Tocanita de carne cu cartofi

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Tocanita de carne cu cartofi

Mesajde pupi » 28/10/2009 08:44

O mancare simpla, rapida, intotdeauna o salvare pentru mine, atunci cand nu am chef sau timp. De pregatit , o pregtesti in 10-15 minute, iar in timpul fierberii nu trebuie sa stai langa cratita....te poti uita la tv :P



700 gr carne de porc( eu de regula folosesc coaste)
10 cartofi mijlocii ca marime
1 ceapa mare
3 ardei mici sau unul mare
cateva rosii
sare, piper si boia dupa gust
patrunjel proaspat, tocat, dupa gust
ulei

Se curata si se taie ceapa, ardeiul si rosiile, se pun in cratita cu putin ulei. Se prajesc pentu 2-3 minute , se adauga carnea taiata bucatele mici, se acopera cu apa , se drege de sare, piper si boia si se lasa la fiert pentru 20 minute aproximativ.
Apoi se adaug peste toate astea , cartofii taiati in lungime, se mai adauga apa si se lasa la fiert inca 20 de minute ( sau pana sant fierti cartofii) Eu tin carnea la fiert doar 20 de minute ca aici carnurile fierb mai repede decat in Romania( nu ma intrebati de ce :D )
Se adauga patrunjel , daca doriti si se serveste langa castraveti murati, un darab de pita de casa proaspat scoasa din cuptor :wink: si un paharel de tuica :P
Fişiere ataşate
0tocana06.jpg
0tocana06.jpg (48.67 KiB) Vizualizat de 3927 ori
0tocana05.jpg
0tocana05.jpg (37.51 KiB) Vizualizat de 3927 ori
0tocana04.jpg
0tocana04.jpg (61.32 KiB) Vizualizat de 3927 ori
0tocana03.jpg
0tocana03.jpg (46.93 KiB) Vizualizat de 3927 ori
0tocana01.jpg
0tocana01.jpg (58.75 KiB) Vizualizat de 3927 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/10/2009 10:49

Saptamana trecuta am avut tocanita de cartofi cu carnat afumat de casa.
Tocanita ta este minunata !
O fac si eu, asa cum spui, cand ma preseaza timpul sau cand nu prea am chef de stat mult prin bucatarie.
La noi se mananca aceasta tocanita cu multa pofta !
Si voua sa va fie de bine !

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 28/10/2009 11:49

la voi tocanita , la noi paprikas de croampe (cartofi) :P , dar nu conteaza numele ..... conteaza doar ca e super buna :roll:

Nota 10 ! Pupi

=D> =D> =D>

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/10/2009 12:13

Lucia, si la noi se mananca cu multa placere tocanita asta, mersi de " sa ne fie de bine"....sincer ne-a fost :buuun: :buuun: .....mi-ai facut pofta de tocanita asta cu carnat afumat , am sa cumpar si eu carnat si data viitoare am sa o fac asa :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/10/2009 12:16

Lia si prin partile de unde este sotul se spune tot papricas de croample. Eu o stiam de tocanita si cand sotul mi-a zis prima data sa ii fac papricas l-am intrebat ce e ala. Saracul , tot incerca sa imi explice si eu ca toanta( dezastru in bucatarie :P ) nu pricepeam.
Cand am facut prima data tocanita a strigt Evrika asta este papricasul :P
:pup: :hug:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 29/10/2009 07:28

"Croample" cred ca reprezinta o influenta lingvistica regionala maghiara- adica regionalism de origine maghiara. Daca nu ma insel, in maghiara cartofii sunt Krumpli (sau ceva de genul asta :wink: ). M-a apucat lingvistica la 6 dimineata..

