Retete de post - Ce gatim? (2)

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 22/03/2007 09:36

:P Exact aia m-a intebat si fiica-mea. ca si ea ar vrea sa vorbeasca engleza, nu romana... Si i-am zis sa stea linistita, ca o sa vada ele cum se inteleg. ne-am gasit cu americancele astea :roll:

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 22/03/2007 09:44

roxanavmv scrie::P Exact aia m-a intebat si fiica-mea. ca si ea ar vrea sa vorbeasca engleza, nu romana... Si i-am zis sa stea linistita, ca o sa vada ele cum se inteleg. ne-am gasit cu americancele astea :roll:

:P
Asa-i Roxana!

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 22/03/2007 09:45

mery scrie:Mancare de macaroane cu ciuperci

300-400g macaroane sau taietei lati, 200g mazare,2 morcovi potriviti,300g ciuperci,o ceapa mare,300g rosii decojite si taiate marunt sau conserva de rosii,sare piper.cimbru ,busuioc. Se fierb macaroanele ,intre timp se face umplutura.Morcovul taiat marunt imprauna cu ceapa si ciupercile se pun la prajut cand sunt apoape gat de pun rosiile sarea ,piperul ,busuiocul si cimbru.Se fiebe pana scade toata zema si raman dor uleiul.se face sosul besamel din margarina topita 4-5 lg cu 7-8 de faina si apa,cand este fiert de pune sare si patrunjel. Amestecand mereu avand grija ca se prinde foarte repede. Se unge cu ulei o forma si se pune un start de sos besamel apoi macaroane umplutura de ciuperci mazeresi re repeta iar cu sosul.. pana cand terminamastfel in cat ultimul strat sa fie de sos besamel,peste care se pun maslinele. le puteti pune intregi daca nu au samburi sau taiate.In cuptorul incins de lasa 20 min.- sa faca totusi o crusta. Pofta buna!

=D> Mery,ce bine arata! :buuun: Trebuie sa fie asa buna! :flower:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 22/03/2007 09:50

:oops: ahaaaaaaaaaaaaaa! v-am prins!!!!!!!!!!! nu vreti sa vorbiti romanaaa!!!! boooooooon :x
:evil: nu mai vin deloc!!! :P

fara gluma acum, e o tendinta a majoritatii copiilor ..sa vorbeasca in noua limba.. :( unii chiar refuza sa vorbeasca romana si aici :?
am fost la niste amici si copilul lor, 9 ani pe atunci, m-a placut asa de tare (ca sa vedeti cat de infantila sunt)..incat m-a invitat la ziua lui de nastere (am primit invitatie ca si ceilalti copii- nu multi :P doar doi) iar pustiul, desi era in germania de 2 ani, vorbea foarte bine germana :P cu parintii refuza sa discute in romana. singura cu care se straduia sa discute in romana eram eu :P dar, uneori uita, si cand atacau piratii de exemplu, piratii de pe corabia lui vorbeau in germana =)) probabil ca sa nu inteleaga piratii de pe corabia mea :P =))

chiar daca fetele voastre prefera engleza, e important sa nu respinga total romana.. :?

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 22/03/2007 09:59

cara scrie::oops: ahaaaaaaaaaaaaaa! v-am prins!!!!!!!!!!! nu vreti sa vorbiti romanaaa!!!! boooooooon :x
:evil: nu mai vin deloc!!! :P

fara gluma acum, e o tendinta a majoritatii copiilor ..sa vorbeasca in noua limba.. :( unii chiar refuza sa vorbeasca romana si aici :?
am fost la niste amici si copilul lor, 9 ani pe atunci, m-a placut asa de tare (ca sa vedeti cat de infantila sunt)..incat m-a invitat la ziua lui de nastere (am primit invitatie ca si ceilalti copii- nu multi :P doar doi) iar pustiul, desi era in germania de 2 ani, vorbea foarte bine germana :P cu parintii refuza sa discute in romana. singura cu care se straduia sa discute in romana eram eu :P dar, uneori uita, si cand atacau piratii de exemplu, piratii de pe corabia lui vorbeau in germana =)) probabil ca sa nu inteleaga piratii de pe corabia mea :P =))
chiar daca fetele voastre prefera engleza, e important sa nu respinga total romana.. :?


Ce dragut, pai daca tu ai asa priza la copii chiar o sa ne batem cu Roxana unde sa stai mai mult!! :P
Nu, nu resping romana, dar la inceput erau la gradi toata ziua, noi la servici, deci vorbeau 10 ore pe zi engleza... Celine chiar m-a anuntat pompos ieri ca vrea un curs intensiv in romana pina in iunie cind vrem sa mergem in tara, ca sa se poata conversa cu copii de acolo!

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 22/03/2007 10:02

Cred ca ar trebui sa ne scoata Adi "plezanteriile" de aici si sa le mute la cafea. Dar pana atunci, sunt de acord cu tine. Clara e aici de 2 ani jumatate. Vara trecuta cand am trimis-o la mama in vacanta, nu mai stia sa zica nici cocos in romana. Nu pot spune ca vorbeste engleza perfect, face inca multe greseli (verbele neregulate, gradele de comparatie ale adjectivelor, acum am invatat genitivul si a inceput mai nou sa puna 's la pluralul substantivelor :? ), dar prefera sa o vorbeasca si acas, cred ca din comoditate. Din pacate eu, cand sutn obosita, nu ma mai cert cu ea sa schimbe inapoi, daca e vorba de ce au facut la scoala. Altfel, taica-sau e f. strict in privinta romanei. si cu mine citeste seara o poveste in engleza si macar jumatate dintr-una in romana. Ne distram acum cu Creanga... Imi doresc sa continue cat de mult sa vorbeasca macar, de scris si citi om vedea. Am zis ca-i tin amintire scrisorile pe care le-a scris pt. prietena ei din ro, ca nu pot sa-ti spun cat ne-am distrat :P
Numai ca e greu cateodata. Clara ne-a zis intr-o zi s ane hotaram ce limba vrem sa vorbeasca, pt. ca e greu sa o batem la cap sa nu faca greseli la scoala si sa fie printre cei mai buni la engleza, daca noi vorbim cu ea romana. Si sa stii ca m-am gadit ca noi am supus-o la aceste schimbari si noi suntem exigenti cu scoala asa cum suntem invatati, si pt. ca noi am ales pt. ea sa traiasca aici, ar trebui sa intelegem si ce greu ii e sa se adapteze la toate schimbarile. Si atunci, am decis ca romana va fi intotdeauna fluenta, pt. ca toti ai nostri sunt in ro si ea ii va vizita in fiecare vara, dar nu si scrisul. Mai ales ca nu stii pe unde te va duce viata.

vero
Bucatar
Mesaje: 890
Membru din: 26/10/2007 05:22
Contact:

Mesajde vero » 11/02/2008 04:32

M-am gandit sa pun niste retete de post. Cele de dulciuri nu stiu daca aici sa le pun sau nu!


SALATE

Salata de morcovi

¡ 400 gr morcovi
¡ 1 mar
¡ zeama de la o lamaie
¡ 2-3 linguri de suc de portocale
¡ coaja de lamaie si portocala
Se curata si se dau pe razatoare morcovii si marul si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se tine la frigider.

Salata de conopida

¡ 1 conopida de marime medie
¡ 2-3 linguri de maioneza de post
¡ 2-3 catei de usturoi pisat
¡ patrunjel fin tocat
¡ sare si piper dupa gust
Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat.

Salata de orez

¡ 1 ceasca de orez
¡ 4 ardei grasi
¡ 4 rosii mari, bine coapte
¡ 4 cepe potrivite
¡ ulei, otet
¡ sare, piper
¡ 1 legatura de marar
Orezul se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare, dupa care se pune intr-o salatiera. Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt. La fel ceapa si mararul. Se amesteca toate ingredientele, potrivindu-se de sare si piper.

