Sos de Carne Tocata

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Sos de Carne Tocata

Mesajde iuliajewel » 18/03/2012 04:42

Fetele, asta-i sosul cu pricina - de se fierbe 3-4 ore si adormi pe langa el :cascat: Ca din motive de forum cu fete pizzoase, mi-am pus ambîţul şi la pizze şi la paste şi la sosuri :x

Iacata:

250 gr. carne tocata mixta
4 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
1 ceapa marunt tocata
1 morcov ras
1 praz taiat rondele
2-3 linguri de pasta de rosii
1 conserva de rosii in bulion (300 gr)
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 lingurita piper
1 lingurita busuioc
1 lingurita oregano
2 linguri amidon

Sosul asta eu il pregateam in cantitate dubla si-l puneam in congelator pentru perioadele cad se cerea in casa lasagne. Dar puneam in el si telina, patrunjel si pastarnac. Cel de fata este pentru paste si pizze, si difera doar la legumarie - un morcov.

Niciodata nu mi-am putut explica dece trebuie fiert atat de mult - ramane si acum un mister pentru mine. Dar daca asa se scrie si se vede peste tot, asa sa fie!

Deci: punem carnea la calit impreuna cu ceapa si usturoiul, in cele 4 linguri de ulei. Cand este usor rumena carnea si se 'alege bob cu bob' punem morcovul ras. Mai calim un putintel dupa care punem rondelele de praz concomitent cu pasta de rosii - prazul cica nu trebuie calit (mi-am dat si eu seama ca prazul da sosului um miros de proaspat, imediat ce-l adaug) Se face focul mic, se pune capac si se fierbe pret de 2 ore, amestecand si adaugand apa la nevoie.

Dupa ce trec cele 2 ore se aduga rosiile decojite cu bulionul in care au stat, busuiocul si oregano, piperul, sarea si zaharul. Se mai fierbe tot cu capac, inca o ora sau cam asa ceva - pana cand vedeti ca s-a ales uleiul deasupra, ca la zacusca, toate ingredientele se dau la fund si stau cuminti acolo cu uleiul peste ele.

Acum este momentul sa gustati, sa vedeti daca este destul de sarat, acrisor si dulce, condimentat cat va place. Daca asa stau lucrurile, dizolvati intr-o cana amidonul cu apa rece, adaugati-l la sos si mai dati un clocot, doua.

Pe timp de vara, cand verdeturile sunt in forma, la sfarsit, eu mai adaug o mana de busuioc proaspat si in ulele cazuri patrunjel verde.

Se pastreaza excelent la congelator, deci timpul petrecut alaturi de el pe langa soba nu este in totalitate o pierdere de vreme.

Spor... :wink:
Fişiere ataşate
una, alta 002.jpg
una, alta 002.jpg (92.09 KiB) Vizualizat de 2829 ori
Paste trapanese 018.jpg
Paste trapanese 018.jpg (55.5 KiB) Vizualizat de 2829 ori
Paste trapanese 014.jpg
Paste trapanese 014.jpg (70.42 KiB) Vizualizat de 2829 ori
Paste trapanese 007.jpg
Paste trapanese 007.jpg (105.87 KiB) Vizualizat de 2829 ori
Paste trapanese 004.jpg
Paste trapanese 004.jpg (98.43 KiB) Vizualizat de 2829 ori
Paste trapanese 001.jpg
Paste trapanese 001.jpg (110.36 KiB) Vizualizat de 2829 ori
Varza a la Cluj 029.jpg
Varza a la Cluj 029.jpg (113.76 KiB) Vizualizat de 2829 ori
una, alta 003.jpg
una, alta 003.jpg (90.58 KiB) Vizualizat de 2829 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/03/2012 02:56

Iulia, asta e un sos excelent, dar numai pentru persoane ca si tine nu si pentru cele ca mine, adica LENESHE :P , nu stiu, zau, daca as putea sa stau atata timp sa fierb la el, adica sa stiu ca este acolo si sa fiu mereu pe faza, sa adaug apa, sa invart, sa vad daca nu s-a prins, sa vad daca nu trebuie iar sa pun apa si uite tot asa pret de 4 ore....DAR , daca CINEVA :wink: face pentru mine asa ceva NU spun NU la doua borcanase cu sos :P :P , prea arata bine si suna super bun, sant convinsa ca pentru pizza este ceve divin, gusturile sant superfaine. Timpul de fierbere???? =)) =)) cine a facut reteta a vrut sa scoate prin fierbere TOATE vitaminele din legume ( la legume includ si leguma carne) si sa tina doar sarea din ele =)) =)) ...ia uite ce poza de a ta am gasit Imagine si acusica vin si eu la dinner Imagine...tu vezi de comanda telefonic o sticla de sampanie in timp ce invarti in oale Imagine ....glumesc , nu comanda nimic, nu ajung inca :( :hug: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/03/2012 07:55

Aici, aveti mare dreptate si tu si Pupi :peace:
Cam exagerat timpul de preparare :x ...ca doar nu " inmoi " oase :D :P =))

Gustul mi-l inchipui ca trebuie sa fie tare, tare bun... :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 17/04/2012 08:11

Acum vad si eu sosul...wow ce bun cred ca este..de fff mult timp nu am facut lasagna....sosul e ok cred si pt paste....2 ore gatit... :D :D :D
cred ca e deliciosssss
o sa incerc sambata , atunci sunt acasa si gasesc eu 2 ore sa ma invart pe langa tigaie 8)

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 17/04/2012 12:45

Thea, acum vad si eu comenturile de dupa - absenta motivata - si sunt dezamagita: sosul asta asa se face :!: De cand se stie el, asa se prepara, la foc mic, pe marginea plitei vechi sau pe cea mai mica temperatura a plitelor moderne. Ma mir ca nu se cunoaste treaba asta! Este un sos clasic fara de care pastele bolognese ori lasagnele nici nu se concep :?

Oricum, timpul este crucial la sosul asta si daca il faci n-o sa regreti : este bogat, gustos si se cuibareste cuminte in fiecare bucatica de pasta. Uite ce frumos arata pe cannelloni:
Fişiere ataşate
Paste trapanese 046.jpg
Paste trapanese 046.jpg (86.93 KiB) Vizualizat de 2631 ori

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 17/04/2012 02:18

ah ce bun e iulia sosul si eu l-am facut joi,aceeasi metoda ca tine doar ca il fierb doar 2 ore,eu fac mai mult o data si apoi il pun la borcanele fierbinte,se sterilizeaza si il am mereu cand am nevoie la paste :pup: :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 40 vizitatori