Spanac cu masala si paneer- Palak paneer

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Spanac cu masala si paneer- Palak paneer

Mesajde lucia_bp » 23/05/2013 03:35

Palak Paneer este o mancare vegetariana indragita in India.
Cine nu a auzit de garam masala ?
Garam ( iute, fierbinte) masala ( amestec de condimente) este chiar esenta bucatariei indiene. Paradoxal, in ciuda numelui sau de amestec iute, multe din masala sunt mai putin picante decat restul condimentelor din bucataria indiana.
Principala caracteristica a acestui amestec de condimente, ce se regaseste in toata cultura culinara indiana, este, fie prajirea lor in grasime, inainte de a fi zdrobite in mojar ( se adauga in cantitati mici, indiferent de reteta, chiar inainte ca mancarea sa fie gata, pentru ca are o aroma foarte puternica), fie prajirea lor in grasime, gata zdrobite ( se adauga la inceputul prepararii mancarii, pentru a da o aroma subtila acestora).
In urma tratamentului termic, uleiurile esentiale din condimente isi accentueaza aromele.

" Paneer "-ul ( branza dulce), se pregateste in India, in casa: se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba se amesteca cu zeama de lamaie ( nu prea multa pentru a nu se simti prea tare in branza obtinuta) si dupa ce se incheaga branza, se lasa la scurs, apoi se aseaza intre doua platouri de lemn, cu o greutate deasupra, pana se incheaga bine si se scurge complet de zeama.
Inainte de a fi amestecata cu spanacul, de regula, se frig separat bucatile de branza pana devin aurii.
Palak paneer ( urdu: پالک پنیر ) se pregateste si in Pakistan avand aspectul unui sos de curry gros, bazat pe piure de spanac la care se adauga branza. Palak paneer poate fi, de asemenea, facuta cu frunze de muştar.

Acest fel de mancare este servit in principal, cu roti, naan sau orez fiert.

Palak paneer poate fi insotita de lassi, o bautura de lapte dulce din regiunea Punjabi.



Ingrediente

-500 g spanac
-300 g paneer ( branza dulce) sau tofu pentru zilele de post

Pentru masala
-2 cuisoare
-1 bucata scortisoara ( de circa 2 cm)
-1/2 pastaie cardamon
-1/2- 1 ardei iute, uscat

Altele
-2 lingurite * pasta de ghimbir si usturoi
-2 catei de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt
-2 linguri cu varf ** piure de ceapa
-1 lingurita rasa chimion ( cumin)
-1 lingurita cu varf coriandru, macinat
-1/2 lingurita turmeric ( curcuma)
-100 ml *** passata de rosii
-3 linguri ulei
-sare, dupa gust

Preparare

Puneti la fiert spanacul in apa clocotita pentru 1- 2 min. Scurgeti. Pastrati separat o parte din lichid.
Transferati spanacul scurs intr-un blender impreuna cu putina apa ( in care a fiert) sau lapte. Mixati pana devine pasta.

Pentru masala
Puneti intr-un mojar cuisoarele, scortisoara, bobitele din pastaia de cardamom si ardeiul iute (cu sau fara seminte) si pisati pana devin aproape o pulbere.
Caliti mix-ul de condimente cateva secunde in uleiul incins.

Adaugati * pasta de ghimbir- usturoi, cateii de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt si caliti inca 30 secunde.
Adaugati ** piure de ceapa, cumin, coriandru, turmeric, *** passata de rosii, amestecati si lasati pe foc mediu timp de 3 min.
Inglobati spanacul, 100 ml din apa oprita si fierbeti acoperit, timp de 10- 20 min, la foc mic, amestecand ocazional. La nevoie, adaugati putina apa, daca aceasta scade prea repede si spanacul este prea ingrosat. Spre sfarsit, sarati dupa gust.
Luati vasul de pe foc, adaugati paneer-ul taiat bucatele si lasati in asteptare 5 min. Puteti prajii putin cubuletele de branza pana devin aurii, inainte de a fi adaugate la spanac.

Serviti cat este cald cu o paine indiana, pregatita in casa ( roti, naan, etc) sau orez fiert.

* pasta de ghimbir si usturoi
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... udda-8242/

** piure de ceapa
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... eapa-8260/

*** passata- este un sos proaspat de rosii, fara prelucrare termica ( rosii proaspete, curatate de pielita si pasate prin sita pentru a se elimina samburii).
Fişiere ataşate
CIMG3486.JPG
CIMG3486.JPG (120.08 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3487.JPG
CIMG3487.JPG (115.16 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3482.JPG
CIMG3482.JPG (141.26 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3479.JPG
CIMG3479.JPG (148.87 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3474.JPG
CIMG3474.JPG (148.25 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3472.JPG
CIMG3472.JPG (153.2 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3468.JPG
CIMG3468.JPG (127.93 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3460.JPG
CIMG3460.JPG (158.81 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3453.JPG
CIMG3453.JPG (185.53 KiB) Vizualizat de 1249 ori
CIMG3044.JPG
CIMG3044.JPG (120.2 KiB) Vizualizat de 1249 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/05/2013 09:31

Imi place reteta (imi place amestecul de condimente si faptul ca ai folosit spanac). Cu tofu eu nu prea sunt prietena... dar ideea de a folosi branza dulce mi se pare interesanta. Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 26/05/2013 11:28

Inca o reteta interesanta! Eu n-am mancat niciodata tofu. Poate voi remedia asta cu ajutorul retetei tale. :)

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/05/2013 01:46

antoniah scrie:Imi place reteta (imi place amestecul de condimente si faptul ca ai folosit spanac). Cu tofu eu nu prea sunt prietena... dar ideea de a folosi branza dulce mi se pare interesanta. Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:


Nu este gustul spanacului cu care suntem obisnuiti...cine nu gateste si foloseste in mancaruri condimente specifice bucatariei indiene, cu siguranta nu-i va fi pe plac gustul...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori