Tochitura Moldoveneasca

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Tochitura Moldoveneasca

Mesajde Mona S P » 25/02/2008 04:48

Bucătăria din Moldova se caracterizează prin mâncăruri fine, rafinate şi gustoase. La prepararea mâncărurilor se foloseşte în special carnea de pasăre şi peştele, dar şi carnea de porc, vacă, vânatul, precum şi legumele, laptele, ouăle şi brânzeturile. Ciorbele se acresc cu borş, se îmbunătăţesc cu smântână şi ouă. Mâncărurile sunt mai dietetice, se realizează fără rântaşuri prăjite, cu ceapă înăbuşită şi făină dizolvată în apă. Sosurile sunt albe, dar şi colorate cu pastă de bulion şi boia de ardei.
Bucătăria moldovenească nu este foarte aglomerată în condimente, se foloseşte mărarul, cimbrul, chipăruşul, usturoiul, hasmaţuchi, leuşteanul, etc. Renumitele sarmale moldoveneşti sunt fine şi delicate, ele se obţin din carne tocată, sunt sarmale mici, câte 8-10 bucăţi înfăşurate toate într-o foaie de varză. În Moldova se mănâncă mult dulciurile de bucătărie realizate din aluaturi cu diferite umpluturi din legume, fructe şi brânzeturi. Nu putem vorbi despre bucătăria moldovenească dacă nu amintim de preparate cum ar fi: cighir moldovenesc, chişcă moldovenească, pui la ceaun cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă, „taci şi înghite”, răcituri de pasăre, piftie de porc, ciorbă de potroace, borşul moldovenesc, saramură de peşte, sarmale cu mămăliguţă, pârjoale moldoveneşti, tochitură moldovenească, cozonac moldovenesc, pască moldovenească, poale-n brâu, plăcintă cu dovleac, cu brânză, cu mere, cu varză, alivenci, etc.




TOCHITURA MOLDOVENEASCA

Ingrediente:

500gr. carne proaspata de porc, taiata bucatele mici
4 carnati afumati
150 ml. vin alb
3-4 catei de usturoi zdrobiti
150gr. branza sarata de oaie
3 oua
ulei,cimbru, sare , piper

mamaliga : malai, apa, sare

Preparare:

Intai de toate facem mamaliga care trebuie sa fiarba la foc mic, acoperita 35-40min. . timp in care noi ne ocupam de tochitura.


Intr-o tigaie punem carnea sa se prajeasca/rumeneasca , acoperim cu un capac si lasam pe foc mic 3-4min.
Cand s-a rumenit , adugam vinul, sare, piper, cimbru si usturoiul pisat.Lasam inca 20-25min.

Intre timp, taiem carnati bucati potrivite , ii adugam si pe ei in tigaie. Mai lasam pe foc pana se fac si carnati.
Pastram preparatul la cald.

In alta tigaie facem ouale ochi.

Mamaliga intre timp s-a facut , tochitura-i gata :roll: ...acum la masa !!!...ahhh, eram sa uit ...se serveste cu gogosari sau castrveti acri...si cu .. ceva vin :wink: , ca fara el nu se poate 8) , musa-i sa fie pe masa , ca dupa o asemenea mancare ase de bine se duce...si sincer acum ,ajuta si la digestie !!

Mod de servire: - punem mamaliga in centrul unei farfuri (platou), deasupra ei punem ouale ochii, iar carnea si carnatii de jur imprejur. Radem branza, mai punem si putin piper...si cred ca acum ne putem aseza la masa...Pofta buna !!
Fişiere ataşate
Tochitura moldoveneasca.JPG
Tochitura moldoveneasca.JPG (60.38 KiB) Vizualizat de 135124 ori
Poftiti la masa !!.JPG
Poftiti la masa !!.JPG (55.03 KiB) Vizualizat de 135124 ori
ouale ochi.JPG
ouale ochi.JPG (29.63 KiB) Vizualizat de 135124 ori
este gata ...JPG
este gata ...JPG (78.69 KiB) Vizualizat de 135124 ori
carnea prajita cu vinul... , am pus si carnatii+usturoiul+cimbru.JPG
carnea prajita cu vinul... , am pus si carnatii+usturoiul+cimbru.JPG (60.54 KiB) Vizualizat de 135124 ori
carnea la prajit.JPG
carnea la prajit.JPG (53.15 KiB) Vizualizat de 135124 ori
ingrediente.JPG
ingrediente.JPG (48.85 KiB) Vizualizat de 135126 ori

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 25/02/2008 04:56

=D> =D> =D> imi place ochiul tau zambitor :D de tochitura nu mai zic :buuun: :buuun: :buuun: mi-ai facut o pofta.....dar ramanc cu privitul si amintirea gustului....
:flower: :hug: :pup:
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele

Avatar utilizator
albinuzza
Bucatar
Mesaje: 780
Membru din: 13/02/2007 09:04
Localitate: ZĂźrich , ElveĹŁia
Contact:

:)

Mesajde albinuzza » 25/02/2008 04:59

Buna Mona!Mereu mi-am dorit o vacanta rustica asa in care sa merg la o ferma si sa fie mancare in genul asta:)
Pana atunci inghit in sec la a ta:) :buuun:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 25/02/2008 05:07

LORY scrie:=D> =D> =D> imi place ochiul tau zambitor :D de tochitura nu mai zic :buuun: :buuun: :buuun: mi-ai facut o pofta.....dar ramanc cu privitul si amintirea gustului....
:flower: :hug: :pup:


Lory, multumesc :pup: :hug: ...macar ochiul zambitor pot sa ti-l ofer :?: ???...sau nici acesta :? ??

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 25/02/2008 05:21

:roll: :roll: Mona :hug: eu le primesc pe amandoua cu cea mai mare placere :buuun: :buuun:

:flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/02/2008 05:25

Ce frumos ochisor ai facut... =D> =D> =D>

Eu m-am asezat deja la masa :buuun: ca m-ai invitat :lol:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Re: :)

Mesajde Mona S P » 25/02/2008 05:27

albinuzza scrie:Buna Mona!Mereu mi-am dorit o vacanta rustica asa in care sa merg la o ferma si sa fie mancare in genul asta:)
Pana atunci inghit in sec la a ta:) :buuun:


Mada, si ce te impiedica sa-ti petreci o parte a vacantei la o pensiune care are mancare traditionala...iti indeplinesti si o dorinta si mananci si bine :wink: ... :hug:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 25/02/2008 05:30

Leila scrie::roll: :roll: Mona :hug: eu le primesc pe amandoua cu cea mai mare placere :buuun: :buuun:

:flower: :flower:



Lia :pup: :hug: , stai pe-aproape ca acum sosesc !!!!...tu trebuie numai sa le incalzesti ...ca sigur le va trage "curentul" de care spunea cris :P :P

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 25/02/2008 05:34

crista scrie:Ce frumos ochisor ai facut... =D> =D> =D>

Eu m-am asezat deja la masa :buuun: ca m-ai invitat :lol:



mai , mai, mai ce-aveti cu ochisorul :x ...ca este "zambarici"...de la Grasa de Cotnari i se trage 8) :P :P

ps. am ous deja un tacam in plus la masa...te asteptam :pup: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/02/2008 05:36

tu ai baut Grasa si eu am nasul rsou .. parca sunt un betivan :P :P ...

pune si un pahar in plus :party: :party:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori