Tarta cu rosii ,pesto si telemea

Bucataria este o enigma pentru voi, dar sunt totusi cateva mancaruri care va reusesc neconditionat? Sau sunteti expert(a) in ale bucatariei, dar timpul va forteaza sa va limitati la mancaruri gatite usor si rapid? Veniti in ajutorul celor ca voi prezentand aici reusitele voastre rapide.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Tarta cu rosii ,pesto si telemea

Mesajde pupi » 16/10/2011 11:13

Am schimbat putintel numele ca sa nu o copiez pe Crista.....am facut tarta asta in urma postarii ei ....mi-a amintit de una din retetele mele vechi, tarta pe care nu am mai facut-o nici nu mai imi amintesc de cati ani....este simplu de facut, aluatul se prepara in casa, il prefer pe acesta in locul foietajului din cauza ca eu la tarta asta folosesc pesto din comert si are foarte mult ulei in el. Daca pregatiti pesto in casa si uleiul este mai putin , cred ca se poate folosi si un alt fel de aluat. ..


Pentru aluat

2 cups de faina ( aprox 300 gr)
1/2 cup malai fin
1 lingurita zahar
1 lingurita sare( sau dupa gust)
115 gr unt moale
1/2 cup apa cu gheata ( 125 ml)

Pentru umplutura

rosii mici sau roma ( eu am avut 7 bucati)
100-150- gr branza telemea de vaci rasa
100 gr pesto
7-8 catei de usturoi
4-5 fire de ceapa verde ( daca sant subtiri, 2 daca sant mai groase)
2 lingurite de ulei de masline( doar daca pesto nu e destul de uleios)
sare si piper dupa gust
1 galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de apa pentru uns


Se amesteca faina cu malaiul fin, zaharul si sarea pana se uniformizeaza, apoi se adauga untul la temperatura camerei si cu degetele, se framanta usor sa se formeze faramituri mai mari de aluat. Apoi se adauga apa si se framanta sa obtinem un aluat usor cremos.Apa nu se pune toata odata pentru ca faina difera de la caz la caz. Apa , deci , se adauga circa 100 ml la inceput, se framanta si daca este cazul se mai adauga tot cate o lingurita de apa pana obtinem aluatul dorit. Va fi lipicios putintel, dar nu ramane lipit de mana. SE pune intr-o folie si se da la frigider pentru o ora sau peste noapte.Ora este importanta. SE pregateste cuptorul aragazului la 350F( 180C) si apoi se scoate aluatul din frigider. Se pune o hartie de copt pe masa si se intinde aluatul pe ea , in forma rotunda. Hartia de copt trebuie fixata cu ceva sa nu se miste prea tare ca nu o sa puteti intinde aluatul. Eu nu am avut cu ce fixa hartia si am tinut cu mana stanga de un colt si cu dreapta am rulat incet aluatul. Cand este destul de bine intins ( sa aibe cam1/2 cm grosime) se trece la umplutura.
Pregatim pesto dupa reteta preferata, eu am folosit din cel din comert, . Tocam ceapa verde si curatam si tocam usturoiul. Punem cele doua peste pesto si amestecam.Daca pesto nu este destul de uleios ungem cu o pensula aluatul cu ulei si apoi ungem cu pesto. Rosiile le spalam, le taiem in jumatate si le intepam cu furculita sau cu varful unui cutit. Presaram multe telemea de vaci ca asta nu e foarte sarata, si apoi aranjam rosile cu taietura in jos, dupa cum ne place. Presaram deasupra si printre rosii telemea rasa , din nou,. Am uitat sa scriu, ca pesto cand se intinde peste aluat se lasa o margine cam de 2 cm neunsa si marginea aia se mai intinde putin sa fie aluatul ceva mai subtire acolo decat restul. .
Deci , dupa ce am pus rosile si din nou telemea,incepem sa ridicam marginea aluatului , cate putin si o tragem peste umplutura avand grija ca de fiecare data cand ridicam aluatul sa facem un micut pliu. Aluatul fiind moale, se va lipi foarte usor . SE unge aluatul cu galbenus de ou amestecat cu putina apa si se da la cuptor pentru circa 40 de minute , sau pana aluatul prinde o crusta aurie spre brun si branza face bulbuci
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca putin si se serveste calduta sau chiar rece.
Fişiere ataşate
001 tarta cu rosii.jpg
001 tarta cu rosii.jpg (43.86 KiB) Vizualizat de 2325 ori
026 tarta mea.jpg
026 tarta mea.jpg (70.81 KiB) Vizualizat de 2325 ori
025 Tarta mea.jpg
025 Tarta mea.jpg (87.31 KiB) Vizualizat de 2325 ori
022 tarta mea.jpg
022 tarta mea.jpg (87.3 KiB) Vizualizat de 2325 ori
020 tarta mea.jpg
020 tarta mea.jpg (74.74 KiB) Vizualizat de 2325 ori
021 tarta mea.jpg
021 tarta mea.jpg (102.68 KiB) Vizualizat de 2325 ori
010 tarta cu rosii.jpg
010 tarta cu rosii.jpg (80.87 KiB) Vizualizat de 2325 ori
012 tarta cu rosii.jpg
012 tarta cu rosii.jpg (75.3 KiB) Vizualizat de 2327 ori
010 tarta cu rosii.jpg
010 tarta cu rosii.jpg (80.87 KiB) Vizualizat de 2327 ori
009 tarta cu rosii.jpg
009 tarta cu rosii.jpg (83.86 KiB) Vizualizat de 2327 ori
005 tarta cu rosii.jpg
005 tarta cu rosii.jpg (76.2 KiB) Vizualizat de 2327 ori
004 tarta cu rosii.jpg
004 tarta cu rosii.jpg (96.2 KiB) Vizualizat de 2327 ori
003 tarta cu rosii.jpg
003 tarta cu rosii.jpg (101.29 KiB) Vizualizat de 2327 ori
002 tarta cu rosii.jpg
002 tarta cu rosii.jpg (98.21 KiB) Vizualizat de 2327 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 17/10/2011 01:22

Am s-o fac si eu ca tare bine arata... :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 17/10/2011 07:56

Super bine !! ( ca sa nu mai zic ca e mai putina munca decit la a mea cu scobit de rosii, umplut fiecare rosie cu brinzica .. :roll: ) .
Aluatul este de retinut, =D> =D>

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 17/10/2011 08:09

Danieluta, mersi, e buna, noua ne place tare mult combinatia de telemea, rosii, pesto.....te astept cu impresii :hug: ....off topic....trimite si spre noi o raza de soare si cateva grade de caldura :P , e frig , ceata, ploaie vant....ce sa mai spun :( :hug: :pup:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 17/10/2011 09:22

pupi scrie:Danieluta, mersi, e buna, noua ne place tare mult combinatia de telemea, rosii, pesto.....te astept cu impresii :hug: ....off topic....trimite si spre noi o raza de soare si cateva grade de caldura :P , e frig , ceata, ploaie vant....ce sa mai spun :( :hug: :pup:


Trimit cu draga inima ca am de unde... :hug: :hug: :hug:
...sint inca 30*C... :shock:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 18/10/2011 07:55

Cucoanelor...ma innebuniti cu tartele voastre si uite asa mi-am adus aminte ca si eu am facut pe vremuri ceva de felul asta insa nu am pus branza, doar pesto si rosii.

Aluatul imi place mult tare, incerc retete tare curand... :pup:
Fişiere ataşate
tpr.jpg
tpr.jpg (57.49 KiB) Vizualizat de 2193 ori
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 18/10/2011 08:45

Ador combinatiile cu rosii si branzeturi :buuun: :buuun: :buuun:
Arata fenomenal tarta... :master: :master: :master:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/10/2011 05:19

Crista, exceptand ora in care trebuie sa tii aluatul la rece,( asta se poate rezolva foarte usor-faci seara aluatul si il lasi la frigider pana dimineata) este un aperitiv super rapid....aluatul se face foarte repede, de uns si umplut, sa nu mai vorbesc....important este ca marginea aluatului ramasa neunsa sa nu fie super lata si sa nu uiti sa o intinzi mai mult decar restul foii..........aluatul asta il prepar la mai multe tarte aperitiv...... :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/10/2011 05:42

Danieluta, am primit pachetul cu razele de soare..ieri :D ....am profitat de ele pana la ultima clipa, sper sa imi ajunga si pe azi din ce mi-ai trimis....mai am ceva treaba pe afara... mersi de pachet :wink: ... :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/10/2011 05:45

Yafa, ce bine arata tartele tale....nu am mancat din astea doar cu rosi si pesto, parca imi cereau si telemea sau o branza mai sarata....poate e numai creierul meu defect :P....aluatul asta il prepar la mai multe feluri de tarte ( cu ceapa caramelizata sau cu praz etc) este bun,, rapid, se lucreaza usor cu el....doar sa fie bine intinspe marginile ramase neunse :hug: :pup:


Înapoi la “Usor de gatit”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori