Pagina 1 din 2

Alcazar

Scris: 31/03/2012 11:22
de jiustina
Despre prajitura asta sotul meu imi tot povestea amintiri din copilarie...cum o facea bunica lui, si ce buna era... :buuun: Si daca tot tineam reteta in sertar de ceva vreme, m-am decis sa-i fac o surpriza de ziua lui si sa o pregatesc. Intr-adevar, merita gustata macar o data. E o combinatie minunata de texturi. Dar aveti grija daca o preparati, alegeti un moment cand aveti multi invitati/ mancatori, pentru ca se da mancata, si e bomba pentru silueta, ficat, etc. :blushing:

Reteta originala suna asa:
9 oua
18 linguri de zahar
18 linguri de nuca macinata
2 pachete de unt
2-3 linguri de cacao
arome dupa preferinte(vanilie)

Eu am mai adaugat: o mana buna de nuca putin prajita si sfaramata
sucul de la jumatate de lamaie
o tableta de ciocolata topita si amestecata cu 3-4 linguri de lapte

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga pe rand 9 linguri de zahar, batand bine dupa fiecare (ca la bezea), si la sfarsit de adauga nuca si aromele.
Se tapeteaza o tava cu unt si faina si se coc doua foi. Eu recomad, pentru prezentare, sa se coaca2 foi, iar dupa coacere sa se taie in jumatati, si obtinem o prajitura mai inalta, din 4 foi.

Crema: Galbenusurile se bat cu restul de zahar pe aburi, pana se ingroasa (un reper: sunt gata cand se incearca cu degetul si frige) apoi se dau la rece.
Untul se freaca spuma si se adauga treptat in crema de galbenus. Eu am completat crema cu zeama de lamaie si nuca prajita. Se imparte crema in 2 parti egale, iar in una se adauga cacaoa.

Se intinde crema pe foi alternand culorile, iar pe ultima foaie se intinde un strat de crema.
Peste ultimul strat am turnat ciocolata topita. Se da la rece inainte sa se portioneze.

Eu nu am facut portia intreaga, ci doar din 6 oua, si am copt o foaie in tava mare, si una intr-o tava mica. Dupa coacere am injumatatit foaia mare si am obtinut o prajitura din 3 foi. Din 4 ar arata si mai bine :clipocit:

Scris: 31/03/2012 11:35
de yafa
Trebuie sa fie deosebit de buna, :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Am pus-o pe lista sa vedem daca imi iese si mie ceva :)


:hug: :flower: :)

Scris: 31/03/2012 11:51
de pupi
Cunosc prajitura, o pregatesc si eu uneori, este foarte buna..... =D> =D> =D> pentru postare si penyru faptul ca mi-=ai reamintit de ea.....cred ca ultima data cand am facut-o a fost anul trecut prin toamna cand am pregatit eu reteta mea si o prietena reteta ei.....am facut intalnirea dintre fete cu prajitura asta ....buna, buna.....Yafa , sa o incerci ca nu o sa iti para rau...

Jiustina, inca odata felicitari pentru postare :hug: :hug:

Scris: 01/04/2012 01:17
de antoniah
Jiustina, am citit reteta ta. Este, este ... si coleretica si colecistokinetica dar... imi face cu ochiul reteta si sunt sigura ca este DELICIOASA! Nu am eu cel mai ”necajit” colecist din lume... :P asa ca am sa incerc.

La modul de preparare ai scris: ”Crema: Galbenusurile se bat cu restul de zahar pe aburi, pana se ingroasa (un reper: sunt gata cand se incearca cu degetul si frige) apoi se dau la rece.
Untul se freaca spuma si se adauga treptat in crema de galbenus.”


Ai lasat galbenusurile la rece pana ai mixat untul? Sau?

Iti multumesc pentru reteta. :flower: :flower: :flower:

:hug:

Scris: 01/04/2012 09:08
de lucia_bp
Si eu stiu acesta prajitura...super buna :master:

Felicitari pentru postare =D> :flower:

:hug: :hug: :hug:

Scris: 01/04/2012 09:39
de jiustina
Yafa, eu m-am indragostit de gustul si textura prajiturii, merita incercata. :hug:


Pupi, ma bucur ca ti-am readus in vedere prajitura. Eu deja imi caut ocazie sa o mai fac :D :flower:

Scris: 01/04/2012 09:40
de jiustina
lucia_bp scrie:Si eu stiu acesta prajitura...super buna :master:

Felicitari pentru postare =D> :flower:

:hug: :hug: :hug:


Multumesc mult, Lucia! :hug:

Scris: 01/04/2012 09:45
de jiustina
"Ai lasat galbenusurile la rece pana ai mixat untul? Sau?"

Antoniah, galbenusurile se lasa sa se raceasca si se tin la frigider pana in momentul cand le amesteci cu untul, pentru ca se ingroasa crema la rece.

:flower: :hug:

Scris: 01/04/2012 08:25
de antoniah
jiustina scrie:"Ai lasat galbenusurile la rece pana ai mixat untul? Sau?"

Antoniah, galbenusurile se lasa sa se raceasca si se tin la frigider pana in momentul cand le amesteci cu untul, pentru ca se ingroasa crema la rece.

:flower: :hug:


Iti multumesc. :hug: :flower: :flower: :flower:

Scris: 01/04/2012 09:19
de Danieluta
jiustina,foarte apetisant arata prajiturica ta... :buuun:

:hug: :pup: :flower: