Postat la data: 08/02/2012 11:55 Rasol cu Sos De Visine
Mancarea asta este preferata fiului meu; de cate ori o fac, pentru el e sarbatoare.
E simpla dar oarecum sofisticata pentru gusturile noastre, care nu prea folosim fructe in sosuri (exceptand ardelenii care mai pastreaza influentele sasilor si-a ungurilor)
Incepem cu o supa limpede - rasol de vita sau piept/copan de curcan - cu legumele trebuincioase. Ca si la supa imperiala cu galusti imparatesti, eu sigilez intai carnea si-abia apoi o pun la fiert pentru supa - adica trec usor prin grasime incinsa carnea pe toate partile (mai ales copanele de pui sau curcan) Supa are un gust ceva mai bogat, mai "altfel" dar nici foarte altfel decat supa facuta in mod obisnuit, ca la carte. In plus, am garantia limpezimii ei - nu risc sa se tulbure cand mi-e lumea mai draga, fiindca grasimea ce ar putea fi responsabila de asta, ramane in tigaie iar sucurile/sangele carnii sunt inlauntrul ei, bine sigilate - se slobod in apa incetisor si nu deodata, fara spuma aia agasanta!
Dupa ce a fiert supa, scoatem carnea si-o punem repede in apa rece pentru a nu se inegri. Supa o strecuram si-o pastram la indemana.
Intr-o craticioara cu fund gros, punem cateva linguri de ulei, calim usor de tot faina si stingem su supa limpede, atat cat sa obtinem un sos de consistenta medie. Fierbem 15 minute amestecand din cand in cand, pana cand sosul se ingroasa si adaugam la sfarsit pasta de rosii. Cand da in clocot din nou, punem boabele de visine vii si stingem focul.
Am postat pe undeva reteta visinelor vii dar n-o mai gasesc, asa ca v-o zic din nou:
*visinele se desamburesc si se pun intr-un lighean mare, in straturi: un strat de visine, unul de zahar, o aspirina facuta praf - si tot asa pana se termina visinele. Scuturam din cand in cand ligheanul timp de cateva zile, pana cand se topeste zaharul in intregime si punem la borcan boabele si sucul lor. Eu pun in borcane de 3 litri si fac cam 3-4 borcane o data la 2 ani. Fiindca visinele contin f. mult tanin, acest fel de-a le conserva le tin "vii" ani de zile, chiar si dupa ce borcanul a fost deschis. Nu trebuie sa stea la rece sau frigider, pot sta si in camara sau oriunde fiindca nu fac floare si nici nu-si schimba gustul sau proprietatile. Gustul le este f. apropiat de cel natural (doar un pic mai dulci) fiindca nu sunt fierte/procesate in nici un fel.
Asa, inapoi la reteta care s-a terminat
...
Servim in farfurie rasolul de vita sau pui/curcan, alaturi de cartofi fierti in coaja si trasi in unt pana devin aurii, cu sosul dulce-acrisor si musai cu hrean proaspat ras si oparit cu apa, otet, zahar si sare.
Cine nu vrea cartofii astia poate face un orez gen risotto dar fara parmezan la sfarsit.
Asta e mancarea suprema a fiului meu. Am scris reteta asta simpla cu mare placere fiindca l-am simtit privindu-ma peste umar

| rasol cu sos de boabe 028 573.jpg | |
| Descriere: | aceasta imagine nu are o descriere. |
| Marime fisier: | 88.16 kb |
| Vizualizat: | de 450 ori |
|
|
| rasol cu sos de boabe 043 153.jpg | |
| Marime fisier: | 82.22 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 001 114.jpg | |
| Marime fisier: | 75.72 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 007 136.jpg | |
| Marime fisier: | 61.85 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 021 861.jpg | |
| Marime fisier: | 68.53 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 010 183.jpg | |
| Marime fisier: | 33.58 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 015 135.jpg | |
| Marime fisier: | 69.78 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 032 243.jpg | |
| Marime fisier: | 67.68 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 050 174.jpg | |
| Marime fisier: | 78.05 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 047 692.jpg | |
| Marime fisier: | 75.06 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 039 340.jpg | |
| Marime fisier: | 86.67 kb |
|
|
| rasol cu sos de boabe 026 187.jpg | |
| Marime fisier: | 77.4 kb |
|
|
Postat la data: 08/02/2012 01:28
Mi-ai facut o pofta ... 
Postat la data: 08/02/2012 03:09
Vai ce bunatate! Iulia data viitoare cand vin in Ro sa stii ca-ti bat la usa ca asa nu se mai poate

Postat la data: 08/02/2012 04:05

Postat la data: 08/02/2012 05:18
Postat la data: 09/02/2012 04:45
Cu carnea ma impac bine, suntem o " familie "...cu sosul de visine si mai bine...il pregatesc ca si tine, ca doar traiesc in Ardeal
...ce ar mai fi
...ah ! da !...cartofii...si ei imi sunt pe plac
Nu stiu de ce iti pui acesta intrebare retorica ? Ce ai pregatit si prezentat AICI, este si pe gustul meu
![]()
Postat la data: 09/02/2012 11:53
Iulia
se simte dragostea (imensa) si grija cu care ai aranjat totul pe farfurie
Sa nu ma intrebi de unde stiu... Stiu si gata,
simt (doar privind fotografia).
Delicios si sofisticat, cu totul si cu totul special (din toate punctele de vedere)... gustul ”de acasa”, (inconfundabil pentru fiul tau), mainile mamei.
Am trecut putin dincolo de fotografiile tale pentru ca mi-au atras atentia toate aceste lucruri.
Nu scriu mai mult... doar atat: ma bucur din tot sufletul ca ai un fiu atat de deosebit; ma bucur din suflet ca ai reusit sa faci toate lucrurile atat de bine (nu ma refer aici numai la modul de a gati). Primul gand care imi vine in minte acum?!... ”Sper sa reusesc si eu”!
Te imbratisez cu mult drag si... daca a mai ramas o bucatica macar...ma inscriu la o portie. Daca nu... vin cu fetele si batem la usa...
Florile
sunt pentru tine fie ele si virtuale. Important este ca iti trimit odata cu ele toata aprecierea si consideratia mea.
![]()