Pe de alta parte, papricasul asta, mai fetelor, la mama lui, in Ungaria, are sau n-are rosii?? Sursele mele zic ca are numa` boia de ardei, pus spre finalul prepararii mancarii (ca sa nu devina amara toata chestia). Cica n-ar avea rosii...Nu prea stiu ce sa cred..Lia, cred ca tu trebuie sa ma luminezi in directia asta :wink: :hug:

Pupi, la noi, prin sud-est, mancarea asta isi zice simplu "mancarica de cartofi"- si sigur n-are in compozitie boia de ardei, dar are o tufa de patrunjel si uneori si una de marar.. Mirosul, aromele- sunt irezistibile. Se face in Post fara carne, dar se face si cu carne (nu stiu de ce am nimerit foarte rar varianta cu carne... Poate pentru ca in perioada comunista nu prea erau carnuri si afumaturi ca sa ne bucuram de mancare de cartofi mai bogata.. :?: )

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 29/10/2009 08:34

cara scrie:"Croample" cred ca reprezinta o influenta lingvistica regionala maghiara- adica regionalism de origine maghiara. Daca nu ma insel, in maghiara cartofii sunt Krumpli (sau ceva de genul asta :wink: ). M-a apucat lingvistica la 6 dimineata..

Pe de alta parte, papricasul asta, mai fetelor, la mama lui, in Ungaria, are sau n-are rosii?? Sursele mele zic ca are numa` boia de ardei, pus spre finalul prepararii mancarii (ca sa nu devina amara toata chestia). Cica n-ar avea rosii...Nu prea stiu ce sa cred..Lia, cred ca tu trebuie sa ma luminezi in directia asta :wink: :hug:

Pupi, la noi, prin sud-est, mancarea asta isi zice simplu "mancarica de cartofi"- si sigur n-are in compozitie boia de ardei, dar are o tufa de patrunjel si uneori si una de marar.. Mirosul, aromele- sunt irezistibile. Se face in Post fara carne, dar se face si cu carne (nu stiu de ce am nimerit foarte rar varianta cu carne... Poate pentru ca in perioada comunista nu prea erau carnuri si afumaturi ca sa ne bucuram de mancare de cartofi mai bogata.. :?: )


Bine zici Cara , croampele vin de la cuv . maghiar" krumpli" care este de fapt tot un regionalism folosit de maghiarii de prin partile locului :wink: Corect este Burgonya
Apoi , in alta ordine de idei , paprikasul original ar trebui sa contina ardei , ceapa , piper , boia dulce (boiaua se adauga imediat ce ai calit un pic carnea amesteci sa se omogenizeze apoi adaugi apa imediat sa nu arda boiaua ca devine amara ). Tocanita - - porkolt contine si rosii , ceapa, ardei , boia dulce sau si chiar iute ,maghiran , patrunjel verde, foaie de dafin (in special se foloseste foaia de dafin la tocanita de pui ) uneori chiar si usturoi .

:clipocit: ar mai fi multe de spus ..... dar ma asteapta ranita cu gutui :bum:

Sper ca am reusit cat de cat sa te edific cu paprikasurile si tocanitele :wink:

:flower:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 29/10/2009 08:46

Chiar m-am lamurit acum, Lia :hug: O sa ma uit prin cartea ta de bucate dupa un paprikas de pui bun. Si, daca o sa ma simt bine, poate il fac saptamana viitoare.
Pupi, as face tocanita ta (chiar mi-e pofta), dar.. din pacate, nu tolerez rosiile si nici bulionul in ultima vreme :?

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 29/10/2009 08:57

uite aici un paprikas :wink: asta sa nu te chinui sa mai cauti :P

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ikas-3931/

ingredientele de baza le poti folosi , carnea o poti schimba in functie de ce ai tu la indemana. Daca folosesti carne de pui , iti recomand sa renunti la usturoi :wink:

:flower:

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 29/10/2009 01:13

Tare ar merge o portie acum :buuun: :buuun: :roll: mai ales cu niste gogonele murate :buuun: :buuun:
Cred ca am sa fac si eu dupa-amiaza ...mi-ai facut o pofta!!!!
Si la noi tot tocanita i se zice fie ca o faci cu carne de porc sau pui.
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 27 vizitatori