Sarbatorile de iarna in Italia...

In aceasta zona sunt publicate articole realizate de catre membrii clubului editorial, si reprezinta si o modalitate de a sugera teme idei pentru newsletter.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, Moderatori

Noteaza acest articol

5 - nota maxima
14
93%
4
0
Niciun vot
3
0
Niciun vot
2
0
Niciun vot
1
1
7%
 
Voturi totale: 15

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Sarbatorile de iarna in Italia...

Mesajde crista » 14/11/2006 05:29

Odata cu 8 decembrie cind se sarbatoreste Immacolata Concezione (sarbatoare catolica, una dintre diferentele dogmatice intre ortodoxie si catolicism ) putem spune cu mina pe inima ca au inceput sarbatorile de iarna ... Se vor sfirsii pe 6 ianuarie odata cu Befana ..

Pentru unii 8 Decembrie este ziua in care se impodobeste bradul si casa. Altii mai traditionalisti asteapta ajunul craciunului. Insa cam de la aceasta data incepe sa se simta in aer sarbatoarea iar prin case se pregatesc gogosele din aluat crescut (faina, apa, drojdie si zahar, cu sau fara ou) prajite in ulei incins, reteta aproape identica cu cea de minciunele pe care le pregatea mama si bunica mea si care poarta nume diferite de la o zona la alta ( pittule in Puglia, castagnole in centru-nord). Cele fara drojdie chiacchere ( trad. birfe) sau frapole prin nord asemanatoare cu scovergile din Romania. Sau feliile de mere trecute prin aluat ca de clatite si apoi prajite in ulei (frittelle) in centrul italiei . Aceste dulciuri vor acompania serile de iarna si vor culmina intr-o explozie de retete, gusturi si culori in perioada Carnavalului.

Craciunul se sarbatoreste in familie este dupa parerea mea cea mai frumoasa dintre toate sarbatorile ... In Italia exista o vorba care spune “ Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” ( Craciunul cu ai tai, Pastele cu cine vrei). Italienii au obiceiuri culinare destul de diferite de la nord la sud. Sa fie influentele vecinilor si ale cuceritorilor de-a lungul timpului de vina? Sau poate chiar clima destul de diferita in sud fata de nord.
Craciunul are doua componente si deci doua mese importante : Cina de Ajun (in seara de 24 decembrie) in general pe baza de peste si Prinzul de Craciun (25 decembrie) .
Ajunul este bogat in retete care au ca ingredient principal pestele, in general baccalĂ  ( merluciu sarat ) sau stoccafisso ( acelasi peste dar uscat ) si fructele de mare.
In ziua de Craciun in general personajul principal -in zona mea Emilia Romagna- este cappone ( un cocos castrat cind implineste cca 60-70 zile de viata si taiat cind a facut cam 6-7 luni si a atins circa 2 kg in greutate). Felul intii sunt “tortellini in brodo di cappone”. Brodo (supa) trebuie sa fie filtrat bine inainte de a fierbe in el tortellini umpluti cu carnea de cappone printre alte feluri de carne si mortadella, in farfurie va fii servit putin brodo, multi tortellini iar fiecare isi va pune parmezan ras deasupra ... Retetele de tortellini difera de la familie la familie asa ca ne putem inchipui cit de diverse sunt de la o provincie la alta. La felul doi isi pot face aparitia partile mai importante din cappone sau alte bucati de carne de porc sau vita fierte (asa numitul “bollito”) sau “insaccati” ( ce aduc de departe cu caltabosul romanesc) .
Insaccati isi merita pe deplin un paragraf special pentru ca sunt reprezentati in centru si nordul italiei foarte bine. Retetele lor difera ca si cele romanesti de la o zona la alta dar si de la o familie la alta insa tehnica e cam aceeasi. Carnea tocata, de obicei partile cele mai bune, impreuna cu arome si in unele retete vin rosu introdusa in mate/intestine de porc . La loc de cinste sta in zona Ferrara (Romagna) salama da sugo, carnea tocata de porc la care se adauga limba, arome si vin rosu se introduc in intestinul curatat, se leaga si se fierb apoi la foc mic si pt vreme indelungata pina aromele se intrepatrund iar ingredientele se imprietenesc si se contopesc intr-un gust unic si minunat. Urmeaza, dar ordinea este aleatoare, cotechino specific zonei Modena, asemanator cu salama da sugo dar diferit prin ingrediente si arome... si el avind ca invelis extern un intestin. Si zampone care este piciorul de porc ( partea de jos ...” adidasul “ cum mai era numit in gluma in Romania) umplut cu amestec de carne tocata si arome... Actul sau de nastere se pare ca ar fii inregistrat prin indepartatul 1511 la Mirandola in timpul asediului orasului de catre trupele papei Giulio II, atunci unui bucatar iar fii venit ideea de a introduce carnea tocata intr-un fel de manusa obtinuta din pielea de la piciorul din fata al porcului. Insaccatii sunt serviti alaturi de pure de cartofi sau linte.
Desertul tipic italian este pandoro sau panettone si fructele de sezon ( nuci, alune, smochine, portocale, mandarine, mere, rodii si chiar struguri sau stafide).
Dar desertul ( prajitura ) tipica bolognei se numeste Certosino sau panspeziale in dialect zertusÊin sau panspzièl. Reteta este foate veche si apare in evul mediu cind era produsa de farmacisti ( numiti "speziali"). Mai tirziu insa au fost calugarii certosini cei care s-au ocupat de producerea lui. Calugarii de la minastirea Certosa, azi cimitirul din Bologna, au inceput sa pregateasca acest dulce si au facut-o asa de bine ca in scurt timp a prins numele lor.Altii fac referire la denumire din numele dialectal, adica piine speciala. Certosino a fost cunoscut si la curtea papei dar nu a mai depasit limitele provinciei Bologna. Insa se pot intilnii dulciuri asemanatoare in Romagna cu alt nume insa. Demult era pregatit in familie, astazi insa sunt patiserii care respecta traditiile cei care il produc.
Reteta lui include: faina, miere, fructe zaharisite, migdale, ciocolata amara, stafide, seminte de pin, unt, seminte de anason si scortisoara.

Traditia bradului e mai noua si mai puternica in nord si pare ca ar fii ajuns in Italia abia prin sec XVII insa ramine tipica regiunilor la nord de riul Reno ( care trece chiar pe linga casa mea .. deci sunt la granita bradului de Craciun). Mos Craciun ( Babbo Natale) aduce daruri copiilor in seara de Ajun. Catolicii pentru multa vreme au considerat bradul de Craciun ca un simbol protestant. Iar perioada maxima de raspindire in tot teritoriul italian a fost abia dupa 1900. Inca in sud sunt mult mai legati de iesle ... acolo chiar dc acum impodobesc si bradul, ieslea in miniatura nu lipseste.. Ea e amenajata in ajunul craciunului, in general de copii, dupa imaginatia lor, iar pruncul Isus este asezat in patut numai in noaptea 24-25 decembrie cind s-a nascut. Atunci, cel mai tinar membru in familie aseaza bebelusul la locul lui in iesle ...
Ieslea poate fii o miniatura sau poate fii chiar "vie" reprezentata de oameni adevarati in noaptea de Craciun la biserica.
Traditia impodobirii cu ieslele unii o atribuie dupa 1200 odata cu San Francesco. Insa obiceiul trebuie sa fie mult mai vechi si poate are chiar ceva radacini etrusche sau romane si legaturi cu cinstirea mortilor si a zeilor casei "larii". Ieslea napoletana e mentionata prin secolul XI , cea bologneza abia dupa 1500 , cea genoveza 1700 ... iar diferentele intre ele sunt si din punct de vedere al artei de a modela/sculpta miniaturile dar si din punct de vedere al personajelor adaugate, multe dintre ele fac parte din traditia si obiceiurile locului.



Revelionul sau noaptea lui San Silvestru se sarbatoreste in aglomeratie, invitind prietenii acasa sau la restaurant. Obiceiul de a arunca lucrurile vechi din casa pe geam la miezul noptii s-a pierdut dar au ramas alte obiceiuri si traditii . In sud pocnitorile si artificiile sunt protagonistele miezului noptii. Dar in toata peninsula ( incluse si insulele) dupa miezul noptii petrecerea cam ia sfirsit.
Pe masa de revelion isi au locul insaccati cu garnitura de linte care reprezinta bogatia ( banii ) asa cum si fructele cu boabe cum ar fii rodia sau strugurii ( in unele zone boabele trebuie sa fie obligatoriu albe.. dar astea sunt mai mult superstitii decit traditii).

