tehnica de aplicare a martipanului

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

danasnake
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 09/08/2009 11:57

tehnica de aplicare a martipanului

Mesajde danasnake » 10/08/2009 12:08

buna
eu lucrez demult cu martipan, acasa, insa nu reusesc nu reusesc niciodata sa pastrez suprafata tortului prefect intinsa.
cu toate ca, inainte de a intinde martipanul acopar tortul cu un strat fin de unt si il pun la congelator pt cateva minute.
dar pana ce aplic stratul de martipanul si termin de decorat, untul se inmoaie si ia forma neregulata a blatului.
sunt disperata pentru ca nu imi iasa niciodata perfect intins.
ma poate cineva ajuta?
:blushing:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/08/2009 07:18

Uite incerc sa te ajut eu , chiar ieri am facut si eu un tort .
Prima data trebuie, dupa ce ai scos tortul din tava in care l-ai copt, sa il pui pe un gratar sa se raceasca bina.
Apoi , dupa racire, ii tai varful blatului care este neregulat, , mai putin drept si daca ai cumva gauri in blat iei bucatele mici de martipan( sau foondant) si framanti bine intre degete. Dupa ce este destul de moale, umpli golurile din tort , pana il nivelezi complet. Apoi , il intorci cu fundul in sus si asta are sa iti fie fata tortului , iar
fata tortului va fi acuma partea de jos. Il pui putin la frigider, sau la congelator ( nu il congelezi de tot).
Il scoti , pui pe lateralul blatului 2 sau 3 scobitori ca sa delimitezi feliile de tort ( asta daca vrei sa il tai. ) Scobitorile te ajuta sa poti sa pui feliile de tort una peste alta exact asa cum le-ai taiat si in cazul asta iti iese tortu l la fel de drept. Am sa iti postez o poza se vezi despre ce este vorba.
Dupa ce ai umplut tortul, il pui la congelator.
Cand vrei sa il acoperi cu martipan sau fondant, il scoti din congelator, il lasi putin la temperatura camerei. In timpul asta pui putin gem de caise la incalzit ( sa se topeasca si sa devina lichid). Cu ajutorul unei pensule ungi un strat foarte subtire din gemul asta topit, pe toata suprafata tortului , inclusiv lateralele, si rapid de tot intinzi martipanul. Ai grija , inainte de a intinde sa masori bine tortul ca sa nu intinzi prea putin martipanul.
Rulezi apoi pe sucitor foaia de martipan si o pui , prin delurale, pe tort. Cu ajutorul palmelor apesi martipanul , pe suprafata lui, precum si pe laterale. Stratul de gem lichid face ca martipanul sa aibe aderenta buna pe tort. . Cand nivelezi martipanul , sa nu folosesti palmele, sa ai pregatit un saculet de material fin si in el sa ai zahar pudra, sau amidon, sau chiar o bucata de fondant mai moale. Cu ajutorul acestui saculet poti sa nivelezi perfect martipanul pe tort.
Acuma inca ceva, din experienta mea, daca faci crema fiarta pentru blaturi , atunci martipanul , de la umezeala cremei se va inmuia. Daca faci doar crema de unt in combinatie cu ceva ( deci nefiarta) atunci martipanul sau fondantul se va comporta tare bine.
Ince ceva , datorita faptului ca se framanta martipanul inainte de a fi intins, el la intindere mai face uneori bule de aer prin el. Cu ajutorul unui ac scoti aerul din foaie si ramane perfecta foaia. .
Uite iti pun aici cateva poze si tortul final. Sper sa te ajute si sper ca am fost destul de explicita
Fişiere ataşate
0jungle56.jpg
0jungle56.jpg (39.69 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla57.jpg
tortul final
0jungla57.jpg (41.45 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla55.jpg
topirea gemului
0jungla55.jpg (44.08 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla54.jpg
unul din torturi si fondantul intins langa el
0jungla54.jpg (45.22 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla46.jpg
tortul nivelat si gata pregatit pentru a fi imbracat ( deja este uns cu gemul lichid)
0jungla46.jpg (56.74 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla44.jpg
tortul umplut, cu scobitorile de care vorbeam( se folosesc ca sa se potriveasca taieturile la fix)
0jungla44.jpg (60.36 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla42.jpg
in timpul taierii feliilor
0jungla42.jpg (32.67 KiB) Vizualizat de 54545 ori
0jungla41.jpg
modelarea blatului
0jungla41.jpg (32.8 KiB) Vizualizat de 54546 ori

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 10/08/2009 09:02

Vai de mine Pupi!!!!!!!!!!!!!!!!!! ce minunatie de tort, orice copil si l-ar dori de ziua lui.
Felicitari este deosebit!!!!!!!!!!!!
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/08/2009 09:06

Alina , multumesc , am sa il expun maine pe Rc
Am sa pun si modul de executare al figurinelor din fondant, e usor de modelat. :hug: :hug:

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 10/08/2009 09:08

Super, chiar te rog, dar asa cum stii tu de la a la z (ca poate, poate o sa imi fac curaj sa-l fac si eu).
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/08/2009 09:15

Trebuie sa micsorez pozele si am sa le pun, ai sa vezi ce usor se modeleaza. . Am sa trimit si un filmulet cu modelarea figurinelor. Poate intr-o saptamana sau 2 am sa mai fac o tura si am sa le filmez, e mai usor daca se vede pe film , decat in poze.
Sant sigura ca ai sa le poti face fara probleme
:) :hug: :hug:

mimi76
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 21/07/2009 04:52

Mesajde mimi76 » 10/08/2009 10:04

Pupi,ce minunatie de tort!Felicitari fata talentata!
Si eu ador sa imbrac torturile in fondant.

mimi76
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 21/07/2009 04:52

Mesajde mimi76 » 10/08/2009 10:07

iata si un tort de-al meu

Imagine

Avatar utilizator
elenaddd
Incepator
Mesaje: 232
Membru din: 22/02/2009 12:20
Localitate: Stanesti

salutare fetelor

Mesajde elenaddd » 11/08/2009 12:34

stau de doua ore si ma uit ca vitica la poarta noua:SUNT ADEVARATE???????
nu pot sa accept ca asa cevapoate iesi de pe mana unei femei,,normale".eu nu mai termincu miratul si va spun ca nu voireusi nici odata asa ceva.mi-ar place sa fac pt copii mei dar nu ma vad in stare.sincer felicitari pentru ambele minunatii.

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 11/08/2009 09:33

elenaddd nu fi asa de pesimista (ca nu o sa reusesti), fi pe faza ca tre sa posteze Pupi pe forum toata tehnica prelucrarii acestui tort.
ImagineImagineImagine


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori