Torta pasqualina - Tarta pascala

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Torta pasqualina - Tarta pascala

Mesajde crista » 07/04/2007 05:49

Torta pasqualina specifica din Liguria ( regiunea ) ... are in general multe foi o umplutura de "buruieni" ( bieta - un fel de frunze de sfecla .. sau alte ierburi salbatice .. sau spanac ... sau anghinare .. )

Reteta mea doar cu 2 foi dedesubt si alte 2 deasupra ... in mod normal se pun si cite 33 de foi ( cifra simbolica in aceasta perioada )...

aluatul :
300 gr faina
150 ml apa
70 ml ulei

se framinta un aluat care se lasa sa se odihneasca invelit in folie trasnparenta pe masa in bucatarie ... apoi se taie in 4 , se intinde prima foaie , care se aseaza peste vasul in care se vacoace torta , se stropeste cu putin ulei si se intinde si cealalta foaie ... apoi se aseaza umplutura . In reteta traditionala impreuna cu frunzele verzi se pune si Quagliata (prescinseua .. in dialectul genovez ) adica un fel de zer de la lapte
eu am taiat marunt 2 legaturi cit mina mea de groase ... amestecate cu 250 gr ricotta , 4 albusuri ( ramase de la pagnotta ) altfel ar fii trebuit 2 oua intregi, si cam 50 gr parmezan ras ... eu am pus buruienile crude caci erau extrem de proaspete si deci se pot coace doar intre foi... cine foloseste spanac, stevie sau mai stiu eu ce alte plante .. inclusiv anghinarea le poate inabusi in putin ulei cu sau fara o ceapa sau un catel de usturoi .. in fine fiecare dupa gust .... Se fac citeva gauri cu dosul lingurii in verdeturi si se aseaza cite un ou crud care odata copt va arata ca un ou ochi .. iar cind se taie torta felii se va vedea si oul ...Eu nu l-am pus pt ca deja erau prea multe oua
Am asezat peste cealalta foaie am stropit cu ulei si am pus si foaia nr 4 ... am strins pe margini , am uns cu ulei si pt ca mai aveam ou batut cu lapte ramas de la pagnotta si de la drob am uns si cu el ...
La cuptor la 180°C pina cidn s-a rumenit frumos ....
Fişiere ataşate
Immagine 008.jpg
Immagine 008.jpg (52.62 KiB) Vizualizat de 3242 ori
Immagine 006.jpg
Immagine 006.jpg (37.82 KiB) Vizualizat de 3242 ori
Immagine 005.jpg
Immagine 005.jpg (83.04 KiB) Vizualizat de 3242 ori
Immagine 004.jpg
Immagine 004.jpg (24.14 KiB) Vizualizat de 3242 ori
Immagine 002.jpg
Immagine 002.jpg (38.78 KiB) Vizualizat de 3242 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 07/04/2007 10:28

simplu bun si sanatos...doamne cat de bune is verdeturile ...mai ales primavara,toarta asta imi place mult de tot cum arata si mai ales as vrea o poza cu sectiunea ca is curioasa cum s-a copt bieta
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 08/04/2007 10:33

Ce bunatate super sanatoasa! si eu vreau sectiunea! se mai poate? :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/04/2007 01:40

poza
Fişiere ataşate
Immagine 014.jpg
Immagine 014.jpg (47.39 KiB) Vizualizat de 3183 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 08/04/2007 01:49

se pare ca verdura s-a copt bine si daca nu era fiarta in prealabil...buna idee si mai ales sanatosa ca raman toate vitaminele in verdura
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 09/04/2007 09:32

deci!!! azi fac turta asta a ta ; eu am leurda si branza cheddar ; cred ca ar merge. hm? :idea:
felicitari Crista! asa de fain arata ca mi-e o pofta de nnebunesc! :flower:
O fac dupa ce-mi dospeste cuibul de viespii(iara fac) si pun si eu poze daca-mi iese si mie turta asa de mandra ca a ta.
astept musafiri! :party: :party: :party:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/04/2007 02:29

Thea merge si brinza chedar .. leurda aia nu stiu eu cit de bine merge ( e aia care are gust de usturoi???? sa nu fie prea aromata .. ) dar in rest merge orice buruiana ....

Angi buruienile mele erau erbette si aratau ca astea :

Imagine

mai tinerele chiar ... deci se rupeau cind le atingeai ...

Ma bucur ca v-a placut ... si noua ne-a placut mult de tot ... e ff buna si rece si re-incalzita .... eu nu am pus-o in frigider peste noapte am lasat-o in cuptor .. nu aveam nici loc in frigi si imi era frica sa nu se umezeasca foile ...

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 10/04/2007 10:07

Ce bunatate! :buuun: Eu am facut varianta cu spanac si ou fiert si am pus-o in foietaj cumparat.Pacat, am mancat doar eu. :x
Data viitoare o voi face asa ca tine,sunt sigura ca este o bunatate.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/04/2007 10:12

Nico poate pacalesti si familionul data viitoare .. daca nu, se merita si numai pt tine mai ales ca nu se munceste mult ( si poti pune si sfoglia cumparata sau chiar briseè )...

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 10/04/2007 10:22

crista scrie:Nico poate pacalesti si familionul data viitoare .. daca nu, se merita si numai pt tine mai ales ca nu se munceste mult ( si poti pune si sfoglia cumparata sau chiar briseè )...

Cine stie,am facut-o de doua ori(anul trecut si acum) dar fara un rezultat pozitiv. :? Poate baiatul crescand, schimba gustul.Asa se spune,speram!:clipocit:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori