Rol bezea (rulouri cu bezea)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Rol bezea (rulouri cu bezea)

Mesajde pupi » 28/05/2012 10:57

Toata copilaria mea m-au incantat rolurile astea....era prajitura mea preferata...zilnic mergeam la cofetaria de langa casa si cumparam cate unul sau doua ori imi aducea mama de la serviciu.....nu era bunatate mai mare pentru mine decat rolbezea.
Vara in general, se faceau cu bezea din fructe proaspete si in afara sezonului spuma cu care erau umplute se facea din gemuri.....Acuma am sa dau reteta bezelei facute din fructele proaspete



Deci

18 rulouri de patiserie ( reteta aici-
http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... rie-10431/ )
2 albusuri de ou
zahar dupa gust( aprox 250 gr)
400 gr capsuni
2-3 linguri de rom
1 plic de gelatina ( 7 grame)


Se curata de codite , se spala bine de tot de impuritati si se taie in bucati mai mici , capsunile si se acopera cu 200 zahar. Se lasa la frigider peste noapte ( sau cat preferati).
A doua zi se pune in vas, se adauga albusurile si cu ajutorul mixerului se incepe baterea spumei. Cand a inceput sa se faca spuma se adauga romul si se continua baterea.
Intre timp punem gelatina la inmuiat in apa rece si separat, intr-un vas, punem o lingura de apa si cele 50 de grame de zahar ramase. Punem la foc si incalzim pana zaharul e complet topit,luam de pe foc, adaugam gelatina topita si amestecam bine pentru omogenizare. Apoi incetul cu incetul, in fir, ca uleiul la maioneza, se adauga peste spuma de capsuni continuand baterea mereu.
Cand spume e gata se lasa la frigider pentru cateva minute, ea se va inchega foarte repede si gelatina nu va permite spumei sa lase zeama.
Se pregateste un pos cu dui, se umple cu bezeaua obtinuta si se trece la umplerea rolurilor de patiserie. Umplerea se face prin ambele capete( asta in cazul in care avem cilindrii de aluat , in cazul conurilor , umplerea se face doar prin partea care ne permite).
Se aseaza pe platou, se pudreaza cu zahar praf si se serveste cu placere....sant divine
Fişiere ataşate
035 rol bezea.jpg
035 rol bezea.jpg (81.52 KiB) Vizualizat de 7317 ori
034 rol bezea.jpg
034 rol bezea.jpg (99.28 KiB) Vizualizat de 7317 ori
033 rol bezea.jpg
033 rol bezea.jpg (51.64 KiB) Vizualizat de 7317 ori
032 rol bezea.jpg
032 rol bezea.jpg (51.27 KiB) Vizualizat de 7317 ori
030 rol bezea.jpg
030 rol bezea.jpg (77.06 KiB) Vizualizat de 7317 ori
029 rol bezea.jpg
029 rol bezea.jpg (63.19 KiB) Vizualizat de 7317 ori
028 rol bezea.jpg
028 rol bezea.jpg (70.63 KiB) Vizualizat de 7317 ori
027 rol bezea.jpg
027 rol bezea.jpg (69.39 KiB) Vizualizat de 7317 ori
035 rol bezea.jpg
035 rol bezea.jpg (81.52 KiB) Vizualizat de 7317 ori

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Mesajde carmenica » 28/05/2012 11:13

cum se zice ...imi ploua in gura,dar si afara :P la propriu
nu prea are de gand sa plece ploaia din Bucuresti :? si tare mi-e ,ca o petrec mult timp pe langa cuptor,asa ca rulourile astea sunt in capul listei ...mai am io s-o prajitura cu menta pe lista :lol:
Imagine

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 28/05/2012 12:34

Vai ce bune trebuie sa fie . :buuun: :roll: Eu nu-mi aduc aminte de rulourile astea cu bezea...sa le fi vazut prin cofetarie ...cand eram copil...chiar si mai mare . :?: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/05/2012 03:58

Eu sigur nu am mai vazut asa ceva , de mincat nici poveste . E clar ca se gasea la voi in oras nu se gasea la Bucuresti. Am mincat insa rulouri sau conuri din aluat din asta umplute cu crema de vanilie ( de patiserie) sau cu frisca,

Trebuie incercata ca arata intr-un mare fel :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/05/2012 07:17

Carmenica ca si la voi si aici e frig , ploaie, vant si stau si eu mai mult pe langa cuptor( e mai cald :wink: ).De regula cand pregatesc rolurile fac portie dubla sau tripla si ce nu umplu , pastrez in cutie de carton pana la e eventuala folosinta....la momentul oportun , doar umlu cu creme preferata si gata, prajitura e gata ....sper sa iti placa si tie ( si desigur, tuturor celor din familie) asa cum ne place si noua :D :buuun: :buuun: :roll:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 28/05/2012 08:18

Pupi, eu ”am imaginea lor” dar nu imi amintesc unde am mancat acest desert (oricum sunt multi ani de atunci - eram copil). Probabil in zona aceasta era pregatita des reteta iar ”vorba mergea”, gospodinele imparteau retetele (mai ales cele cum sunt acestea).

Iti dai seama ce mult mi-au placut daca imi amintesc si acum de ele... :vis: Doamne, ce delicioase sunt... =D> =D> :master: :master:

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/05/2012 08:21

Felicitari :master: Sunt grozave :peace: Bune... nu te mai poti opri din mancat :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/05/2012 10:15

Nicoleta, sa fiu sincera, pe vremurile trecute, umblam foarte mult prin tara...peste tot pe unde am trecut , la cofetarii nu am vazut rol bezea....doar la Arad si la Timisoara.....poate au mai fost si prin alte orase prin partea de vest si nord vest a tarii dar in rest nu am vazut...parol....se poate sa fie asta mortivul pentru care nu le cunosti....la Arad si acuma se mai gasesc la cofetarie la Libeluta roluri din astea si le umple pe masura ca sant comandate pentru ca mai nou se umplu cu crema de vanilie si asta tine umezeala, nu e ca si bezeaua....pastrand umezeala , inmoaie aluatul copt si nu mai sant rolurile asa de bune ..... sa stii ca sant un deliciu, chiar foarte bune :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/05/2012 06:37

Crista, sigur ai dreptate....asa cum am mai scris mai sus, am umblat mult prin tara si cum imi placeau prajiturile mult, intram prin cofetarii ....nu am vazut decat in partea noastra....in restul tarii nu le-am vazut comercializandu- se in cofetarii.....incearca-le ....sant bune, se fac rapid si de acuma si pana la toamna cu atatea fructe proaspete ( capsuni, smeura, cirese, caise, visine, piersici) poti sa le dai gusturi diferite.....iarna se face umplutura din gemurile de la borcan :P .....sper sa iti placa sa le si faci si sa le si mananci :buuun: :buuun: :P :hug: :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 30/05/2012 01:58

Vin si eu cu pofta'n gat :o :o :o

La noi se mai gasesc de cumparat, hehe....Dar niciodata nu m-am indurat sa cumpar cu spuma, desi de cate ori intru imi zic sa ma autodepasesc; dar nu si nu: tot ies cu cateva rulouri pline ochi cu frisca :lol:

Pupi, eu nu am facut niciodata acasa rulourile astea; nu am formele acelea si nici nu mi-am batut capul. Acum aud de la antonia ca se gasesc in comert si la noi. Eu nu am intalnit in drumurile mele niciodata. Dar chair niciodata :?

Acum imi bat capul sa vad cu ce le pot inlocui, ca vad cat de simplu se fac rulourile si-mi vine a pune mana la treaba. Ce fain e sa le am si doar sa le scot de la congi atunci cand bat frisca mai multa :vis:

Aha, inca ceva: tu nu pui pe bain-marie albusurile in timp ce le bati pentru umplutura? Le mananci asa crude? Fara pericol?


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori