Tort de toamna

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Tort de toamna

Mesajde d_dana_a » 25/10/2013 09:44

Am venit si eu cu o reteteta pentru concursul lunii ;) ....am pus polonicul si literele "RC" in mai multe fotografii :) ...
...am mai vrut sa ma inscriu in concurs o data si am uitat sa pun polonicul in fotografii :( ...dar acum l-am pus sa fiu sigura :P :P :P


Ingrediente blat:
5 oua
30 gr.ciocolata
130 gr.faina
1 plic praf de copt(8 gr.)
150 gr. zahar
30 gr.cacao
un praf de sare

Ingrediente sirop:
250 ml apa
10 ml rom
150 gr.zahar

Ingrediente crema:
500 ml frisca lichida
o cana de 300 ml plina cu dovleac turcesc ras (din gradina mamei mele ;) )
o cana miez de nuca (o cana de 250 ml)
3 oua
200 gr.zahar
10 gr gelatina(un plic)
100 ml apa

Ingrediente decor:
150 gr ciocolata cu lapte
frisca
o cana cu miez de nuca
Decorul tortului se face dupa gustul fiecaruia.

Mod preparare blat:
Albusurile se amesteca cu un praf de sare ,dupa care se bat spuma cu zaharul .Separat se amesteca galbenusurile cu ciocolata rasa (pe partea mai mare a razatoarei).Cand albusurile s-au intarit se adauga compozitia de galbenusuri.Atentie:Nu se mai amesteca cu mixerul ,se amesteca cu o spatula sau o lingura de lemn de jos in sus!!!
Separat se amesteca faina, cacaua si praful de copt si se adauga peste compozitia obtinuta mai de vreme.Se amesteca cu grija tot de jos in sus.
Se tapeteaza cu hartie de copt (doar in partea de jos) o forma de tort detasabila (diametrul 28 cm) , dupa care se adauga compozitia obtinuta.
Se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic, si se lasa pana ce trece testul scobitoarei.
Cand este gata se scoate din cuptor ,se lasa sa se raceasca si se scoate din forma detasabila.
Intre timp se prepara siropul si crema:
Mod preparare sirop:
Apa se amesteca cu zaharul si se pun la fiert , cand a inceput sa fiarba se opreste focul si se lasa sa se raceasca .Cand s-a racit se adauga romul.
Mod preparare crema:
Dovleacul se rade fin , se amesteca cu 50 gr.zahar si se pune pe foc pana ce se evapora tot lichidul.Cand s-a evaporat lichidul se lasa sa se raceasca .
Nucile(cele pentru crema) se pun intr-o tava si se adauga la cuptor pana ce incep sa se rumeneasca usor.In timp ce sunt la cuptor acestea se mai intorc din cand in cand.Cand sunt gata se scoate tava din cuptor se lasa 5 minute sa se raceasca dupa care se freaca in maini pana ce le cade coaja de pe ele .Acestea se trec prin masina de zdrobit biscuiti.
Restul de zahar se amesteca cu ouale si se pune pe baine –marie , amestecand continuu.Gelatina se pune in apa rece, dupa care se pune si ea pe baine –marie,pana ce face o usoara spuma deasupra.Atentie:Nu se lasa sa fiarba !!!
Gelatina se adauga peste compozitia de oua si se amesteca continuu pana ce compozitia incepe sa se ingoasa.Se opreste focul si se lasa sa se raceasca.
Frisca se bate pana ce devine tare, se adauga in ea compozitia de dovleac, nucile si compozitia de oua.Se amesteca bine, pana la omogenizare.
Blatul se taie in trei parti egale pe orizontala .Prima parte se aseaza pe un platou, iar peste acesta peretii detasabila de la forma de tort.Acesta se insiropeaza , dupa care se adauga crema (crema se imparte in doua) , dupa aceea urmatoarea parte de blat, se insiropeaza si acesta si se adauga restul de crema.
Deasupra se pune cea de a treia parte blat.Se insiropeaza si aceasta si se pune tortul la frigider pana a doua zi.
Se da cu grija forma detasabila jos,dupa care se orneaza.
Nuca se pregarteste la fel ca cea de la crema.
Se topeste 100 gr ciocolata intr-un vas pe foc, si se adauga deasupra tortului .Aceasta se niveleaza usor,dupa care se presara nuca macinata fin.
Peretii tortului se imbraca in frisca si se presara si acestia cu nuca macinata fin.
Restul de ciocolata se topeste si se pune pe o foaie de copt , dupa care se pune la frigider.Cand s-a intarit se deslipeste cu grija si se taie bucatele asimetrice.Aceste bucatele se pun pe peretii tortului.
Decorul tortului se face dupa dorinta fiecaruia !!!
Tortul se pune la rece si se portioneaza in felii potrivite.
Pofta buna !!!
Fişiere ataşate
1_tort_de_toamna_1.jpg
1_tort_de_toamna_1.jpg (89.94 KiB) Vizualizat de 2622 ori
2_tort_de_toamna_2.jpg
2_tort_de_toamna_2.jpg (51.35 KiB) Vizualizat de 2622 ori
3_tort_de_toamna_3.jpg
3_tort_de_toamna_3.jpg (75.74 KiB) Vizualizat de 2622 ori
4_tort_de_toamna_4.jpg
4_tort_de_toamna_4.jpg (67.93 KiB) Vizualizat de 2622 ori
5_tort_de_toamna_5.jpg
5_tort_de_toamna_5.jpg (65.88 KiB) Vizualizat de 2622 ori
6tort_de_toamna_6.jpg
6tort_de_toamna_6.jpg (70.72 KiB) Vizualizat de 2622 ori
7_tort_de_toamna_7.jpg
7_tort_de_toamna_7.jpg (97.62 KiB) Vizualizat de 2622 ori
8_tort_de_toamna_8.jpg
8_tort_de_toamna_8.jpg (57.37 KiB) Vizualizat de 2622 ori
9_tort_de_toamna_9.jpg
9_tort_de_toamna_9.jpg (84.52 KiB) Vizualizat de 2622 ori
10_tort_de_toamna_10.jpg
10_tort_de_toamna_10.jpg (72.93 KiB) Vizualizat de 2622 ori
11_tort_de_toamna_11.jpg
11_tort_de_toamna_11.jpg (69.72 KiB) Vizualizat de 2622 ori
12_tort_de_toamna_12.jpg
12_tort_de_toamna_12.jpg (61.3 KiB) Vizualizat de 2622 ori
13_tort_de_toamna_13.jpg
13_tort_de_toamna_13.jpg (58.74 KiB) Vizualizat de 2622 ori
14_tort_de_toamna_14.jpg
14_tort_de_toamna_14.jpg (65.46 KiB) Vizualizat de 2622 ori
15tort_de_toamna_15.jpg
15tort_de_toamna_15.jpg (61.94 KiB) Vizualizat de 2622 ori
16_tort_de_toamna_16.jpg
16_tort_de_toamna_16.jpg (66.92 KiB) Vizualizat de 2622 ori
17_tort_de_toamna_17.jpg
17_tort_de_toamna_17.jpg (69.48 KiB) Vizualizat de 2622 ori
18_tort_de_toamna_18.jpg
18_tort_de_toamna_18.jpg (76.45 KiB) Vizualizat de 2622 ori
19_tort_de_toamna_19.jpg
19_tort_de_toamna_19.jpg (71.37 KiB) Vizualizat de 2622 ori
20_tort_de_toamna_20.jpg
20_tort_de_toamna_20.jpg (75.93 KiB) Vizualizat de 2622 ori
21_tort_de_toamna_21.jpg
21_tort_de_toamna_21.jpg (123.58 KiB) Vizualizat de 2622 ori
22_tort_de_toamna_22.jpg
22_tort_de_toamna_22.jpg (85.04 KiB) Vizualizat de 2622 ori
23_tort_de_toamna_23.jpg
23_tort_de_toamna_23.jpg (86.67 KiB) Vizualizat de 2622 ori
24_tort_de_toamna_24.jpg
24_tort_de_toamna_24.jpg (73.14 KiB) Vizualizat de 2622 ori
25_tort_de_toamna_25.jpg
25_tort_de_toamna_25.jpg (75.61 KiB) Vizualizat de 2622 ori
26_tort_de_toamna_26.jpg
26_tort_de_toamna_26.jpg (88.19 KiB) Vizualizat de 2622 ori
27_tort_de_toamna_27.jpg
27_tort_de_toamna_27.jpg (93.54 KiB) Vizualizat de 2622 ori
28_tort_de_toamna_28.jpg
28_tort_de_toamna_28.jpg (99.13 KiB) Vizualizat de 2622 ori
29_tort_de_toamna_29.jpg
29_tort_de_toamna_29.jpg (57.77 KiB) Vizualizat de 2622 ori
Ultima oară modificat 10/11/2013 07:48 de către d_dana_a, modificat de 3 ori în total.
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/10/2013 09:55

Dana draga mea, tortul asta imi place mult, am salvat reteta deja, chiar am sa il fac . Acuma sant in dilema, care praji sa pregatesc pentru duminica,,,, reteta asta sau ce aveam in plan deja???Chiar imi placetortul si pozele sant frumoase :P ....bafta la concurs :hug: :pup: =D> :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 25/10/2013 10:13

Danuta frumoasa,ai pregatit un tort minunat iar prezentarea si pozele sint de nota 10! Felicitari pentru reteta si mult succes la concurs... =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 26/10/2013 02:25

Dana, felicitari draga mea, ai pregatit un tort minunat. =D> =D> =D> Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 26/10/2013 11:20

pupi scrie:Dana draga mea, tortul asta imi place mult, am salvat reteta deja, chiar am sa il fac . Acuma sant in dilema, care praji sa pregatesc pentru duminica,,,, reteta asta sau ce aveam in plan deja???Chiar imi placetortul si pozele sant frumoase :P ....bafta la concurs :hug: :pup: =D> :flower:

Multumesc mult :master: :master: :master: :master: :master: :master:
Si mie mi-a placut foarte mult :buuun: :buuun: :buuun: ...gustul romului,dovleacului si al nucilor predomina in acesta :peace:
Sincer este foarte bun :wink: ...acesta a fost tortul aniversarii noastea de 9 ani de relatie :love: :love: :love: :love: :love:

Dovleacul este din gradina mamei mele...deci este bio :peace:

Daca il faceti as vrea sa imi spuneti daca v-a placut :wink:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 26/10/2013 12:37

DANA ce tort frumos si gustos , imi plac toate retetele tale special dulciurile :D succes la concurs =D> :master:
claudia

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 26/10/2013 12:37

DANA ce tort frumos si gustos , imi plac toate retetele tale special dulciurile :D succes la concurs =D> :master:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/10/2013 08:15

Dana MINUNATA prezentarea !! =D> =D> =D> =D> tortul mi-l inchipui, abia ce am mincat o bucata de tiramisu' cu crema de mascarpone si dovleac :buuun: deci cred ca am fost cam pe aceeasi lungime de "polonic" azi :lol:
Imi place ideea cu scrisul pe frunze =D> =D>

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 26/10/2013 08:27

Danieluta scrie:Danuta frumoasa,ai pregatit un tort minunat iar prezentarea si pozele sint de nota 10! Felicitari pentru reteta si mult succes la concurs... =D> :hug: :flower:

Multumesc mult :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master::master: :master:
:hug: :pup: :flower:
Ultima oară modificat 26/10/2013 08:39 de către d_dana_a, modificat de 2 ori în total.
Imi place sa gatesc...

Imagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 26/10/2013 08:36

antoniah scrie:Dana, felicitari draga mea, ai pregatit un tort minunat. =D> =D> =D> Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:

Multumesc mult :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator