cozonac de casa

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

rosumariana
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 03/11/2014 12:45
Localitate: Slatina

cozonac de casa

Mesajde rosumariana » 03/11/2014 12:58

COZONAC

Ptr.4 cozonaci mari:

2 kg făină albă,pentru patiserie
1 litru lapte
320 gr.zahar
coaja de la 2 lamâi şi de la o portocală
½ sticluţă mare esenţă rom
½ l ulei şi preferenţial se poate adauga 1 cub unt (100 gr) şi scădeţi 100 ml ulei din compoziţie
2 cuburi drojdie
8-9 gălbenuşuri frecate cu puţină sare

Pentru umplutură:
Rahat, stafide, cacao, scorţisoară, rom, miez nucă

Mode de preparare:
Se face maiaua, se amestecă făina treptat cu laptele călduţ în care s-a dizolvat zaharul cu coaja + esenţa şi se adauga treptat gălbenuşurile pană se epuizează tot laptele, amestecându-se cu lingura de lemn.
La final se pune treptat uleiul pe marginea vasului şi se frământă continuu până se epuizează întreaga cantitate.

Se lasă la crescut cca 1,5 -. 2 ore
Între timp se pregăteşte umplutura: albuşurile bătute spumă cu 100 gr.zahăr, (după gust se mai poate adauga), cacao (3 linguri) , restul de rom din sticluţă, ½ scorţişoară, 2 căni nucă măcinată

300 gr.rahat tăiat fâşii
100 gr.stafide
1- 2 cani nucă mărunţită sau zobită cu sucitorul

Se porţionează aluatul în patru, fiecare bucată apoi se desparte în două, pentru a forma două fâşii pentru un cozonac răsucit. (preferabil se pot forma 3 bucati pentru cel impletit)
Se întinde cu făcăleţul puţin uns pe planşetă unsă şi ea cu puţin ulei, o bucată de cca 20/40 cm, se pune cu paleta umplutură uniform peste tot, apoi se pune rahatul, nuca tăiată, preferenţial şi stafide, se răsuceşte pe lung.
Se repetă cu cealaltă bucată apoi se răsucesc amândouă. Se pune în tava unsă cu ulei şi puţin călduţă . Se mai lasă 15-20 min.pe aragazul încins până creste si în tavă, se unge cu un ou bătut , apoi cca 45 min.la cuptor.
O ADEVĂRATĂ SĂRBĂTOARE ! SE VA PĂSTRA MIROSUL ACESTUIA IN CASĂ ...GARANTAT PANA LA 2-3 ZILE!
P.S. Cozonacul dupa ce se scoate de la cuptor, primeşte luciu prin tamponare cu pensula (puţină apă cu miere, esenta vanilie) apoi când se raceste se va ambala în folie plastic pentru a rămâne fraged mult timp. Se poate consuma şi după 2 săptămâni, păstrat la rece, tot ca şi în prima zi.
POFTĂ BUNĂ!
Fişiere ataşate
alta_imagine.jpg
alta_imagine.jpg (61.32 KiB) Vizualizat de 44306 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 03/11/2014 01:18

oooooooooo ce armata de cozonaci !! :buuun:

=D> =D> =D> =D> =D> felicitari!!


cite grame are un pachet de drojdie in Romania ?

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 03/11/2014 07:25

Ce pofta de cozonac!!! Imi plac asa impletiti ... :buuun: =D>

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 04/11/2014 04:57

Wow ce de cozonaci,aici a fost munca nu gluma :vis: :vis: :vis: dar se vede multumirea pe fata bucataresei.Felicitari ai facut niste cozonaci super. :hug: :hug: :hug:
hi

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 04/11/2014 06:23

Superbi cozonacii felicitari , abia astept sarbatorile :wink: =D> =D> :master:
claudia

rosumariana
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 03/11/2014 12:45
Localitate: Slatina

multumesc tuturor pentru felicitari

Mesajde rosumariana » 04/11/2014 09:01

crista scrie:oooooooooo ce armata de cozonaci !! :buuun:

=D> =D> =D> =D> =D> felicitari!!


cite grame are un pachet de drojdie in Romania ?

rosumariana
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 03/11/2014 12:45
Localitate: Slatina

va rog sa nu ezitati sa incercati aceasta reteta

Mesajde rosumariana » 04/11/2014 09:18

alejoe scrie:Superbi cozonacii felicitari , abia astept sarbatorile :wink: =D> =D> :master:

Sfatuiesc toti doritorii sa incerce aceasta reteta!
Mi se pare simplu sa fac cozonac din mai multe motive: este spornic, nu-i foarte scump daca ai grija sa iti procuri ingredientele si pot sa multumesc familia si prietenii. Ii fac cu placere si nu simt nici un efort in realizarea acestora. Nu mai spun de mirosul care se pastreaza mult timp in casa si de multumirea celor ce-l consuma. Va incurajez deoarece am argumente: aprecierea cunostintelor carora le-am explicat reteta.
” Încercarea, și atunci când nu reușește, e o școală.” — George Coșbuc

rosumariana
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 03/11/2014 12:45
Localitate: Slatina

sunt rasuciti, cei impletiti sun formati din trei "rulouri"

Mesajde rosumariana » 04/11/2014 09:23

[quote="nicoleta64"]Ce pofta de cozonac!!! Imi plac asa impletiti ... :buuun: =D>[/qAuote]
sunt rasuciti, cei impletiti sun formati din trei "rulouri"

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 04/11/2014 09:26

Mariana, cata drojdie pun pentru 4 cozonaci?
Ai folosit proaspata sau din cea granulata?
Si noua ne place cozonacul, mireasma din casa si bucuria cand este servit nu incape in cuvinte! Ai avut ceva de munca dar rezultatul final este super!
Succes si daca mai ai si alte retete tot asa de bune, adu-le si la noi! Abia asteptam!
:hug:
MIKI

rosumariana
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 03/11/2014 12:45
Localitate: Slatina

Mesajde rosumariana » 04/11/2014 09:31

crista scrie:oooooooooo ce armata de cozonaci !! :buuun:

=D> =D> =D> =D> =D> felicitari!!


cite grame are un pachet de drojdie in Romania ?

depinde, de dimensiunea pachetului
in general, cand ma apuc de treaba, facand mai multi, folosesc pachet mare de 500 grame
in comert se gasesc si pachetele mici de 25 gr si 50 gr.
Daca incercati sa faceti numai dintr-un kg de faina, puneti un singur pachetel de 25 gr.


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 20 vizitatori