Scena nasterii Domnului (personaje din turta dulce)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Scena nasterii Domnului (personaje din turta dulce)

Mesajde antoniah » 21/12/2014 08:49

Mi-a placut scena nasterii Domnului de cand eram mica. Mergeam cu bunicii la biserica in pragul sarbatorilor de iarna si asteptam cu emotie sa vad scena nasterii Domnului aranjata in apropierea altarului principal. Imi placea sa o vad in carti, in fotografii, in tablouri, in suveniruri...

Pentru acest Craciun, am decupat si decorat figurinele de turta dulce astfel incat sa realizam acasa aceasta scena draga (C si Antonel mi-au fost ajutoare de nadeje, asa cum imi sunt in fiecare zi a anului).

INGREDIENTE:

Pentru aluatul de turta dulce:

• 360 g faina alba 000 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainare suprafetei de lucru / infainarea sucitorului
• 1 lingurita cu bicarbonat de sodiu
• 125 g zahar pudra proaspat cernut
• 10 g condimente pentru turta dulce (am cumparat mixul de condimente gata preparat - un plic contine scortisoara, anason stelat, cuisoare, anason, floare de nucsoara, coriandru, ghimbir, cardamom)
• 3/4 lingura plina cu cacao proaspat cernuta
• 75 g miere de albine lichida, calduta (se poate incalzi 10 - 20 secunde in cuptorul cu microunde)
• 40 g margarina de calitate superioara la temperatura camerei (moale insa nu topita) taiata bucatele
• 4 oua mici (3 oua intra in compozitia aluatului si 1 ou este necesar pentru pensularea aluatului dupa coacere) la temperatura camerei.

Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:

• 1 albus de ou
• 170 g zahar pudra proaspat cernut (inainte de prepararea glazurii, zaharul trebuie cernut de cateva ori printr-o sita deasa - se cerne zaharul pudra de min 3-4 ori prin sita)
• 1 lingurita cu amidon alimentar
• 1 lingurita cu zeama de lamaie

Pentru decor:

• bombonele colorate (de diferite culori) aurii, argintii, etc
• beculete
• zapada artificiala

MOD DE PREPARARE:

Pentru aluatul de turta dulce:

- Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare la care se ataseaza carligul mixerului.
- Se pun in bolul mixerului urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao.
- Se adauga margarina taiata bucatele si la final ouale.
- Se mixeaza toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena (aluatul este vartos).
- Aluatul pregatit se inveleste in 3 - 4 bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de 48 ore.
- Dupa 48 de ore, se scoate aluatul de la frigider si se pastreaza la temperatura camerei inainte de a fi intins cu sucitorul (durata de timp este variabila, in functie de temperatura din bucatarie). Se indeparteaza folia alimentara.
- Se infaineaza suprafata de lucru si sucitorul.
- Aluatul se intinde pe suprafata de lucru cu ajutorul sucitorului infainat in prealabil astfel incat grosimea acestuia sa fie de 2 - 3 mm.
- Se trec formele pregatite prin faina. Se decupeaza apoi din aluat formele dorite. Resturile de aluat se framanta putin, (dupa indepartatrea excesului de faina) iar bucata de aluat rezultata se intinde din nou in mod similar.
- Excesul de faina de pe bucatile de aluat decupate se indeparteaza cu o pensula pentru patiserie.
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt. Se aseaza formele de aluat decupate in tava (cu grija pentru a nu se deforma).
- Se acopera tava cu formele din aluat decupate cu folie alimentara si se pune la frigider timp de 15 - 20 minute.
- Se coace aluatul la temperatura de 180 grade C timp de aproximativ 10 - 12 minute (pentru o textura optima, temperatura in cuptor in timpul coacerii trebuie respectata).
- Cat timp aluatul se coace, se bate cu telul un ou si se amesteca cu putina apa.
- Se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor, (cat timp este fierbinte) cu amestecul de ou si apa pregatit anterior (astfel dobandeste un luciu frumos).
- Se lasa formele de turta dulce sa se raceasca complet pe un gratar.
- Turta dulce coapta se pastreaza timp de doua zile in pungi din hartie / cutii de tabla bine inchise (nu se folosec pungi din plastic).

Pentru glazura:

- Zaharul pudra se cerne de min 3-4 ori printr-o sita deasa.
- Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza pana devine spuma.
- Se adauga treptat zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie.
- Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen. Bolul se acopera imediat cu folie alimentara deoarece a contactul cu aerul glazura se usuca repede.

Pentru decorarea figurinelor de turta dulce:

- Glazura se pune in pos si se decoreaza figurinele decupate dupa preferinta. Pentru decorare se poate folosi un pos cu duza – diametru de 1 mm.
- Se fixeaza cu glazura mici granule colorate dupa preferinta.
- Se aseata turtele dulci decorate pe un gratar pana glazura se va usca.
- Se fixeaza personajele in suporturile decuate speciat din turta dulce si se fixeaza cu glazura.

Turta dulce se pastreaza 2 zile in cutii de tabla bine inchise inainde se a fi servite (in acest timp textura lor devine pufoasa si moale).
Fişiere ataşate
60_colaj.jpg
60_colaj.jpg (106.98 KiB) Vizualizat de 3324 ori
61_colaj.jpg
61_colaj.jpg (87.7 KiB) Vizualizat de 3326 ori
63_colaj.jpg
63_colaj.jpg (107.09 KiB) Vizualizat de 3326 ori
64_colaj.jpg
64_colaj.jpg (114.11 KiB) Vizualizat de 3326 ori
44_8716.jpg
44_8716.jpg (139.65 KiB) Vizualizat de 3326 ori
45_3010.jpg
45_3010.jpg (141.68 KiB) Vizualizat de 3326 ori
47_7171.jpg
47_7171.jpg (101.37 KiB) Vizualizat de 3326 ori
49.jpg
49.jpg (118.92 KiB) Vizualizat de 3326 ori
52.jpg
52.jpg (106.38 KiB) Vizualizat de 3326 ori
53.jpg
53.jpg (105.24 KiB) Vizualizat de 3326 ori
54.jpg
54.jpg (109.81 KiB) Vizualizat de 3326 ori
56.jpg
56.jpg (96.96 KiB) Vizualizat de 3326 ori
57.jpg
57.jpg (96.65 KiB) Vizualizat de 3326 ori
58.jpg
58.jpg (76.78 KiB) Vizualizat de 3326 ori
66_8492.jpg
66_8492.jpg (129.71 KiB) Vizualizat de 3326 ori
001_2593.jpg
001_2593.jpg (81.33 KiB) Vizualizat de 3326 ori
003_5316.jpg
003_5316.jpg (98.92 KiB) Vizualizat de 3326 ori
004_9214.jpg
004_9214.jpg (150.2 KiB) Vizualizat de 3326 ori
005_9410.jpg
005_9410.jpg (148.71 KiB) Vizualizat de 3326 ori
006_8839.jpg
006_8839.jpg (142.72 KiB) Vizualizat de 3326 ori
007_9076.jpg
007_9076.jpg (92.83 KiB) Vizualizat de 3326 ori
008_9996.jpg
008_9996.jpg (95.58 KiB) Vizualizat de 3326 ori
009_9235.jpg
009_9235.jpg (149.25 KiB) Vizualizat de 3326 ori
010_5735.jpg
010_5735.jpg (149.46 KiB) Vizualizat de 3326 ori
011_5490.jpg
011_5490.jpg (167.82 KiB) Vizualizat de 3326 ori
012_3564.jpg
012_3564.jpg (96.69 KiB) Vizualizat de 3326 ori
013_6260.jpg
013_6260.jpg (144 KiB) Vizualizat de 3326 ori
014_4313.jpg
014_4313.jpg (135.94 KiB) Vizualizat de 3326 ori
001_4718.jpg
001_4718.jpg (81.33 KiB) Vizualizat de 3326 ori
Ultima oară modificat 21/12/2014 09:59 de către antoniah, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 21/12/2014 08:57

Antonia,efectiv nu am cuvinte la cit de frumos ti-au iesit figurinele si la cum ai asamblat totul,este ceva de vis... :vis: :master: =D> :hug: :flower: :pup:



Imagine

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 21/12/2014 09:05

:hug: Ne apropiem de sfarsitul anului si multe pachetele (virtuale) cu paine calda, prajituri iar acum cu turta dulce au plecat spre voi. Profit de ocazie (pentru ca suntem in preajma sarbatorilor pe care le-am asteptat atat de mult si aproape de finalul unui an) sa iti multumesc pentru toate incurajarile de peste an si pentru toate gandurile bune! Te pup si sper ca intr-o buna zi sa fim impreuna de Craciun! :hug: :pup: :flower:

Iti multumesc! :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 21/12/2014 10:04

antoniah scrie::hug: Ne apropiem de sfarsitul anului si multe pachetele (virtuale) cu paine calda, prajituri iar acum cu turta dulce au plecat spre voi. Profit de ocazie (pentru ca suntem in preajma sarbatorilor pe care le-am asteptat atat de mult si aproape de finalul unui an) sa iti multumesc pentru toate incurajarile de peste an si pentru toate gandurile bune! Te pup si sper ca intr-o buna zi sa fim impreuna de Craciun! :hug: :pup: :flower:

Iti multumesc! :hug:


Nu pot decit sa-ti multumesc pentru prietenia sincera si frumoasa pe care mi-ai aratat-o de cind ne cunoastem... :flower:

:hug: :pup: :love:

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 22/12/2014 06:40

=D> =D> Antonia ce frumos ti a iesit toata sceneta din turte dulci. :flower: :flower:
hi

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/12/2014 07:56

Anto felicitari!! este absolut minunata !! mie nu-mi place turta dulce, maninc foarte rar ca nu ma omor deloc dupa gustul asta insa zau ca as fi gustat cu placere din cea pregatita de tine. Arata frageda si buna si la cum este ornata o maninci din ochi .

=D> =D> =D> =D> =D>



ps cred ca eu as fi facut-o din biscuiti cu parmezan =)) =)) =))

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 22/12/2014 11:42

=D> =D> =D> =D> =D> la scena deschisa!
Mirosul cred ca e deosebit, te imbie la pacat dar nu as gusta, mi-e frica ca s-ar pierde farmecul! Ca de obicei, deosebit de ingenioasa si cu ajutoarele de nadejde sigur totul a fost mai usor!

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
monya
Incepator
Mesaje: 192
Membru din: 31/01/2013 03:42
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde monya » 22/12/2014 02:19

Pur si simplu ...wow.... Felicitari.
Arata minunata si cred ca sunt delicioase (chiar asa. te ncumeti sa le mananci?)
http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 22/12/2014 08:18

Antonia, este minunat ce ai realizat.
Cred ca nu s-au inventat inca termenii potriviti care sa arate pretuirea pe care o am catre tine: Experta, Maestra in tot ceea ce faci.
Fac o reverenta in fata ta!
:master: :master: :master:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 23/12/2014 12:12

Danieluta scrie:Nu pot decit sa-ti multumesc pentru prietenia sincera si frumoasa pe care mi-ai aratat-o de cind ne cunoastem... :flower:

:hug: :pup: :love:


Pana la urma uite ca distanta nu ne poate impiedica sa bem impreuna o cafeluta :cafea: :cafea: in timp ce dospeste aluatul, sa ne pregatim pentru Craciun impreuna si sa ne bucuram de atatea lucruri frumoase care vin odata cu sarbatorile.

Te pup, iti multumesc si eu la randul meu si va doresc sarbatori binecuvantate, bucurii si impliniri!

:hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 23 vizitatori