Polpette alla pizzaiola- Chiftelute fierte in sos de rosii

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Polpette alla pizzaiola- Chiftelute fierte in sos de rosii

Mesajde lucia_bp » 27/08/2016 01:30

De ce va propun acesta reteta de chiftelute fierte in sos de rosii? Ca doar este o reteta arhicunoscuta si pregatita aproape in fiecare casa…

Ei, bine…uitati-va la ingredientele pentru chiftelute si cele pentru sos, apoi la modul de preparare…

Doar daca le faceti puteti sa va convingeti de cele pe care le afirm acum:

- aceste chiftelute sunt mai delicate, mai aromate si au consitenta si textura mai aproape de perisoare decat de surorile lor, clasicele chiftele prajite in ulei sau in cuptor;
- diferenta este facuta de parmezanul ras si fierberea indelungata in sos, la foc mic;
- sosul are tot ce e mai gustos de la bolognese si alla pizzaiola ( sos de rosii);
- sosul se imbogateste in arome prin fierberea polpette-lor ( chiftelutelor) si se transforma intr-un ragu excelent prin comparatie cu marinarea chiftelelor prajite in ulei sau coapte in cuptor si apoi puse in sosul de rosii.

Daca am reusit sa va conving, ramane de vazut, dar eu va indemn sa

“ Incercati asa ceva !”



Ingrediente

Pentru chiftelute cca 80-85 buc
-500 g carne de vita, tocata
-100 g carnat de porc, tocata
-100 g carnati de porc afumati, semicruzi- scosi din membrana si tocati din cutit
-100 g miez de paine, fara coaja, mai veche de 1 zi
-100 g parmezean ras / 50 g parmezan + 50 g pecorino) / cascaval ras
-2 linguri patrunjel verde, tocat marunt / 1 lingura patrunjel + 1 lingura marar
-1 ceapa mare, alba / rosie, tocata cat mai fin
-1 legatura de ceapa verde, taiata rondele subtiri
-2 oua
-pesmet alb
-faina
-3 linguri ulei de masline
-2-3 linguri vin alb, sec
-4 catei de usturoi
-1 lingura sare
-piper verde si alb, proaspat macinat
-1 priza de nucsoara rasa

Pentru sos
-2 linguri ulei de masline
-2 linguri pasta de rosii/passata (obtinuta din 1 rosie mare, coapta bine, pasata, apoi trecuta prin sita pentru a indeparta semintele si coaja)
-3 conserve de cuburi de rosii in suc propriu / 1 l rosii pasate ( Passata di pomodoro)
-1 priza de ardei iute uscat, macinat
-1 lingura zahar
-sare
-piper, proaspat macinat
-300 ml vin alb, sec

Altele
-1 lingura scuturata de oregano, uscat +1 lingura scuturata de busuioc, uscat, maruntite bine in mojar si apoi trecute prin sita
-patrunjel verde, tocat marunt, pentru servire

Preparare

Chiftelute
Taiati coaja feliilor de paine si puneti-o pentru scurt timp la inmuiat in apa rece.
Stoarceti-o si rupeti-o in firimituri cat mai marunte, apoi dati deoparte,
Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie incinsa, puneti 1 catel intreg si decojit de usturoi, usor presat cu lama cutitului si lasati-l la foc mic pana ce acesta devine auriu si uleiul inmiresmat.
Scoateti usturoiul si in acelasi ulei sotati ceapa pana devine sticloasa, tot la foc mic.
Adaugati apoi 2-3 linguri de vin si lasati pe foc sa se evapore si sa se mai inmoaie ceapa, amestecand ocazional.
Luati tigaia de pe foc, adunati ceapa intr-o parte si inclinati tigaia astfel incat uleiul sa se scurga in partea opusa.
Scoateti ceapa intr-un vas si lasati la racit.
Amestecati intr-un bol carnea tocata cu cea din carnati, painea faramitata, verdeturile tocate marunt si omogenizati.
Separat, intr-un mojar, alifiati restul de usturoi cu sare pana devine pasta.
Adaugati usturoiul la compozitia cu carne impreuna cu ceapa scursa, amestecati si condimentati cu sare, piper si nucsoara, dupa gust.
Puneti ouale si framantati putin carnea, apoi adaugati parmezanul/cascavalul ras si progresiv pesmet alb, astfel incat sa obtineti o compozitie bine legata si ferma pe care sa o puteti modela ( pesmetul leaga si afaneaza compozitia).
Dati la rece pentru minim 30 min sa se imprieteneasca aromele si sa se desavarseasca legaturile dintre ingrediente.

