PRAJITURA SBRISOLONA CU MERE SI DULCEATA DE CAISE

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
glamourincucina
Incepator
Mesaje: 64
Membru din: 10/02/2014 07:40
Localitate: padova
Contact:

PRAJITURA SBRISOLONA CU MERE SI DULCEATA DE CAISE

Mesajde glamourincucina » 06/04/2014 02:02

Prajitura sbrisolona este o prajitura italiana, mai precis lombarda, tipica din zona Mantovei, dar care se gaseste, uneori cu mici modificari sau sub denumiri diferite si in Emilia Romagna sau Veneto.Numele sau vine de la cuvantul din dialectul mantovan “brisa”, care inseamna farmitura. Este asadar o prajitura sfaramicioasa. O caracteristica a prajiturii originale este aceea ca se facea cu faina de malai amestecata cu faina alba, untura si migdale.

Eu astazi va dau o varianta de sbrisolona, usor modificata sau mai bine spus adaptata gusturilor mele.

SBRISOLONA CU MERE SI DULCEATA DE CAISE

Ingrediente
- 250 g de faina

- 50 g de amidon de malai

- 80 g de unt

- 1 ou

- 100 g zahar brun

- 1 plic de praf de copt

- 1/2 borcan de dulceata de caise

- 2 mere galbene

- alune de padure tocate

- marsala

Intr-un bol am amestecat untul moale cu zaharul pana ce a devenit cremos. Am adaugat oul si am continuat sa amestec, am adaugat fainile impreuna cu praful de copt. Am amestecat si apoi am framantat pe un plan de lucru.. Am invelit in folie alimentara si am dat aluatul la frigider pentru circa 1 ora.

Am curatat merele, am eliminat coceanul, le-am taiat feliute si le-am caramelat intr-o tigaie neaderenta cu o lingura de zahar brun, am adugat alunele tocate si am flambat merele cu marsala.

Am intins trei sferturi din aluat intr-o tava rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina. Am intins deasupra un strat de dulceata peste care am distribuit merele. Peste mere am asezat aluatul ramas, faramitat cu mana.

Am copt in cuptorul preincalzit, la foc normal pentru 20 minute la 180 de grade si foc ventilat alte 10 minute.

N.B. Puteti sa o serviti si la micul dejun alaturi de o cafeluta, dar va asigur ca veti face o impresie foarte buna daca o serviti oaspetilor dumneavoastra ca si desret, calda cu o quenelle de inghetata vanilie deasupra.
Fişiere ataşate
prajitura_sbrisolona_480x360_2.jpg
prajitura_sbrisolona_480x360_2.jpg (39.52 KiB) Vizualizat de 3029 ori
sbrisolona_360x360.jpg
sbrisolona_360x360.jpg (35.55 KiB) Vizualizat de 3029 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/04/2014 05:07

Mie imi plac prajiturile mai nisipoase, imi plac si merele, asa ca, draga mea m-ai nimerit la fix cu acesta reteta =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 09/04/2014 06:18

Prajiturile sbriciolate sunt preferatele mele :buuun: :buuun: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
glamourincucina
Incepator
Mesaje: 64
Membru din: 10/02/2014 07:40
Localitate: padova
Contact:

Mesajde glamourincucina » 10/04/2014 07:46

Lucia, este f buna. Incearc-o.
:pup:

Alejoe, si mie imi plac mult cele nisipoase, mai ales dimineata cu o cescuta de cafea su cu o cana de lapte, sau un ceai. Divine...

luckycake
Incepator
Mesaje: 145
Membru din: 06/01/2014 11:30
Localitate: satu mare
Contact:

Mesajde luckycake » 10/04/2014 09:52

grozava =D>

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 10/04/2014 09:54

...si mie imi plac nisipoasele :buuun: :buuun: :buuun:
=D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/04/2014 12:41

Un deliciu acest dulce..arat super! :buuun: Eu am facut sbrisolona reteta traditioanla din Mantova. De mult vreau sa fac varianta asta...asa zisa moale... cu praf de copt. :roll: :peace:

Avatar utilizator
glamourincucina
Incepator
Mesaje: 64
Membru din: 10/02/2014 07:40
Localitate: padova
Contact:

@Nicoleta

Mesajde glamourincucina » 11/04/2014 08:15

Bun a Nicoleta. Imi place si mie si reteta ooriginala, dar mie imi place foarte mult si sa adaptez retetele la gustul meu, sau la gustul celor din jurul meu. De data aceasta am brut-o asa si pt ca am decis sa adaug acele mere usor caramelate cu alunele care ii dau o alta norta de crocant. Imi place sa o pregatesc si cu urda si ciocolata. Te pup

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 12/04/2014 09:07

Nu pot decat sa visez la ce gust are :). :buuun: :buuun: :buuun:

Cred ca as fi in stare sa o mananc pe toata o data. Nu pare foarte mare tava ta. :P

:flower: :flower: :flower:
Imagine

Avatar utilizator
glamourincucina
Incepator
Mesaje: 64
Membru din: 10/02/2014 07:40
Localitate: padova
Contact:

Mesajde glamourincucina » 12/04/2014 11:34

Cla este tipica tava de diametru 25, dar este o prajitura cat de cat lejera (cantitatea de faina f mica). :flower:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori