Rustique Francaises Boulangerie: Fougasse,Pain Rustique,Tart

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Rustique Francaises Boulangerie: Fougasse,Pain Rustique,Tart

Mesajde cartederetete.ro » 21/11/2012 09:43

Ma primiti si pe mine cu o mini brutarie?
Poate pare mult,dar de fapt dintr-un aluat am facut painea si fougasse,iar dintr-un aluat de foietaj preparatelel mai dulci. M-am inspirat din cartea cu paine,pe care o am de aici de la voi:master: :master: :master: si pe care o folosesc des,desi nu prea am postat retete.De cate ori n-am zis ca voi fotografia reteta :P

Fougasse aux Fleur de Sel
Fougasse este o paine plata din sudul Frantei,poate fi simpla sau aromata,iar in Provence,de Craciun,este pregatita cu aroma de apa de portocale si este parte a unei mese cu treisprezece deserturi care simbolizeaza cei doisprezece apostoli si pe Isus.

Ingrediente:
450 gr faina alba
1 lingurita de sare
25 gr de drojdie proaspata
250 ml apa calduta
1 lingurita de zahar
1 lingura de ulei de masline extra virgin
Pentru topping:
1 lingura de chipsuri de usturoi
1 lingurita fleur de sel

Intr-un bol punem drojdia,apa calduta si lingura de zahar. Lasam deoparte 5 minute,apoi adaugam faina si uleiul de masline si framantam un aluat. Adaugam si sarea si mai framantam 5 minute.
Acoperim bolul cu un prosop umed si il introducem intr-un loc ferit de curent,in cazul meu in cuptorul cu microunde,unde va sta pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina. Impartim aluatul in doua parti egale,luam o parte si o aplatizam. Modelam aluatul in forma de minge, il intindem si presaram sarea si bucatile de usturoi.
Impaturim de cateva ori,apoi intindem o forma ovala. Facem taieturi diagonale si le desfacem cu degetele. Mai presaram putina sare si usturoi,punem fougasse-ul in tava ,acoperim cu o folie si lasam deoparte sa se dubleze in volum.
Ungem painea cu putin ulei de masline si dam la cuptorul preincalzit,cam 20 de minute sau pana incepe sa se rumeneasca.

Pain Rustique
Luam cealalta minge de aluat si o framantam. Formam din nou o minge,aducand marginile dedesupt si o crestam de cateva ori. O lasam deoparte pana se dubleaza ca volum.
In timp ce aluatul creste,pornim cuptorul si introducem o oala de fonta,ca sa se infierbante. Cand aluatul a crescut indeajuns, il bagam in oala fierbinte si acoperim cu un capac.
Coacem painea cam 30 de minute sau pana cand este rumenita si suna a gol cand este batuta pe fund.

Tarta asta a facut senzatie! Ma mir ca n-am incercat-o pana acum
Tarte Tatin aux Poires
Nu puteam sa nu fac o mica incursiune in patiseria frantuzeasca si cum aveam niste pere dulci,m-a dus gandul direct la o tarta tatin. Nu pot sa-mi inchipui de ce,inca nu o mai incercasem....dar oare de ce,e atat de simpla si atat de buna. Intruchipeaza tot ce inseamna rustic:simplu,bun si de calitate.

Ingrediente pentru o tigaie de fonta de 24 cm:
o jumatate de pachet de aluat de foietaj
50 gr de unt
100 gr de zahar brun
3 pere

In tigaia de fonta,punem untul si zaharul brun. Introducem tigaia in cuptor si decojim si taiem perele in felii subtiri.
Scoatem tigaia si aranjam feliile de pere.
Pe suprafata de lucru presarata cu faina,intindem aluatul de foietaj. Incercam sa-l facem cat diametrul tigaii de fonta.
Punem aluatul deasupra perelor si dam tava la cuptor,unde o tinem cam 20-25 de minute.
Rasturnam tarta pe farfurie.

Tarte aux Pommes
Si fiindca mi-a ramas jumatate de aluat de foietaj,am incropit repejor si niste barcute. Am impartit aluatul in patru bucati,le-am intins cu sucitorul si pe fiecare bucata am pus cate o jumatate de mar,taiat evantai
Am indoit colturile si am presarat peste mere zahar brun. Le-am copt cam 15 minute.
Fişiere ataşate
DSC02590.JPG
DSC02590.JPG (124.33 KiB) Vizualizat de 2714 ori
16.JPG
16.JPG (146.91 KiB) Vizualizat de 2714 ori
15.JPG
15.JPG (202.9 KiB) Vizualizat de 2714 ori
DSC02585.JPG
DSC02585.JPG (146.3 KiB) Vizualizat de 2714 ori
17.JPG
17.JPG (144.56 KiB) Vizualizat de 2714 ori
11.JPG
11.JPG (146.68 KiB) Vizualizat de 2714 ori
10.JPG
10.JPG (109.96 KiB) Vizualizat de 2714 ori
9.JPG
9.JPG (110.86 KiB) Vizualizat de 2714 ori
8.JPG
8.JPG (109.34 KiB) Vizualizat de 2714 ori
7.JPG
7.JPG (190.78 KiB) Vizualizat de 2714 ori
6.JPG
6.JPG (112.61 KiB) Vizualizat de 2714 ori
5.JPG
5.JPG (115.15 KiB) Vizualizat de 2714 ori
4.JPG
4.JPG (123.77 KiB) Vizualizat de 2714 ori
3.JPG
3.JPG (128.84 KiB) Vizualizat de 2714 ori
2.JPG
2.JPG (133.6 KiB) Vizualizat de 2714 ori
1.JPG
1.JPG (137.77 KiB) Vizualizat de 2714 ori
DSC02592.JPG
DSC02592.JPG (73.36 KiB) Vizualizat de 2714 ori
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 21/11/2012 09:52

Mitinita,am si eu carticica (in lb. engleza) si reteta este la pag. 166!

Felicitari pentru tot ce ai pregatit... =D> =D> =D> :master: :master: :master:

:hug: :pup: :flower:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 21/11/2012 10:06

Danieluta scrie:Mitinita,am si eu carticica (in lb. engleza) si reteta este la pag. 166!

Felicitari pentru tot ce ai pregatit... =D> =D> =D> :master: :master: :master:

:hug: :pup: :flower:


inainte sa primesc cartea nici macar nu puneam mainile pe aluat,amestecam cu lingura =)) acum de abia astept sa framant:)
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 21/11/2012 10:09

Poate-mi fac curaj si ma apuc de framintat si facut pĂŽinici... :peace:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 21/11/2012 10:24

Danieluta scrie:Poate-mi fac curaj si ma apuc de framintat si facut pĂŽinici... :peace:


daca eu am avut curajul,sigur prinzi si tu. acum inteleg eu cat de relaxant si placut e sa framanti o paine:)
http://cartederetete.ro

elena.s
Incepator
Mesaje: 26
Membru din: 23/12/2005 04:49
Localitate: Iasi

Mesajde elena.s » 22/11/2012 01:22

Cat de bine arata! :buuun: Ce pofta imi e....

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 22/11/2012 02:07

Mitinita :master: :master: :master:

Mais la France est a l'honneur!!! Au iesit minunate toate preparatele.

:hug: :flower: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/11/2012 06:55

Mitinita ti-au iesit super!!! :buuun: :buuun: =D> =D> =D> =D>

imi plac pozele si ideea cu piinicile pe steag :party: =D> =D>

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 22/11/2012 08:15

Ne-ai omorat cu atatea bunatati :roll: :buuun:

Minunate, toate =D> =D> =D> si tot ce ai postat aici =D> =D> =D>

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 22/11/2012 05:52

fara multe comentarii-extraordinar :master: :master: :master: :master: :master: :pup:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori