Sos de Vin Rosu - Oporto

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Sos de Vin Rosu - Oporto

Mesajde xanora » 18/05/2012 07:52

Am facut un comentariu la o reteta ma veche si ma tin de cuvant. Acest sos este nemaipomenit cu orice el de carne, rosie sau alba, perponderenta pui, porc si vita slaba , fripta pe jar sau pe tabla. Se paote folosi si pt rulouriel de carne de pui sau porc facute la cuptor, care nu au sos produs de supa sau de ingredientele folosite.
Deci, pt aces sos avem nevoie de 1 ceapa mare sau 2 mai mici, un morcov, zahar brun 2 linguri( putei folosi si alb) , o lingura ulei, 2 lg margarina, 500 ml vin rosu,un cub baza de supa carne, pra de piper, praf de nucsoara ( nu folositi daca sunteti alergici!)
Ceapa se taie bucati mai maricele si se pune peste grasimea incinsa. se soteaza putin iar cand este aproape transpaernta se adauga zaharul, amestecandu-se ca sa nu se arda, pana se caramelizeaza zaharul si ceapa. se adauga si morcovul taitat bucati mai mari, se amesteca un pic si se toarna vinul rosu tot odata. se lasa sa fiarba la foc mic pana cand morcovul este patruns. Se poate lasa in continuare, dar se poate scoate.Lasati sa fiarba toata compozitia pana cand se reduce la jumatate. Stecurati . Puteti mixa ceapa si morcovul cu conditia sa aveti o strecuratoare f fina care sa nu lasa sa treaca toate impuritatiel.Eu nu recomand asta! Sosul este gata acnd are consistenta mierii. Se serveste caldut cu mancarea. Eu fac cantitati industriale acasa, adca din 2 sau 3 l de vin, iar dupa ce este gata strecurat il pun in forme de gheata si il dau la congelator sauin caserole mici ce stiu ca sunt pt 4 persoane. Se dezgheata ft usor iar ca sa il reincalziti recomand bain-marie,amestecand cu un tel micut . Spor la treaba!

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 18/05/2012 08:29

Mie cred ca imi place mult acest sos....o sa il prepar cand o sa am vin rosu, de fapt am vin, poate maine il fac :party:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 21/05/2012 05:14

Sunt fan sosuri...iar ce ne-ai propus aici, este pe gustul meu :peace:

Iti multumesc pentru reteta :flower: :flower: :flower:

Te mai astept si cu altele :rugaciune: :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 22/05/2012 11:08

:blushing: merçi pt apreciere..o sa mai revin :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 23 vizitatori