Icre de post

¡ 1 ceasca de gris
¡ 3 cesti de suc dulce de rosii
¡ 2-3 cepe
¡ 1 ceasca de ulei
¡ sare, piper
Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul.

vero
Bucatar
Mesaje: 890
Membru din: 26/10/2007 05:22
Contact:

Mesajde vero » 11/02/2008 04:34

Supa de rosii

¡ 1 kg rosii bine coapte
¡ 2 dovlecei taiati rondele subtiri
¡ 4 cartofi
¡ 1 legatura de ceapa verde (sau 2 cepe mai mici)
¡ 3 catei de usturoi
¡ 1 ceasca de ulei
¡ 1 lingurita de zahar
¡ sare, piper
¡ 2 foi de dafin
Intr-o oala suficient de mare se caleste in ulei cepa marunt tocata, se adauga dovleceii si dupa putin timp rosiile decojite, taiate in patru, si cartofii taiati marunt. Se lasa astfel sa fiarba 10 minute. Se adauga 1,5 la apa, piperul, sarea, zaharul, usturoiul taiat marunt si folie de dafin. Se acopera oala si se lasa sa fiarba 40 de minute. Se scot folie de dafin si se paseaza zarzavaturile. Se adauga patrunjel fin tocat si se serveste cu crutoane. Crutoanele se obtin prin prajirea in ulei a unor cubulete de paine.

Supa de conopida

¡ 1 conopida potrivita
¡ 3 cartofi
¡ 1 l apa
¡ sare, piper
¡ 3 linguri de margarina (ulei)
¡ 2 linguri faina
¡ 1 legatura de patrunjel fin tocat
Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul.

Crema de zarzavaturi

¡ 2 cartofi
¡ 2 morcovi
¡ 1 telina mica
¡ 1 praz
¡ 2 rosii (sau suc de rosii)
¡ 2 cepe
¡ 1 legatura de patrunjel
¡ 1 ceasca de ulei
¡ sare, piper
Se curata, se spala si se taie zarzavaturile marunt. Se pun la fiert cu apa si ulei pana se sfarma. Se paseaza astfel incat sa se obtina o crema. Daca este prea consistenta, crema se rareste cu putina apa. Daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, care se dizolva in putina apa rece.

Supa de zarvaturi

¡ 4 morcovi
¡ 4 cepe
¡ 2 cartofi
¡ 1 dovlecel
¡ 1 verzisoara dulce
¡ 2 ardei
¡ patrunjel, sare
¡ 1 ceasca de orez (sau fidea)
¡ 2 cesti de suc de rosii
Se toaca zarzavaturile si se pun la fiert in 3 litri de apa. Cand sunt bine fierte se scot, se adauga orezul si apoi sucul de rosii. Se potriveste de sare, se adauga putin zahar, dupa gust, si la sfarsit verdeata. Cand se foloseste fidea, la sfarsit se rad 2 morcovi, sa calesc in ulei si se strecoara in supa. Astfel, supa devine mai gustoasa. Zarzavaturile fierte ramase se pot prepara salata.

vero
Bucatar
Mesaje: 890
Membru din: 26/10/2007 05:22
Contact:

Mesajde vero » 11/02/2008 04:38

Ciuperci la cuptor

Ingrediente:
Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 - 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:
1 ) Curatam ciupercile, indepartand piciorusul si partea exterioara a palariei, apoi le spalam bine. La urma le putem clati cu apa in care am pus putina zeama de lamaie, pentru a nu se innegri.
2) Asezam ciupercile intr-o tava, puse unele langa altele. In fiecare palarie presaram putina sare, piper si punem margarina cat un bob de mazare
3 ) Le tinem la cuptor pana se inmoaie.

Le servesim fierbinti.

Piciorusele le putem toca nu prea marunt si cali in putina grasime. Dupa ce le-am calit, umplem cu ele fiecare ciuperca. In acest caz, nu mai trebuie sa punem margarina separat.


File de peste cu rosii

Ingrediente (pentru 4 portii):
600 g rosii, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 capatana usturoi, 600 g file de peste (salau, merluciu etc.).

Instructiuni:
1 ) Spalam rosiile, le taiem felii si le aseazam intr-o forma unsa (rezistenta la foc). Punem sare si piper.
2 ) Amestecam verdeata cu uleiul, curatam usturoiul, iar cateii se pun intregi, impreuna cu uleiul peste feliile de rosii.
3 ) Incingem cuptorul la 200 grade si lasam rosiile sa se rumeneasca circa 5 minute.
4 ) Spalam fileurile de peste, le zvantam, punem sare si piper.
5 ) Aseazam pestele peste stratul de rosii si il ungem cu putina zeama (din tava).
6 ) Bagam tava in cuptor timp de 15 min.

Se serveste fierbinte, cu o garnitura de cartofi. Deasupra putem presara putin busuic tocat.


Instructiuni:
1 ) Umplutura de orez o preparam ca la sarmalele in foi de varza, insa fara stafide, dar adaugandu-se marar verde tacat marunt.
2 ) Alegem ardeii grasi, taiem un capacel la partea de sus si-i curatam bine de seminte.
3 ) Umplem fiecare ardei cu orezul pregatit, ii ungem cu ulei, apoi ii asezam intr-o tava unsa si ea cu ulei.
4 ) Bagam tava in cuptor, pana se rumenesc ardeii.
5 ) Se acoppera cu sos de rosii si se lasa sa fiarba trei sferturi de ora, pana se fierbe orezul. Reteta sosului de rosii este prezentata la sosuri.

Mazare cu ciuperci

Ingrediente :
125 g ciuperci, 1 cutie de mazare extra-fina, 1 ceapa potrivita, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam ciupercile.
2 ) Taiem marunt ceapa, pe care o calim cateva minute in putina grasime.
3 ) Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 min., dupa care adaugam mazarea, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana servim.

Dovlecei cu masline

Ingrediente:
2 dovlecei, 1 catel usturoi, 1 ceapa, 100 g masline, 5 linguri ulei, 1 cana vin alb, 1 lingura faina, zeama de lamaie, busuioc, 1 legatura patrunjel, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Spalam dovleceii (in coaja) si dupa ce i-am sters de apa, ii taiem in felii de 1 cm grosime.
2 ) Peste rondelele de dovlecei punem putina zeama de lamaie, sare si piper si ii trecem prin faina.
3 ) Prajim rondele in ulei pe ambele parti si le asezam pe un platou.
4 ) Curatam si taiem marunt ceapa si usturoiul, pe care le calim si stingem cu bulion, vin si zeama de lamaie.
5 ) Adaugam putin piper si verdeata tocata marunt.
6 ) Taiem maslinele in felii si le punem peste dovleceii din platou, iar deasupra turnam sosul.
7 ) Tinem in frigider cel putin 15 min.

Ii servim reci.

Varianta: Dovlecei rondele
Se prepara ca si cei cu masline, cu deosebirea ca nu punem masline si sos, in schimb se pune ceva mai mult piper.

Ghiveci

Ingrediente:
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazare, 1 vanata, 1 kg rosii, 1 capatana de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceasca ulei, 5 cepe mari, 1 legatura de marar si patrunjel, sare, piper, foi de dafin

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile.
2 ) Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei.
3 ) Adaugam in ordine: cartofii, vanata, mazarea, morcovii si dovleceii taiati rondele.
4 ) Punem apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor.
5 ) Cand sunt bine fierte, adaugam rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si cateva foi de dafin.
6 ) Mai lasam pe foc 10 minute.
7 ) Dupa ce se indeparteaza de pe foc, adaugam verdeata taiata marunt.

vero
Bucatar
Mesaje: 890
Membru din: 26/10/2007 05:22
Contact:

Mesajde vero » 19/02/2008 10:46

Clatite de post

Ingrediente:
100g faina, 100ml sifon, 50ml ulei, 25g zahar, sare


1 ) Intr-un vas punem faina si adaugam treptat apa, ca sa nu se formeze cocoloase, incorporam uleiul, zaharul si sarea.
2 ) Turnam din compozitie cu un polonic intr-o tigaie bine incinsa si unsa cu ulei si rotim ca sa se intinda uniform in toata tigaia.
3 ) Procedam la fel, pana terminam toata compozitia.
4 ) Dupa ce le-am terminat, intindem putina dulceata sau marmelada, apoi le rulam. Pot fi umplute si ca aperitiv cu varza, urzici, spanac etc.

La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea, se fac putin mai groase.


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator