Shortbread cookies

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Shortbread cookies

Mesajde pupi » 13/10/2013 01:38

Numele de "shortbread" vine de la textura faramicioasa a biscuitilor datorata continutului ridicat in grasime.
Se coc la temperatura mica pentru a-si pastra culoarea deschisa aproape alba.
Se considera a fi un desert clasic scotian fiind constituiti din doar trei ingrediente" unt, zahar si faina.
In mod normal se taie in doar trei feluri , dar la ocazii speciale pot fi decupati in diferite forme, stantate dupa ocazie si dorinta sau trasi in ciocolata.
Formele de baza pentru shortbread sant:
- un disc larg divizat in segmente indata ce a fost scos din cuptor si poarta numele de "petticoat", nume ce se pare ca deriva de la frantuzescul "petits cotes" un biscuite triunghiular care se serveste alaturi de un vin bun sau de la "petites gastelles" o denumire veche franceza pentru prajiturele micute.
-forme rotunde mici, individuale care au denumirea de "shortbread rounds"
-dreptunghiuri ( fingers) de grosime aproximativa de 2 cm, cu gaurele mici la suprafata, gaurelele fiind facute cu furculita sau cu un aparat special.

Aluatul vartos isi mentine bine forma in timpul coptului.


2 cups de faina ( 280-290 gr)
praf de sare
226 gr unt la temperatura camerei
1/2 cup zahar (100 gr)
1 lingurita de extract pur de vanilie



Se pregateste o tava cu hartie de copt.Se amesteca impreuna faina si sarea.
Intr-un vas se amesteca untul cu ajutorul mixerului pana devine spumos dupa care se adauga zaharul si se continua baterea, adunandu-se de pe peretii vasului cu o spatula, daca este nevoie.Se adauga vanilia si se omogenizeaza.
Apoi se adauga faina, se amesteca bine pana se formeaza aluatul vartos.
Se imparte aluatul in doua discuri, se inveleste in folie alimentara si pastrezi la frigider pentru o ora.
Se preancalzeste cuptorul la temperatura mica ( 325 F /160C). Se scoate un disc de aluat din frigider si se intinde in forma rotunda sau dreptunghiulara. Daca este rotunda se taie in triunghiuri , daca este dreptunghiular se taie in fasii dreptunghiulare.
Aluatul se va intinde intre doua folii alimentare.
Se pun biscuitii pe tava si se coc circa 10 minute. Ei trebuie sa aibe o culoare alba . In momentul indepartarii din cuptor ei sant moi dar se vor intari rapid, pe masura ce se racesc.
Se pot pastra la temperatura camerei pana la o luna.
Reci se pot trage in ciocolata pentru o prezentare mai festiva.


NOTA....sa nu coaceti prea mult ....eu am copt cu doua minute mai mult si s-au cam aramit si NU trebuie sa arate asa
Fişiere ataşate
014_jpg_shortbread.jpg
014_jpg_shortbread.jpg (40.01 KiB) Vizualizat de 2507 ori
003_jpgshortbread_cookies.jpg
003_jpgshortbread_cookies.jpg (68.73 KiB) Vizualizat de 2508 ori
005_jpg_shortbread_cookies.jpg
005_jpg_shortbread_cookies.jpg (48.2 KiB) Vizualizat de 2508 ori
009_jpg_shortbread_cookies.jpg
009_jpg_shortbread_cookies.jpg (54.8 KiB) Vizualizat de 2508 ori
005.jpg
005.jpg (43.67 KiB) Vizualizat de 2508 ori
008.jpg
008.jpg (59.71 KiB) Vizualizat de 2508 ori
013_jpg_shortbread_cookies_9470.jpg
013_jpg_shortbread_cookies_9470.jpg (41.39 KiB) Vizualizat de 2508 ori

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 13/10/2013 10:18

Arata super bine, chiar si asa "aramii". :)

Par simplu de facut, o sa-i incerc si eu. Chiar n-am mai facut de mult biscuiti. :)

:flower: :flower: :flower: :hug:
Imagine

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Shortbread cookies

Mesajde biaskitchen » 13/10/2013 11:08

Pupi , arata super deliciosi biscuitii tai .
Trebuie neaparat sa-i incerc.
Vad ca ai pus si niste ciocolata (imi spui te rog ce cantitate si cand?)
Si te rog sa imi mai spui cum i-ai taiat?Ai vreun aparat/instrument special pt biscuiti?
:master: :master: :master:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 13/10/2013 03:01

Pupi ce frumusei sunt! Saptamana asta care vine sunt pe lista, cred ca am sa-i fac insa cu unt sarat si cu cioco cu lapte. sa vedem ce o sa iasa. :hug:

:flower: :flower: :flower: :pup: :pup: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/10/2013 09:49

Cla, asa e cum ai spus, usor de facut, foarte rapid procesul de preparare si sant buni, se topesc in gura....daca scapa cumva pana a doua zi sa sti ca se pot pastra la temperatura camerei fara probleme :P ....sper sa iti placa :hug: :flower: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/10/2013 09:55

Bia, am folosit circa 50 gr ciocolata pe care am topit-o la microunde si apoi am amestecat cu ulei de cocos, cam o lingurita. Am pensulat ciocolata pe deasupra si pe laterale dosul l-am lasat fara ciocolata.....nu ma intreba de ce ca nu stiu , asa mi-a cazut mie in momentul ala.
De taiat i-am taiat cu pintenul( rozeta aia zimtata cu care se taie aluatul la saleuri sau alte produse de patiserie/placintarie) si le-am "intepet" cu furculita :P .
In mod normal exista o "scula" speciala , are un format dreptunghiular si are niste dinti ca si cei de la furculita. In momentul cand presezi forma asta pe aluat in acelasi timp taie si gaureste biscuitele. Eu nu am asa ceva pentru ca nu am considerat chiar necesar sa am in bucatarie....ma descurc usor cu pintenul si furculita....daca ii faci , sper sa iti placa....sant tare buni :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/10/2013 09:57

Elo draga mea, cred ca vor fi buni....imi place mult ciocolata sarata. Sora mea cand m-a vazut mancand astfel de ciocolata a spus ca am trecut de partea celor dusi de acasa =)) =)) .
Sper sa ma anunti cum au fost :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 14/10/2013 01:35

pupi scrie:Bia, am folosit circa 50 gr ciocolata pe care am topit-o la microunde si apoi am amestecat cu ulei de cocos, cam o lingurita. Am pensulat ciocolata pe deasupra si pe laterale dosul l-am lasat fara ciocolata.....nu ma intreba de ce ca nu stiu , asa mi-a cazut mie in momentul ala.
De taiat i-am taiat cu pintenul( rozeta aia zimtata cu care se taie aluatul la saleuri sau alte produse de patiserie/placintarie) si le-am "intepet" cu furculita :P .
In mod normal exista o "scula" speciala , are un format dreptunghiular si are niste dinti ca si cei de la furculita. In momentul cand presezi forma asta pe aluat in acelasi timp taie si gaureste biscuitele. Eu nu am asa ceva pentru ca nu am considerat chiar necesar sa am in bucatarie....ma descurc usor cu pintenul si furculita....daca ii faci , sper sa iti placa....sant tare buni :hug: :flower:


Merci Pupi!
:hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/10/2013 11:13

Bia, cu multa placere :hug:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 15/10/2013 07:55

PUPI faini biscuiti , am sa ii fac negresit :master: :master:
claudia


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 24 vizitatori