Stea de mare- Desert cu dovleac umplut

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Stea de mare- Desert cu dovleac umplut

Mesajde lucia_bp » 30/09/2014 06:03

Despre dovleac asi fi spus ca e fruct ( se foloseste in prajituri, e dulce si este si foarte bun !), apoi ma razgandesc si spun ca este o leguma ( se foloseste in multe mancaruri, supe, etc)
O parte dintre sursele verificate il catalogheaza ca leguma, altele ca fruct.

Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Dovleac) il catalogheata categoric ca leguma.

Vedeta fiecarei toamne tarzii, dovleacul face parte din marea familie Curcubitaceae care cuprinde multe soiuri de dovleac- cu nume, forme si culori diferite, de la alb, galben, portocaliu, pana la verde- o familie mare si pregatita sa aduca numai beneficii organismului si din care face parte si dovlecelul, castravetele, pepenele etc.
Galbenul-portocaliu aprins al dovleacului ascunde o multime de carbohidrati si beta-caroten, iar pulpa lui este un adevarat rasfat pentru pupilele gustative, dar si un remediu naturist pentru sanatatea si echilibrul organismului nostru.
Tara lui de bastina este Peru, de unde a fost adus de catre conchistadorii spanioli, in secolul al XVI-lea si a devenit foarte repede cunoscut si folosit, in comparatie cu celelalte rude leguminoase.
Am gatit si folosit doar doua tipuri de dovleac- pe cel portocaliu, rotund, putin turtit- popular in America pentru sarbatoarea de Halloween si pe cel in forma de para, portocaliu, bej sau galben- dovleacul placintar.
Dovleacul este bogat in vitaminele A, B, C; constituie un antioxidant cu proprietati deosebite; nu contine grasimi saturate si este eficient in mentinerea unui nivel bun al colesterolului.
Acesta leguma contine si multe fibre, ceea ce ajuta procesul digestiv si are putine calorii. Cu alte cuvinte, este aliatul siluetei.
In plus, datorita continutului de magneziu si potasiu, intareste sistemul imunitar, stimuleaza activitatea rinichilor si da organismului multa energie.
Dovleacul poate fi mancat proaspat sau gatit. Se combina foarte bine cu maslinele, uleiul de masline, cimbrul, rozmarinul, etc. Poate fi folosit in tocanite sau se poate servi copt. Supele cu dovleac sunt nemaipomenite, iar dulciurile inegalabile.
Pentru mine, varianta cea mai delicioasa este insa in deserturi. Placintele, strudelele si tartele cu dovleac sunt la mare cautare toamna, doar ca nu se poate spune ca sunt si cele mai indicate pentru dietele de slabit. Asa ca, aveti mare grija la cantitate !
E rotund si-i mare, mare !
Miezu-i galben la culoare,
Iar in mijloc are multe,
Dulci si albe semincioare.
Semincioarele-s de leac,
Ca-s seminte de… dovleac !

Poate nu stiati

Halloweenul- O sarbatoare a celtilor
Populara sarbatoare de Halloween, asociata in general cu America, isi are inceputurile in traditiile celtilor, care sarbatoreau pe 31 octombrie ajunul Zilei Mortilor.
Ei credeau ca in acea zi, spiritele raposatilor se intorc pentru a se reuni cu trupurile celor vii. Pentru a se feri de aceasta reuniune putin placuta, celtii purtau masti si se deghizau, in scopul de a inspaimanta demonii. Dansand si chiuind in jurul focurilor de tabara, voiau sa puna pe fuga spiritele mortilor.
Aceasta sarbatoare a ajuns in America abia in secolul XIX, impreuna cu imigrantii din Irlanda.

Dovlecii uriasi
In Elvetia are loc un concurs anual pentru cel mai mare dovleac.
De la o editie la alta, exemplarele de concurs sunt tot mai mari si ajung la greutati de aproape 450 kg.

Mocanii si prunele uscate
Cu ani in urma, satele transilvanene erau cutreierate de carute cu coviltir coborate de la munte fiind purtatoare de poame, nuci si prune uscate. Acelor oameni li se spuneau mocani (http://ro.wikipedia.org/wiki/Mocani) si coborau dinspre munte, pentru a face troc cu aceste bunatati cu care pamantul lor fusese binecuvantat, primind la schimb cereale.
In acele vremuri isi are originile acest dovleac umplut cu prune uscate si stafide inmuiate in sirop de muguri de brad.
Nu stiu daca se practica si in alte zone, dar stiu ca pe vremuri, strugurii se asezau pe ziar, in podul casei si se lasau la uscat. Se stafideau si se foloseau la prajituri, cozonaci sau ii mancau copiii veniti la bunici in vacanta de iarna, fiind socotiti de acestia o adevarata delicatesa. Erau bucuriile unor zile cand inca inocenta oferea asemenea perceptii.
In amintirea acelor vremuri fericite va invit sa servim impreuna acest desert :hug: :hug: :hug:

Veti fii surprinsi de explozia de arome :buuun:


Ingrediente

-1 ceasca de stafide
-1 pahar sirop din muguri de brad sau alt sirop
-1 dovleac placintar
-300- 400 g prune uscate ( sa nu fie afumate !)
-scortisoara macinata, dupa gust
-zahar vanilat / miere, dupa gust
-esenta de vanilie
-1 gutuie, curatata de coaja, casuta samburilor si taiata in felii

Preparare

Puneti stafidele si siropul din muguri de brad intr-un bol si lasati stafidele la inmuiat cca 30 min sau mai mult, cat sa se imbibe bine cu sirop.
Spalati bine dovleacul, apoi stergeti-l.
Taiati dovleacul placintar in jurul coditei astfel incat sa obtineti un capac.
Curatati-l de seminte si franjurii care ii tin, folosind o lingura.
Umpleti interiorul dovleacului cu 1 lingura stafide, 1 strat de prune uscate, presarati putina scortisoara si dupa gust, 1- 2 linguri de zahar vanilat sau miere.
Continuati sa puneti stafide, prune, scortisoara, zahar vanilat / miere pana umpleti dovleacul si se termina ingredientele.
La sfarsit, stropiti totul cu esenta de vanilie si turnati siropul ramas de la stafide.
Acoperiti gura dovleacului, intai cu felii de gutui, apoi puneti si capacul decupat.
Asezati dovleacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptorul incins, pentru minim 1 ora, la 180 grade sau pana ce dovleacul este copt ( dintii unei furculite patrunde cu usurinta in pulpa dovleacului).
Scoateti pe un platou si feliati in 4 bucati.

Serviti dovleacul aburind.
Fişiere ataşate
cimj2003.jpg
cimj2003.jpg (88.46 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2010.jpg
cimj2010.jpg (99.07 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2020.jpg
cimj2020.jpg (113.71 KiB) Vizualizat de 3752 ori
c1_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg
c1_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg (65.31 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2045.jpg
cimj2045.jpg (42.12 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2059.jpg
cimj2059.jpg (66.28 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2060.jpg
cimj2060.jpg (62.29 KiB) Vizualizat de 3752 ori
c2_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg
c2_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg (79.52 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2074.jpg
cimj2074.jpg (57.2 KiB) Vizualizat de 3752 ori
c3_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg
c3_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg (73.28 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2157.jpg
cimj2157.jpg (94.68 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2158.jpg
cimj2158.jpg (81.19 KiB) Vizualizat de 3752 ori
c4_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg
c4_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg (124.08 KiB) Vizualizat de 3752 ori
c5_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg
c5_stea_de_mare_desert_cu_dovleac_umplut.jpg (119.05 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2167.jpg
cimj2167.jpg (113.4 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2168.jpg
cimj2168.jpg (128.77 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2170.jpg
cimj2170.jpg (110.55 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2171.jpg
cimj2171.jpg (110.09 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2173.jpg
cimj2173.jpg (139.41 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2175.jpg
cimj2175.jpg (103.17 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2176.jpg
cimj2176.jpg (104.76 KiB) Vizualizat de 3752 ori
cimj2177.jpg
cimj2177.jpg (109.28 KiB) Vizualizat de 3752 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Stea de mare- Desert cu dovleac umplut

Mesajde biaskitchen » 30/09/2014 07:09

Lucia, foarte documentata prezentarea despre dovleac si sarbatorile legate de acesta.
Asa cum ai scris, dovleacul este un superaliment iar tu ai facut o super reteta din toate punctele de vedere, prezentare, ingrediente, fotografii, totul la superlativ!
Cred ca Zina cea Buna a trecut pe la tine si in loc sa transforme dovleacul intr-o caleasca de cristal, a atins cuptorul tau cu bagheta magica si a transformat dovleacul intr-o reteta pentru printese,pentru ca altfel nu imi explic cum de a iesit atat de delicioasa!



=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> Bafta la concurs!
:love: :love: :love:
Ultima oară modificat 30/09/2014 11:41 de către biaskitchen, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Mesajde carmenica » 30/09/2014 11:15

:buuun:

mamaaa... ce reteta...ce pozeeeee !!! =D>
Imagine

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 01/10/2014 04:45

Lucia m ai lasat fara cuvinte ,atat introducerea cat si reteta iar la final prezentarea
cred ca te ai putea prezenta la masterchef fara nici o problema. :master: :master: :master:
hi

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 01/10/2014 06:58

Super reteta Lucia ! =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 01/10/2014 10:16

Vorba fetelor, totul la superlativ!
Introducere, prezentarea retetei, fotografiile, prosusul final, toate demne de un titlu de cea mai ingenioasa si inventiva bucatareasa! Poate nu e termenul cel mai ok, dar tare mult imi place cum gatesti!
Mult succes la concurs!

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
naskwik
Incepator
Mesaje: 122
Membru din: 23/02/2010 04:50
Localitate: Chisinau, Moldova
Contact:

Mesajde naskwik » 01/10/2014 10:35

Lucia, un desert super apetisant, felicitari pentru prezentare arata :buuun: :buuun: :buuun: Mult succes la concurs :flower: =D> =D> =D>

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 01/10/2014 05:37

Wow...ce reteta deosebita !! Arata de nota 10 ! =D> :buuun:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Stea de mare- Desert cu dovleac umplut

Mesajde lucia_bp » 03/10/2014 08:40

biaskitchen scrie:Lucia, foarte documentata prezentarea despre dovleac si sarbatorile legate de acesta.
Asa cum ai scris, dovleacul este un superaliment iar tu ai facut o super reteta din toate punctele de vedere, prezentare, ingrediente, fotografii, totul la superlativ!
Cred ca Zina cea Buna a trecut pe la tine si in loc sa transforme dovleacul intr-o caleasca de cristal, a atins cuptorul tau cu bagheta magica si a transformat dovleacul intr-o reteta pentru printese,pentru ca altfel nu imi explic cum de a iesit atat de delicioasa!



=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> Bafta la concurs!
:love: :love: :love:


Vai, Bia... :blushing: :blushing: :blushing: ...este o reteta atat de simpla...de pe vremea bunicii...Este adevarat ca e tare bun acest desert :buuun:
Multumesc :master: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 03/10/2014 07:54

:buuun: :buuun: :roll: :roll: =D> :master: :flower:

Fara cuvinte in fata maiestriei si inovatiei bunicilor nostrii. Iubesc mirosul de dovleac copt, atat in casa bunicii cat si a mamei pe timp de iarna nu era saptamana sa nu faca o placinta cu dovleac, dovleac si gutui coapte, ba chiar si gem de dovleac pt cornulete si alte cele.

Pozele desavarsesc amintirile mele olfactive si sunt foarte imbietoare si apetisante.

Bafta la concurs!
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 28 vizitatori