Sos
Puneti uleiul in tigaie peste cel ramas de la sotatul cepei, lasati-l sa se infierbante si turnati peste el pasta de rosii/passata. Caliti cca 2 min.

* Prin caramelizarea zaharurilor aroma se intensifica si gustul de rosie e mult mai pregnant ( pont Ramsay- Blumenthal).

Adaugati apoi cubuletele de rosii in suc propriu si lasati-le sa se soteze.
In acesta faza, optional, puteti transforma amestecul intr-un piure fin cu ajutorul mixerului vertical.
Adaugati vinul, zaharul, ardeiul iute, amestecati si lasati sosul sa se ingroase si sa scada putin, la foc mic.
La sfarsit, condimentati cu sare si piper, dupa gust.

Intre timp, modelati chiftelute de dimensiunea unui bob mare de strugure de masa.
Luati din compozitie 1 lingurita ( nu chiar plina), formati bombite in podul palmei, treceti-le prin faina, mai rulati-le inca putin in palme si dati deoparte( faina de pe ele ajuta la ingrosarea sosului).
Procedati identic pana terminati tot amestecul de carne.

In acesta faza puteti continua reteta in doua moduri:

1/ Puneti toate chiftelutele in oala cu sosul de rosii si lasati-le sa fiarba acoperit 30-40 min, la foc mic sau pana ce chiftelutele sunt facute si sosul mai scazut.
In ultimele 5 min de fierbere, adaugati oregano si busuioc uscat ( maruntit pulbere in mojar si trecut prin sita).
Stingeti focul, acoperiti oala cu un prosop textil de bucatarie curat peste care puneti capacul, (operatie anti-condens) si pastrati-le calde pana la servire.

2/ Adaugati la sosul usor scazut oregano si busuioc uscat ( maruntit pulbere in mojar si trecut prin sita), amestecati si turnati-l apoi intr-o tava mare/vas termorezistent.
Aranjati chiftelutele in sos, unele langa altele, intr-un singur strat.
Acoperiti tava/vasul termorezistent cu capac/folie de aluminiu si dati la cuptorul incins pentru 30-40 min, la 160 grade sau pana ce chiftelutele sunt facute si sosul mai ingrosat.

Serviti cat sunt calde, simplu, cu paine proaspata, portionand in farfurie chiftelute si sos, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt

Deasemenea, chiftelutele cu sos pot fi servite cu garnitura de orez ori langa un piure de cartofi si nu in ultimul rand cu paste fierte al dente.

Daca serviti cu paste si doriti chiftelute cu un gust mai puternic aromat, presarati peste pastele, sosul si chiftelutele din farfurie inca putin parmezan/pecorino.
Fişiere ataşate
cimg4796.jpg
cimg4796.jpg (104.17 KiB) Vizualizat de 5569 ori
c1.jpg
c1.jpg (116.98 KiB) Vizualizat de 5569 ori
c2_1614.jpg
c2_1614.jpg (131.09 KiB) Vizualizat de 5569 ori
c3.jpg
c3.jpg (85.68 KiB) Vizualizat de 5569 ori
c4.jpg
c4.jpg (114.29 KiB) Vizualizat de 5569 ori
cimg4797_1791.jpg
cimg4797_1791.jpg (97.39 KiB) Vizualizat de 5569 ori
cimg4798.jpg
cimg4798.jpg (88.71 KiB) Vizualizat de 5569 ori
cimg4799.jpg
cimg4799.jpg (94.01 KiB) Vizualizat de 5569 ori
cimg4800.jpg
cimg4800.jpg (107.33 KiB) Vizualizat de 5569 ori
cimg4801.jpg
cimg4801.jpg (106.89 KiB) Vizualizat de 5569 ori
cimg4802_2735.jpg
cimg4802_2735.jpg (102.79 KiB) Vizualizat de 5569 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 27/08/2016 10:28

Nu cred ca eu mai pun la indoiala spusele dumneavoastra. Am pregatit multe din retetele scrise de d-voastra pe site si nu a fost una sa nu-mi iasa.
Imi plac mult chiftelutele si le voi pregati si in aceasta varianta.
Va tin pumnii !

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/08/2016 06:23

Multumesc, Mara 05 :pup: Te astept sa-mi spui cum ti-au iesit chiftelutele si sosul si daca au fost pe gustul tau.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 28/08/2016 07:28

Noua ne plac mult chiftelele, asa ca o sa incerc aceasta reteta noua.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/08/2016 07:44

felicia1 scrie:Noua ne plac mult chiftelele, asa ca o sa incerc aceasta reteta noua.


Si noi suntem fani chiftelute. Sper sa-ti fie pe plac...ai sa te convingi ca sunt mult mai fine decat clasicele chiftele prajite, iar sosul este de milioane...un deliciu

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 28/08/2016 07:48

Am sa merg si de data aceasta pe mana Dvs. si am sa pregatesc reteta in aceasta varianta.

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 28/08/2016 08:19

Pfiiii, ce bunatate :buuun: :buuun: :buuun: !
In plus, te scuteste de prajitul chiftelutelor!
Eu pun si putina mazare tinara (proaspata sau congelata), a carei dulceata echilibreaza si mai bine aciditatea sosului de rosii....
=D> =D> =D> si succes!

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/08/2016 08:43

viorela1 scrie:Am sa merg si de data aceasta pe mana Dvs. si am sa pregatesc reteta in aceasta varianta.


Multumesc pentru incredere :pup: Mult spor :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

alexsa
Incepator
Mesaje: 17
Membru din: 30/08/2016 02:14

Mesajde alexsa » 30/08/2016 02:38

Interesanta reteta. Ma determina sa o pregatesc. Cu atatea condimente cred ca este tare aromata. Interesant si sosul, mai ales pasta de tomate usor calita pentru a-si elibera aromele...hhhmmm :buuun: foarte bun. Oare pot folosi acest sos si la alte preparate gen pizza ( daca il scad mai mult pe foc) ?

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2016 04:24

alexsa scrie:Interesanta reteta. Ma determina sa o pregatesc. Cu atatea condimente cred ca este tare aromata. Interesant si sosul, mai ales pasta de tomate usor calita pentru a-si elibera aromele...hhhmmm :buuun: foarte bun. Oare pot folosi acest sos si la alte preparate gen pizza ( daca il scad mai mult pe foc) ?


Pontul Ramsay- Blumenthal, chiar da rezultate spectaculoase la prepararea oricarui sos unde se foloseste pasta de rosii/passata pentru ca prin caramelizarea zaharurilor aroma se intensifica si gustul de rosie e mult mai pregnant. Cu siguranta poti folosi asest sos si la alte preparate, gen pizza, dupa cum spuneai si tu. In acest caz eu asi pune doar 100 ml vin, atat cat sa parfumeze sosul.
Este o cu totul alta situatie la acesta reteta in care, inafara de aroma, eu am avut nevoie si de cantitate mai mare de sos.
Succes, iar daca mai ai si alte intrebari iti stau la dispozitie.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori