Smochine caramelizate

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Smochine caramelizate

Mesajde pupi » 31/10/2011 06:54

Normal este un fel de dulceata dar cu un gust putintel caramelizat.Folosesc cu mult succes smochinele preparate asa , la unele prajituri , sau chiar punem in gura, dimineata la trezire o smochinuta micuta, draguta si caramelizata....


3 kg smochine coapte dar sa fie tari totusi
2 kg zahar ( mai mult daca va place mai dulce sau daca fructele nu sant destul de dulci....ale mele au fost dulci)
coaja rasa de la 2 lamai
esenta de vanilie dupa gust


Se aleg smochinele sanatoase, fara lovituri, fara pete si tari. Se spala bine de tot in apa calduta dupa care se indeparteaza codita. Daca sant mai mari fructele , ele se taie in jumatate , daca sant de marime mijlocie sau mai mici , le puteti lasa asa cum au fost de la mama natura.
Intre timp , pe foc aveti pus vasul cu zaharul prevazut si cu putina apa( nu mult pentru ca dupa caramelizare, cand introducem smochinele ele mai lasa apa lor) , cu coaja rasa de lamaie( aici se poate pune mai mult decat este prevazut in reteta) si vanilia. Se lasa zaharul la fiert, pana prinde putina culoare de caramel, apoi se adauga smochinele.
Se lasa la fiert pana scade apa lasata de fructe, amestecand din cand in cand. La inceput trebuie avut grija sa adunam spuma care se formeaza si sa stergem peretii vasului de cristalele de zahar care se depun. Dupe ce nu se mai aduna spuma, se lasa focul mai moale si sa lasa la fiert circa jumatate de ora. Se inchide focul si se lasa vasul acolo, acoperit cu capac, pana a doua zi. Rece fiind , se verifica gradul de caramelizare si inchegare. Daca avem in vas prea mult lichid, mai fierbem pana scade la consistenta de dulceata. Daca se mai formeaza pe peretii vasului cristale de zahar, sa le indepartam cu o pensula inmuiata in apa rece, altfel se vor zaharisii smochinele. . Lasam din nou la rece pana in ziua urmatoare si verificam din nou consistenta. Daca este groasa, dar totusi destul de lichida, incalzim, si punem la borcane sterilizate. Capsam, intoarcem cu gura in jos borcanele si lasam asa pana la racirea completa. Le punem, apoi, pe raft in camara si ne bucuram de gustul lor sublim , in zilele de post sau in unele prajituri /fursecuri
Fişiere ataşate
012 smochine caramelizate (2).jpg
012 smochine caramelizate (2).jpg (93.65 KiB) Vizualizat de 2169 ori
011 smochine caramelizate (2).jpg
011 smochine caramelizate (2).jpg (104.21 KiB) Vizualizat de 2169 ori
010 smochine caramelizate.jpg
010 smochine caramelizate.jpg (97.47 KiB) Vizualizat de 2169 ori
009 smochine caramelizate.jpg
009 smochine caramelizate.jpg (104.9 KiB) Vizualizat de 2169 ori
014 smochine caramelizate.jpg
014 smochine caramelizate.jpg (61.35 KiB) Vizualizat de 2169 ori
006 smochine caramelizate.jpg
006 smochine caramelizate.jpg (72.06 KiB) Vizualizat de 2169 ori
001 smochine caramelizate (3).jpg
001 smochine caramelizate (3).jpg (72.3 KiB) Vizualizat de 2169 ori
005 smochine caramelizate (2).jpg
005 smochine caramelizate (2).jpg (79.49 KiB) Vizualizat de 2169 ori
002 smochine caramelizate.jpg
002 smochine caramelizate.jpg (65.25 KiB) Vizualizat de 2169 ori
001 smochine caramelizate (2).jpg
001 smochine caramelizate (2).jpg (83.26 KiB) Vizualizat de 2169 ori
012 smochine caramelizate (2).jpg
012 smochine caramelizate (2).jpg (93.65 KiB) Vizualizat de 2169 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 31/10/2011 07:30

Pupi ce reteta minunata :buuun: :buuun: :buuun:

=D> =D> =D> (salvata )

Avatar utilizator
laughylau
Bucatar in devenire
Mesaje: 303
Membru din: 23/08/2011 08:17
Localitate: Copenhaga
Contact:

Mesajde laughylau » 31/10/2011 04:41

Iubesc smochinele uscate.
Desconsider smochinele crude.
(am mancat o singura data si poate ca era stricata)


Cred ca as avea niste senimente puternice de afectiune pentru acest smochine ale tale, pupi, caci mi se par delicioase.


O smochina caramelizata ca a ta m-ar atrage, m-ar imbia si m-aa ispiti intr-un dans senzual al dulcii placerii de a manca.


Cum mi se trezeste un spirit artistic in mine si chiar erotic cand scriu unele chestiuni despre mancare.
=)) poate e ceva in neregula.

:o
Laura

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 31/10/2011 04:49

Cred ca este foarte buna :buuun: :buuun: :buuun: ...imi place foarte mult cum arata :peace:
Felicitari este o reteta foarte deosebita ... =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 31/10/2011 07:10

mama-mama, cred ca ii delicios, il trec pe lista de asteptare si pe asta, ne-ai cam pus gand rau zilele astea!
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 10:56

Crista, mersi....mie imi plac smochinele alea intregi, se strang cu timpul , devin mai mici, raman tarisoare si au gustul de o finete deosebita....doar una sa iei dimineata cand te trezesti...mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.... :buuun: :buuun: :buuun: ....pregatesc smochinele astea in fiecare an cand le gasesc....acuma am primit si din cele maruntele si din cele mai mari care a trebuit sa le tai in patru...alea se cam flescaiesc la fiert dar tot bune sant.. :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 11:05

Laura si mie imi plac smochinele uscate, chiar le folosesc in fel si chip, de sarbatorile de iarna pregatesc cutii cu fructe uscate pentru a da cadou, dar nu am spus niciodata ca desconsider fructul proaspat....nu e foarte aromat, nu e foarte dulce, are o textura cam gretoasa, dar totusi are aroma aia specifica , aroma foarte fina, este foarte bun fructul din cauza fibrelor care le contine...un fruct sanatos....cel uscat , crede-ma, nu e asa de sanatos ca si cel proaspat...oricum caramelizarea lor este usoara, nimic complicat...mancarea lor, te poarta spre lumi necunoscute, sa le gusti, sa le savurezi, sa le simti cu toata fiinta ta ....nu ai sa mai spui de fructul asta ca il desconsideri.....poate ai avut o experienta mai putin obisnuita,....nu se numara smaochinele printre fructele foarte bune si cu mare trecere la lume, dar sant sanatoase si se comporta super bine la gatit si copt, pastrat in borcane, sau uscat...daca ai sa ai ocazia de vreo 4-5 bucatele proaspete nu pregeta, incearca , pune un borcanel lasa-l pana mai la iarna si atunci gusta...nu ai sa te saturi de aroma lor :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 11:08

Dana , da este foarte buna si foarte usor de preparat.....smochinele micute si intregi le folosesc la fursecuri , in preajma sarbatorilor....super bune...mersi mult :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 11:09

Pai da, ti-am pus gand rau :P , vreausa vad lista aia cat mai lunga si sa te vad in bucatarie incarcand fel de fel de noi retete :P ...vezi cat sant de rea???? :hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 01/11/2011 12:12

Pupi, la Tulcea si Sulina, unde imi faceam eu concediile inainte de Cristos, mancam smochinele din pom :vis: Dupa asta, in era noastra, nu am regasit gustul smochinelor neam: odata gustat din 'fructul oprit', cel din supermarket e mort demult. Asa ca nici vorba de a face ceva cu ele, soryy - poate ca tu gasesti pe-acolo ceva mai aproape de adevar - noi, nici gand!

Stiu o gramada de retete cu smochine, dar degeaba le stiu, nu-mi mai vine sa fac :cry:

Si ce fruct minunat este smochina...Versatil de numa' si bun la toate! Imi place ce ai facut tu, dar stiu ca nici nu se compara cu ceea ce faceau haziaicele lipovence din Dobrogea, de te lingeai pe deshte trei zile dupa degustare :vis: :vis: :vis:

:hug: :pup: :hug:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori