Tort cu pere

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
biochimist_la_cratita
Incepator
Mesaje: 71
Membru din: 22/10/2014 08:56
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

Tort cu pere

Mesajde biochimist_la_cratita » 31/10/2016 11:59

1 tort cu pere GF.jpg
1 tort cu pere GF.jpg (61.61 KiB) Vizualizat de 1361 ori

Ingrediente:
Blat

6 oua medii (de la gaini de curteam folosit eu)
100 g zahar tos
3 lg ulei de palmier (topit)
25 g cacao
80 g faina fara gluten (Schar)
un praf sare
1 lgt pudra de portocale/coaja de portocala

Crema:

3 pere (600 g) - untoasa Bosc
80 g zahar
1 lg whisky/cognac (Ballantines)
400 g smantana lichida (Pilos)
100 g iaurt
10g gelatina granule (Dr. Oetker)
40 ml apa

Decor:

300 g smantana lichida
1 lg zahar
150 g mascarpone
chipsuri de pere (optional)

Blat:
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separam albsurile de galbenusuri.
3. Punem albusurile cu praful de sare in bolul mixerului si mixam pana obtinem o spuma aerata, moale. Adaugam zaharul si mixam pana la dizolvarea acestuia.
4. Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri, si mixam pana la inglobarea acestora. Adaugam si uleiul de palmier si mixam bine.
1 prep tort cu pere GF.JPG
1 prep tort cu pere GF.JPG (13.57 KiB) Vizualizat de 1361 ori

5. Punem cacaoa intr-o sita si o cernem in compozitie. O inglobam cu ajutorul spatulei prin miscari circulare.
2 prep  tort cu pere GF.JPG
2 prep tort cu pere GF.JPG (19.55 KiB) Vizualizat de 1361 ori
3 prep  tort cu pere GF.JPG
3 prep tort cu pere GF.JPG (32.68 KiB) Vizualizat de 1361 ori

6. Cernem faina fara gluten si o inglobam in compozitie in doua transe. Inglobam fiecare transa cu ajutorul unei spatule prin miscari circulare, de sus in jos. La final inglobam pudra de portocale.
4prep tort cu pere GF - Copy.JPG
4prep tort cu pere GF - Copy.JPG (28.57 KiB) Vizualizat de 1361 ori

7. Turnam compozitia intr-o tava cu fund detasabil (18 cm diametru), tapetata cu hartie de copt. Introducem tava in cuptor pentru 40 minute, sau pana cand trece testul scibitorii.
6 prep  tort cu pere GF.JPG
6 prep tort cu pere GF.JPG (25.96 KiB) Vizualizat de 1361 ori

8. Dupa coacere, scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca complet apoi taiem blatul in 4 felii.
8 prep  tort cu pere GF.jpg
8 prep tort cu pere GF.jpg (21.89 KiB) Vizualizat de 1361 ori


Crema:
1. Spalam perele, le taiem in jumatate si scoatem cotorul cu seminte apoi le taiem cuburi. Le punem apoi intr-un vas neaderent impreuna cu 60 g zahar si cu lingura de whisky, amestecam si lasam la foc mic pana cand se inmoaie perele (7-8 min). Oprim focul si lasam sa se raceasca. Scurgem siropul format pentru a-l folosi ulterior la insiropat feliile de blat.
9 prep tort cu pere GF - Copy.jpg
9 prep tort cu pere GF - Copy.jpg (25.06 KiB) Vizualizat de 1361 ori
10 prep  tort cu pere GF.jpg
10 prep tort cu pere GF.jpg (17.61 KiB) Vizualizat de 1361 ori
11 prep  tort cu pere GF.jpg
11 prep tort cu pere GF.jpg (15.49 KiB) Vizualizat de 1361 ori

2. ATENTIE! pasul acesta il vom realiza cand avem pregatit totul pentru asamblat!
Hidratam gelatina in apa rece pentru 10 minute apoi o dizolvam pe bain-marie. Intr-un bol punem frisca si o mixam cu 20 g zahar (o lingura) pana cand creste considerabil in volum si devine aerata, adaugam iaurtul si gelatina dizolvata si mixam, apoi inglobam cuburile de pere cu ajutorul unei spatule. Cantarim crema pentru a o putea repartiza egal intre straturi.

Asamblare:
Acoperim tava in care am copt blatul cu folie alimentara, punem prima felie de blat, o insiropam putin sirop pastrat de la crema, punem o parte din crema, a doua felie de blat, insiropat, a doua parte de crema, apoi a treia felie de blat, insiropat si ultima parte de crema, acoperim cu ultima felie de blat pe care o vom insiropa si introducem in frigider pentru 4 ore, minimum.

Decor:
1. Mixam smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugam branza mascarpone si mixam pana la omogenizare.
2. Scoatem tava cu torul din frigider, punem platoul deasupra si rastunam cu grija tortul pe el. Acoperim torul cu o parte din crema obtinuta la pasul anterior, iar o parte o vom pune intr-un pos cu dui stea si il decoram dupa preferinta.
Nota: Chipsurile le-am obtinut feliilnd subtire doua pere si stropindu-le cu zeama de lamaie apoi le-am pus intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt si le-am introdus in cuptor la 5 grade Celsius pentru 4 ore, am crescut apoi temperatura la 70 grade Celsius si am mai lasat o ora apoi am oprit focul si am lasat in cuptor pana cand acesta s-a racit complet.
Nota 2: In locul fainii fara gluten puteti folosi 100 g faina de grau (000).
Nota 3: Daca va deranjeaza coaja perelor, le puteti folosi decojite.
Fişiere ataşate
50 tort cu pere GF.JPG
50 tort cu pere GF.JPG (485.23 KiB) Vizualizat de 1361 ori
43 tort cu pere GF.JPG
43 tort cu pere GF.JPG (387.19 KiB) Vizualizat de 1361 ori
22 tort cu pere GF.jpg
22 tort cu pere GF.jpg (64.88 KiB) Vizualizat de 1361 ori
Alina
....................................................................
http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori