in casa ca si eu as fi pus in loc de faina. Reteta originala fiind insa asa de veche era cu faina, ca asa era pe atunci sau asa facea mama doamnei care a publicat reteta.

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 22/01/2015 03:01

Mmmmm, bun.
O sa fac si eu dar in castronele largi (adica sa nu fie prea inalta crema) iar deasupra o sa pun zahar brun caramelat :lol: :lol: :lol: Un fel de crema catalana :lol:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/01/2015 04:52

Gabita canile astea sunt cam ca alea de supa, cum zici tu nu foarte inalte. Miine mai fac si eu o tura ca am descoperit ca aveam amidon ( fecola) in casa.

Ai pistol din ala ca sa caramelizezi? functioneaza bine? cum i se schimba aprizatorul ala e comod, se gaseste de schimb?

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 22/01/2015 04:55

Super ti-a iesit... :roll:

Bravissima ca intotdeauna... :hug: =D> :flower:

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 22/01/2015 05:19

Cri, am aprinzator din ala care se incarca cu gaz ca brichetele. Functioneaza bine, eu il mai folosesc si la "epilatul" zburatoarelor :P :P :P

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/01/2015 06:49

Uite cum imi dai tu de lucru...parca nu aveam eu destule de facut :P :P :P

Super reteta =D> =D> =D> Felicitari :flower: :flower: :flower: Pe asta o fac sigur, ca tare mult imi place :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 23/01/2015 12:13

Un dulce rapid si bun ! sa cumpur Marsala si o fac sigur. :roll: Ce frumoasa este ceasca cu farfuria... :)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/01/2015 12:25

Nico, ceastile sunt din Romania :lol:

Lucia pai ce numai tu sa ma pui la treaba, mai vine si rindul meu din cind in cind :P

Gabita mersi mult :hug:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 22 vizitatori