Galuste cu prune - instant din praf de piure de cartofi

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Galuste cu prune - instant din praf de piure de cartofi

Mesajde crista » 09/09/2014 08:44

Deci daca nu gasiti praf de galute ca in reteta Luciei http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... tant-4242/
sau nu aveti chef de fiert cartofi sau ca mine nu gasiti cartofi decit din cei noi aposi care nu sunt buni de facut galuste o data sau de doua ori pe an cind aveti pofta puteti sa pregatiti galustele cu praful de piure de cartofi ... evident plin de E -uri .. stiu :lol:



Cutia pe care am cumparat-o eu are 3 plicuri cu cite 75 gr de praf de piure si pentru fiecare plic scrie pe ea ca trebuie sa varsam 530 ml de lichid fierbinte ( 330 ml lapte fierbinte si 200 ml de apa rece ). Evident cantitatea asta de lichid este mult prea mare pentru galuste, nu avem nevoie de un piure moale si cremos ci de unul mai tare. Motiv pentru care turnati lichidul fierbinte ( numai apa , laptele nu are ce cauta in reteta de galuste) amestecind pina cind obtineti un piure nu foarte tare dar nici prea moale... Nu uitati ca daca este prea moale /cremos va trebui sa adaugati faina mai multa si deci galustele ies prea tari.


Ingrediente pentru 12 galuste cu prune :

1 plic si jumatate de praf de piure Knorr ( 75+75/2= 112.5 gr )
cca 400-500 ml apa fierbinte ( turnata cu grija si numai cit este nevoie , eu am pus cca 400 ml)
5-7 linguri de faina cu virf ( cantitatea depinde de tipul de faina daca este mai umeda sau mai uscata si de dimensiunea lingurii cele vechi sunt mai mari cele noi mai micute)
un praf de sare
1 ou
faina pentru planseta/ masa de lucru

12 prune crestate si scos simburele fara sa le rupem de tot daca putem
zahar cit sa umplem mijlocul prunelor

citeva linguri cu ulei (2-3)
6-7 linguri pesmet
3 linguri cca de zahar tos
scortisoara macinata


- intr-un castron amestecam praful de piure cu apa fiarta ( nu toata de la inceput ci incet iuncet ) cit sa obtinem un aluat mai compact, adaugam oul si un praf de sare si framintam bine sa se incorporeze, daca aluatul este in continuare tare mai varsam putina apa
- adaugam faina si framintam bine
- rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata bine si formam doua suluri pe care le taiem in cite 6 bucati egale
Evident depinde si de marimea prunelor care nu trebuie sa fie foarte mari altfel va trebui sa te taiati in jumatati
- Luam cite o pruna crestata si fara simbure si umplem lijlocul ei cu zahar tos ( cine vrea poate sa il umple cu nuca macinata amestecata cu zahar cui sau fara scoirtisoara , mai ales daca puneti oricum scortisoara in pesmertul din exterior )
- Punem pruna pe fiecare bucata de aluat si o invelim in acesta ca sa obtinem o galusca routunda , miinele le avem mereu infainate daca tinde sa fie lipicios aluatul
- Intr-o oala cu apa care clocoteste la foc mic punem cu grija galustele, trecem cu paleta gaurita ( cea de luat spuma ) pe fundul oalei pe sub galuste ca sa nu se lipeasca cumva acolo , daca apa e clocotita nu se va intimpla asa aceva dar mai bine sa evitam si lasam sa fiarba pina cind galustele se ridica la suprafata .. In acest moment le mai lasati 1-2 minute maxim si apoi le scoateti cu paleta gaurita
- separat intr-o tigaie sau cratita pregatim pesmetul : punem uleiul sa se incalzeasca si varsam pesmetul, amestecam bine si lasam pe foc mic amestecaind mereu pina cind acesta se rumeneste fara sa se arda.. cind e gata stingem focul si adaugam zaharul dupa gust si scortisoara macinata , amestecam bine .. Daca puneti zaharul de la inceput riscati sa se caramelizeze si sa formeze mici pietricele de zahar caamelizat amestecat cu pesmetul
- Galustele scoase pe rind din apa si scurse putin in paleta gaurita le asezzhttp://www.reteteculinare.ro/forum ... t=galusten pesmetul aromatizat si le rostogolim prin el pina se acopera perfect pe toate partile .. le scoatem din aceasta cratita si le aseazm cu grija pe platou sau intr-o tava
Cind toate galustele sunt gata si au fost tavalite prin pesmet cel care ramine il presaram peste galustele din tava /platou ..

Sunt bune si reci dar se pot incalzi in cuptor a doua zi sau in urmatoarele zile .. se pastreaza in frigider sau oricum la loc racoros
Fişiere ataşate
immagine_441.jpg
immagine_441.jpg (69.27 KiB) Vizualizat de 3881 ori
immagine_442.jpg
immagine_442.jpg (74.67 KiB) Vizualizat de 3881 ori
immagine_9647.jpg
immagine_9647.jpg (79.51 KiB) Vizualizat de 3881 ori

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 09/09/2014 08:49

Crista ce pofta de galusti mi-ai facut ti-au iesit perfecte felicitari =D> =D> :master: :hug:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/09/2014 09:46

Mersi Claudia .. mai am pentru o portie si poate fac mai multe poze, eram sigura ca am pozat de la inceput dar nu era asa ...

au iesit bune rau :buuun:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/09/2014 03:35

Galustele cu prune sunt preferatele mele :!:
In sezonul prunelor le pregatesc destul de des...chiar daca pun prune si la congelator, parca tot mai bune sunt cele facute cu fructe proaspete...
...iar cu zahar si scortisoara sunt o nebuie :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/09/2014 03:45

asa e Lucia dar si eu am pus citeva prune in congelator cu speranta ca la iarna poate ma mai rasfat cu niste galusti

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/09/2014 12:44

Imi ploua in gura...:buuun: :buuun: si eu vreau sa le fac zilele astea ...neaparat... :roll: :roll:
..cu praf de piure de cartofi inca nu am facut...

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/09/2014 02:59

eu o sa mai fac o tura simbata sa scap de ultimul praf de piure =)) =))

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 12/09/2014 10:55

Cri, cu exact aceeasi compozitie eu fac gnocchi :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 12/09/2014 11:00

pai de pe net de la o reteta de gnocchi am furat si eu ingredientele :-)
:hug:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 12/09/2014 12:10

Crista daca ai sti cat m-am invartit sa fac galustele si eu, daca as fi vazut reteta mai repede, cred ca farul nu-si mai avea locul. Buna idee de pus la caiet :hug:

:flower: :flower: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 24 vizitatori