Befana sau Epifania ( 6 ianuarie) asa cum spune si poezioara spusa de copii : Epifania le feste porta via ( Epifania alunga/sfirseste toate sarbatorile).. Befana este numele unei vrajitoare mereu surizatoare care aduce dulciuri in ciorapi copiilor cuminti si carbuni celor rai. Acum sunt carbuni dulci deci si cei mai putin cuminti nu sunt chiar foarte tare pedepsiti.
Fişiere ataşate
presepe napoletano.jpg
presepe napoletano.jpg (16.54 KiB) Vizualizat de 17143 ori
certosino.jpg
certosino.jpg (17.61 KiB) Vizualizat de 17148 ori
befana.jpg
BEFANA
befana.jpg (34.35 KiB) Vizualizat de 17153 ori
zampone.jpg
ZAMPONE
zampone.jpg (4.41 KiB) Vizualizat de 17153 ori
cotecchino.jpg
cotecchino.jpg (9.67 KiB) Vizualizat de 17153 ori
salama da sugo.jpg
SALAMA DA SUGO
salama da sugo.jpg (14.6 KiB) Vizualizat de 17153 ori
sfrapole.jpg
sfrapole.jpg (8.46 KiB) Vizualizat de 17153 ori
castagnole.jpg
castagnole.jpg (9.92 KiB) Vizualizat de 17153 ori
Ultima oară modificat 19/11/2006 06:02 de către crista, modificat de 10 ori în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/01/2012 09:28

Befana vs Epifania in Italia


Pentru romanii ortodocsi Epifania sau Teofania (din grecescul theophania, însemnând "apariţia / arătarea lui Dumnezeu") este unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 6 ianuarie, praznicul care dezvăluie Sfânta Treime lumii, prin Botezul Domnului . Mai este cunoscut în popor și cu numele de Bobotează . In aceasta zi apele sunt sfintite si obiceiurile noastre nu au legatura cu Magii, nu este o sarbatoare pentru copii asa cum apare insa pentru biserica catolica.

In Italia in aceasta zi 6 ianuarie se sarbatoreste sarbatoarea catolica cu acelasi nume EPIFANIA zi care comemorează venirea magilor la Pruncul Iisus.
Inițial exista un singur praznic creștin la care se sărbătorea arătarea lui Dumnezeu lumii, în forma umană a lui Iisus din Nazaret. Acesta includea sărbătoarea Nașterii Domnului, Închinarea Magilor și toate evenimentele din copilăria lui Hristos, cum ar fi Tăierea împrejur a Domnului și Întâmpinarea Domnului, împreună cu botezul Lui în Iordan de către Ioan

( vezi mai mult pe wikipedia)


In aceeasta zi in Italia ( asa cum si in alte tari din europa occidentala ) pe strazi se organizeaza spectacole cu personaje imbracate in costume ca cei 3 Magi, cavaleri .. insa in ultimele decenii este in primul rind o zi dedicata solidaritatii si voluntariatului, daruind in primul rind celor care nu au si apoi evident copiilor.
Asa cum este obiceiul dintotdeauna la Bologna in centrul orasului, in piata Maggiore alaiul Magilor este intimpinat de cardinalul orasului. Pentru credinciosi urmeaza o slujba la biserica insa in piata se continua veselia, sunt spectacole pentru copii, se vind dulciuri iar incasarile sunt donate celor mai putin norocosi. Anul acesta, 2012, in piata asociatia brutarilor din regiune au pregatit RAVIOLE DOLCI FARCITE CON MOSTARDA BOLOGNESE ( un fel de biscuiti cu forma de raviolo umpluti cu marmelada tipica acestei regiuni ), aceste dulciuri se vind de obicei cu un pret minim impus dar fiecare da cit vrea caci toate incasarile sunt donate saracilor.

Raviolele dolci de anul acesta le puteti vedea in aceasta fotografie :

Imagine




Befana vine tot de la cuvintul Epifania transformat in timp in bifania sau befania. Este legata de traditiile pagane care se (re)prezentau in perioada sarbatorilor de iarna asa cum si in Romania sunt multe ( capra, mascatii.. etc).
In antichitate a 12a noapte dupa solstitiul de iarna se sarbatorea moartea si renasterea naturii. Romanii credeau ca in aceste 12 nopti existau anumite femei care zburau peste cimpurile semanate ca sa le faca mai manoase, sa dea recolta bogata. Cum aceste credinte pagane nu erau pe placul bisericii care le considera vrajitorii, prin evul mediu aceste figuri feminine zburatoare, adevarate zeite in antichitate s-au transformat in vrajitoare / Befana care desi are chipul unei vrajitoare este buna.
Cu timpul Befana a fost chiar usor acceptata de catre biserica si astfel s-au nascut alte legende cum ar fi de exemplu cum ca Magii s-au ratacit si au fost ajutati/ indrumati de catre Befana ca sa poata ajunge cu darurile la pruncul Isus.

In centrul orasului ( si ma refer la Bologna ) alaturi de alaiul Magilor soseste si Befana pina anul asta era intruchipata de o cunoscuta actrita de teatru din oras , imbracata ca o befana ce sosea pe un magarus sau in caleasca trasa de magarus ( in ultimii ani pentru ca este foarte in virsta ) si daruia bomboane copiilor si invita la spectacole de binefacere. Anul acesta incasarile din spectacolul de binefacere au fost donate unei clinici specializate pentru a ingriji persoane care se trezesc dupa ce mult timp au fost in coma.

Si in centrele comerciale in zilele acestea, chiar si incepĂŹnd cu 5 ianuarie si uneori pina pe 8 ( depinde cum cade 6 ianuarie in cursul saptaminii ) se organizeaza teatru de papusi pentru cei mici, persoane imbracate in befane care daruiesc bomboane in timp ce parintii celor mici fac donatii pentru copii mai putin norocosi .


Befana care in origine era sarbatorita numai in citeva regiuni din Italia mai nou cu atitea reclame la televizor se sarbatoreste cu anumite exceptii in cam toata Italia. Evident nu cu fastul regiunilor unde aceasta sarbatoare are deja vechime.

Ea aduce in noaptea dintre 5-6 ianuarie un ciorap plin cu dulciuri copiilor cuminti sau cu carbuni (celor care nu u fost cuminti) din zahar negru ( azi ca si acum 50 ani ). De obicei in ciorapul cu dulciuri se gaseste si cite un carbune dulce mititel care sa le aduca aminte celor mici ca au mai fost si nazdravani in timpul anului =)) .

Pentru ca in Italia 6 ianuarie este zi libera deci sunt toti acasa ( dupa ce dimineata sau plimbat prin oras sau pe la spectacole) la prinz se aduna toata familia si ca in orice alta zi de sarbatoare. Nu exista (din cite stiu eu cel putin la Bologna) retete traditionale pentru aceasta zi dar se servesc cam aceleasi feluri ca in zilele de sarbatori de iarna mai ales ca in aceasta zi se sfirsec in mod oficial sarbatorile de iarna. Printre retetele din zona aceasta (Bologna) sunt lasagne la cuptor, dulciuri ca si cele de Craciun de exemplu pe dealurile bolonieze PINZA o prajitura din aluat fraged cu umplutura de marmelada bolonieza cu multe nuci si fructe uscate ( reteta http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... mpla-1536/ ) .PANONE /CERTOSINO care au fost pastrati de la Craciun ( reteta aici : http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... ciun-1270/ ) sau RAVIOLE DULCI ( aluatul poate fi asemanator cu cel de la pinza, este un aluat fraged, insa forma lor este cea de ravioli : un cerc de aluat in care se pune umplutura in general numai marmelada , mostarda bolonieza adica, aluatul se indoaie pe jumatate formind un biscuite semicerc cu umplutura ... margilne se strivesc bine ca sa nu iasa umplutura si se coc . Cind sunt gata se pudreaza cu zahar . ) .
In plus in ultima vreme au aparut retete moderne, torturi avind ca forma ciorapul cu dulciuri al befanei, retete dulci in care se foloseste carbunele din zahar negru , biscuiti si nu numai in forma de matura , mincaruri speciale avind culoarea neagra ( paste sau orez cu cerneala neagra a sepiei), tarte de forma ciorapului cu umplutura sarata din legume si verdeturi ... imaginatia si priceperea gospodinelor este foarte importanta .

Alte traditii gastronomice italiane pentru aceasta sarbatoare:
- in Veneto se pregateste un dulce ( pinza della Maratenga, maratenga = befana ) care era copt sub cenusa focului care se pregatea in mijlocul orasului, focurile acestea se intilnesc si in alte regiuni si au toate acelasi punct de plecare: obiciurile pagine de curatire , moartea si renasterea naturii si se intilnesc de ls Craciun pina in postul Pastelui inclusiv in traditiile din satele din Romania ). Reteta cuprinde : faina de griu, malai, zahar, unt , stafide, dovleac si alte fructe zaharisite, seminte de pin , mar, seminte de anason chiar si grappa ( un fel de tuica/rachiu)
- in Toscana se pregatesc biscuiti taiati cu forme diverse, in trecut se taiau cu paharul, numiti si BEFANINI decorati cu bombonele colorate
- tot in Toscana dar in alta provincie se pregatesc biscuiti tiati in forma de vrajitoare pentru fetite sau de calut pentru baieti


vedeti aici fotiografii di ziarul local http://bologna.repubblica.it/cronaca/20 ... 693832/10/

si aici un video
http://www.youtube.com/watch?v=hf7exA-91uE


cu alaiul magilor la Bologna 6 iauarie 2012 , un alai cu un elefant, camila, steaua /cometa, pruncul Isus intr-o iesle cu oameni imbracati ca personajele din Biblie, si cardinalul orsului care ii binecuvinteaza, personaje imbracate ca in evul mediu , cavaleri si dame, alai care se organizeaza dintotdeauna ( sotul meu povestea ca mergea sa il vada si cind era el copil) .




http://www.youtube.com/watch?v=aL18K5nP4n4


http://www.youtube.com/watch?v=aHIV3N-j ... re=related


si ca orice sarbatoare care se respecta finalul este cu artificii

http://www.youtube.com/watch?v=vREc3jbewBI

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 09/01/2012 11:25

Crista draga, iti multumesc pentru toate obiceiurile frumoase pe care ni le-ai povestit. :hug: Nu numai ca am citit dar am si salvat tot ceea ce ai scris =D> =D> =D> Foarte, foarte frumos, deosebit de interesent!

Cea mai mare scena a nasterii Domnului pe care am vazut-o vreodata a fost intr-o biserica din Roma - Basilica dei SS Cosma e Damiano. Sute de personaje... Nu voi putea uita niciodata cat de frumos a fost :)

Inca o data, Crista iti multumesc pentru ca ne-ai povestit despre toate aceste obiceiuri minunate. :hug:

Sa ai un an nou asa cum iti doresti, sanatate multa, bucurii si impliniri!
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/01/2012 12:10

Multumesc mult Antonia :hug: ma bucur ca ti-a placut. :flower: :flower:

Pe curind si cu alte traditii sau daca fetele vor sa aduca completari si sa scrie si ele cite un articolas despre cum se sarbatoreste prin alte zone / regiuni ar fi si mai frumos .

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/01/2012 05:03

Grozav articol...si foarte multe informatii... :master: :master: :master:

L-am citit pe nerasuflate :peace:

Multummim Crista :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 09/01/2012 06:33

Ce frumos ai povestit... :vis: :vis: :vis: :vis: :vis:

=D> :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/01/2012 07:45

Mersi fetelor ... :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/01/2012 09:30

Am apucat si eu acuma sa citesc ce ai sris, sa vad filmuletele, sa il ascult pe Gianni Morandi :P :P ....cand aveam vreo 6-7 ani am facut o pasiune pentru el....era idolul meu :P si maica-mea ma intreba mere..."unul mai cocosat nu ai gasit??"" si se cutremurau de ras de mine cat puteam sa ma revolt.

Crista foarte frumos, interesant, instructiv....obiceiuri si obiceiuri....e frumos acxolo la voi, imi place ca setine traditia.....aici la noie doar business totul...cu cat mai multa reclama cu atat mai mult castigam....dar reclama se face la produsele care vor sa fie vanduta nu la traditii/obiceiuri/ etc, etc...
Frumos, frumos.....am citit de doua ori , mai pe indeleta a doua oara......si iar spun....imi place si multumesc pentru postare :hug: :hug: ....fug sa dau si votul maxim :D

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 10/01/2012 11:18

Vai ce frumos se sarbatoreste la Bologna! :vis: Pai la anul...trebuie sa punem de-o intalnire ! :clipocit: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/01/2012 11:26

Pupi draga mersi de vot :-)



Sunt curioasa sa stiu daca ati putut vedea si pozele care se ascund sub linkul ziarului, multe pagini ale ziaerelor sau televiziunilor italiene nu se pot deschide de catre utilizatori cu IP din alte tari/care nu sunt din Italia .

Destul de traditionalisti desi si aici comercialul incepe sa isi spuna cuvintul, Ciorapii plini cu dulciuri care erau numai pentru copii acum se vind si in variante cu jucarii .


Gianni Morandi este chiar nemuritor :-) a incintat bunici, mame, matusi, fiice si acum nepoate =)) =)) in plus este localnic de pe linga Bologna ( dintr-un sat ) se simte accentul :P


Înapoi la “Articole Club Editorial”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator