Supa de linte, in varianta ungureasca

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Supa de linte, in varianta ungureasca

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 12:07

M-am gandit sa va invit intr-o incursiune in lumea lintei. Despre acesta se spune ca ar fi leguma cultivata deja in Asia in anul 7000 i.C. De aici s-a raspandit mai apoi in tot bazinul Mediteranean, devenind hrana de baza a anticilor greci si a romanilor.
Si nu intamplator v-am spus despre linte…pentru ca azi mi-am adus aminte de o supa…hhhmmmm… clar una din cele mai bune si de vis supe din cate am mancat eu vreodata. Si tot azi, am repetat-o !
Asa cum deja stiti, traiesc intr-un oras multicultural din Ardeal unde in traditia maghiara, iarna se foloseste mult lintea. In cultura gastronomica maghiara si la fel si aici, lintea se regaseste obligatoriu, in meniul de Revelion si de Anul Nou, dar si in tot cursul anului.
Ei, cred ca v-ati dat seama despre ce supa vorbesc.
Ce sa va mai spun cum mi-a mirosit in casa a toate alea… Afumatura, legumele, berea aia fiarta … vai mama! Supa e geniala ! Retineti: ge-ni-a-la! Musai, musai sa incercati !... nu va las pana nu aud ca ati facut-o.
Acum… dupa doua portii… viata este mult mai frumosa !!!
Tot azi, va voi impartasi reteta uneia din variantele acestei supe de linte si va mai spun doar atat:
“ Incercati asa ceva “ !



Ingrediente

-½ cana de linte maro/verde ( Nu ! rosie); capacitate cana de 250 ml
-500 ml bere/1 doza de bere ( pentru un gust bun al supei, neaparat folositi o bere de buna calitate)

Pentru supa de legume
-1 morcov mediu
-1 radacina de pastarnac
-1 bucata de telina
-1 ceapa
-1 cartof
-1 ardei rosu
-ulei de masline
-1 lingura de boia
-sare
-piper, proaspat macinat
-250 ml suc de rosii

Altele
-bacon/kaizer/sunculita, afumate- taiate bastonase
-2-3 carnati cruzi-uscati si afumati, taiati in bucati de marime potrivita
-1 ceapa mare, tocata marunt
-ulei
-1 foaie de dafin
-cimbru
-sare
-piper, proaspat macinat
-verdeata, tocata

Preparare

Alegeti lintea, spalati-o si scurgeti-o.
Puneti apoi lintea la inmuiat in bere pentru 1 ora.

Pentru supa de legume
Taiati in cuburi ( nu foarte mici) legumele curatate si spalate.
Caliti-le in putin ulei de masline pana incep sa se inmoaie, amestecand des.
Adaugati, intai boiaua, sare si piper dupa gust, amestecati, apoi 1 l de apa si aduceti la punctul de fierbere.
Lasati sa fiarba acoperit, la foc mic, pana ce legumele sunt facute, adaugand spre finele perioadei si sucul de rosii.

Intre timp, rumeniti baconul/kaizerul/sunculita afumata in foarte putin ulei.
Adaugati apoi bucatile de carnati si ceapa tocata si continuati calirea pana ce carnatii s-au inmuiat putin si ceapa a devenit sticloasa.
Turnati lintea inmuiata, cu bere cu tot si lasati din nou sa fiarba la foc mic, timp de cca 20-30 min sau pana cand lintea este moale, dar nu sfaramata.
Adaugati supa de legume, foaia de dafin si cimbru, dupa gust.
Lasati totul la foc foarte mic inca 10 min.
Spre sfarsit potriviti gustul de sare si piper.
Dati deoparte, puneti verdeata tocata si lasati vasul acoperit pentru 5 min.

Serviti supa cat este calda.
Fişiere ataşate
cimg4697.jpg
cimg4697.jpg (83.76 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4698.jpg
cimg4698.jpg (116.95 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4699.jpg
cimg4699.jpg (111.3 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4700.jpg
cimg4700.jpg (71.66 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4701_2506.jpg
cimg4701_2506.jpg (75.06 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4702.jpg
cimg4702.jpg (95.46 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4703.jpg
cimg4703.jpg (122.04 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4704.jpg
cimg4704.jpg (109.73 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4705.jpg
cimg4705.jpg (90.71 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4706_7101.jpg
cimg4706_7101.jpg (111.84 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4707.jpg
cimg4707.jpg (81.52 KiB) Vizualizat de 3274 ori
cimg4708_1716.jpg
cimg4708_1716.jpg (88.64 KiB) Vizualizat de 3274 ori
Ultima oară modificat 05/07/2016 07:33 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

bianka95
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 02/07/2016 12:28

yummy

Mesajde bianka95 » 03/07/2016 12:32

Ce bine arata!!! =D>

micael
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 03/07/2016 12:37

Vreau si eu!

Mesajde micael » 03/07/2016 12:39

:D

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 03/07/2016 12:50

Pregatescsi eu destul de des aceasta supa, avand in vedere ca si eu sunt ardeleanca.
Este geniala !

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 03/07/2016 12:57

Ador lintea, asa ca o voi pregati si eu in aceasta varianta. Multumesc pentru reteta.

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 03/07/2016 02:12

Foarte interesanta. Nu am gatit niciodata supa cu bere,dar trebuie retinuta idea aceasta.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: yummy

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 05:52

bianka95 scrie:Ce bine arata!!! =D>


Multumesc :master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Vreau si eu!

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 06:01

micael scrie::D


Se faceeeee :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 06:12

felicia1 scrie:Pregatescsi eu destul de des aceasta supa, avand in vedere ca si eu sunt ardeleanca.
Este geniala !


Ai dreptate :!: Numai cine nu o face NU stie ce pierde :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 06:27

viorela1 scrie:Ador lintea, asa ca o voi pregati si eu in aceasta varianta. Multumesc pentru reteta.


Succes :peace: Cu placere :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori