Tort aniversar RC - 10 ani

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
biochimist_la_cratita
Incepator
Mesaje: 71
Membru din: 22/10/2014 08:56
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

Tort aniversar RC - 10 ani

Mesajde biochimist_la_cratita » 17/10/2015 11:50

Blat:

4 oua foarte mari (XL)
100 g zahar
80 g faina
20 g cacao
1 lg ulei floarea soarelui
un praf sare

Jeleu de cafea:

150 ml cafea tare
120 g zahar
10 g gelatina granule
50 ml apa rece

Crema de cafea:

200 g smantana lichida neindulcita
jumatate (100 ml) din cantitatea de jeleu de cafea (caldut)

Pentru insiropat:

2 lg sirop de cafea
50 ml apa

Pentru imbracat tortul:

200 g smantana lichida
50 g zahar

Decor:

100g ciocolata amaruie (55%cacao)


Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul mixeaza si mixeaza pana cand se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava patrata (20x20 cm) unsa cu putin ulei daca e de silicon, sau tapetata cu hartie de copt in cazul uneia din teflon si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte doua felii.
Jeleul de cafea:
1. Pune cafeaua impreuna cu zaharul intr-un vas cu fund dublu pe foc mediu. Lasa lichidul pe foc pana cand scade la jumatate, se ingroasa si la suprafata se formeaza bule care se sparg greu, apoi opreste focul.
2. Lasa lichidul sa se raceasca pana la temperatura corpului (ideea e sa nu va opariti daca bagati degetul in el) si adaugati gelatina hidratata 10 minute in apa rece apoi amesteca pana cand aceasta se dizolva complet.
3. Imparte lichidul in doua (o jumatate o vei folosi la crema cat este caldut inca, iar cealalta vei pregati jeleul propriu-zis). Pune una din parti pe o farfurie tapetata cu folie de silicon/hartie de copt si introdu in frigider pentru cel putin ora.

Crema de cafea:
Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si devine aerata, adauga jeleul caldut si mixeaza pana la inglobarea acestuia.

Asamblare:
1. Pune o felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt, insiropeaz-o, pune crema de cafea si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu in frigider cel putin 2 ore.
2. Scoate tava de la frigider, si rastoarna blatul cu grija pe un platou.
3. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand devine aerata si creste in volum, apoi imbraca tortul cu ea. Introdu in frigider si ocupa-te de decor.

Decor:
1. Topeste ciocolata pe bain-marie, apoi intinde-o pe o foaie de acetat sau pe hartie de copt. O lasi 5minute la temperatura camerei apoi trasezi cu un cutit formele pe care le vei taia (in cazul meu, triunghiuri). Introdu foaia in frigider pentru 15-20 minute, o scoti apoi si cu un cutit cu lama fierbinte definitivezi taieturile. Introduci din nou in frigider pana in momentul decorarii. Este de preferat ca atunci cand umbli cu ciocolata sa folosesti manusi de unica folosinta si sa te misti cat de repede poti fiindca se topeste la caldura. Eventual decorezi tortul in doua etape ca sa nu se inmoaie ciocolata.;)
2. Scoti jeleul de cafea de la frigider si il tai sub forma dorita (eu am folosit niste duiuri de diferite dimensiuni,, incalzite in prealabil in apa fierbinte).

3. Scoti tortul de la frigider si il ornezi cu jeleul de cafea (ajutandu-te de o spatula sau de coada unei linguri ca sa ridici fiecare cerculet de jeleu) si cu triunghiurile de ciocolata.

S-aveti pofta!
Fişiere ataşate
1_prep_jeleu_cafea.jpg
1_prep_jeleu_cafea.jpg (116.15 KiB) Vizualizat de 845 ori
1crema_cafea.jpg
1crema_cafea.jpg (89.53 KiB) Vizualizat de 845 ori
2_tort_cafea.jpg
2_tort_cafea.jpg (71.7 KiB) Vizualizat de 845 ori
2prep_jeleu_cafea.jpg
2prep_jeleu_cafea.jpg (126.02 KiB) Vizualizat de 845 ori
3prep_jeleu_cafea.jpg
3prep_jeleu_cafea.jpg (125.67 KiB) Vizualizat de 845 ori
6_tort_cafea.jpg
6_tort_cafea.jpg (57.99 KiB) Vizualizat de 845 ori
32_tort_cafea.jpg
32_tort_cafea.jpg (81.63 KiB) Vizualizat de 845 ori
3_tort_cafea.jpg
3_tort_cafea.jpg (52.99 KiB) Vizualizat de 845 ori
Alina
....................................................................
http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/

Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori