Pogacelele mele cu jumari 2

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Pogacelele mele cu jumari 2

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 07:25

Tare mi-a fost pofta de niste jumari ! Si daca tot le-am facut, mi-am spus sa pregatesc si o portie de pogagele cu jumari…asa ca am pus repede de un aluat dospit, molcut si infragezit cu untura ramasa de la jumari.
Cand vorbim de jumari si de pogacele cu jumari am fi tentati sa credem ca produsul final nu poate fi decat unul gras. Nici vorba !
Cu ingrediente sanatoase, aceste pogacele facute ca pe vremea bunicii, sunt fara egal ! Ele se combina perfect intr-o armonie de gusturi deosebite, ca in orice reteta traditionala romaneasca, iar pentru mine, toate acestea au o valoare sentimentala deosebita.

Hhhmmmm, ce bine miros si ce fragede sunt ! O nebunie !



Ingrediente pentru cca 60 buc ( 4 tavi)

Aluat
-700 g faina
-10 g drojdie uscata/30 g drojdie proaspata
-100 g untura de porc*, la temperatura camerei/alta grasime ( unt sau margarina)
-2 galbenusuri
-1 lingurita zahar
-1 lingurita sare
-400 ml lapte, caldut

Umplutura de jumari
-200 g jumari, macinate
-sare
-piper negru, proaspat macinat, dupa gust

Pentru finisare
-untura, moale/alta grasime
-2 albusuri, batute usor cu furculita si amestecate cu sare, paprika ( boia)
-seminte de chimen

* Folositi untura de porc, aluatul va fi mult mai fraged !


Preparare

Aluat
Puneti intr-un vas mai mare care va lasa spatiu de miscare toate ingredientele enumerate pentru aluat.
Amestecati-le bine, apoi framantati un aluat ce se desprinde de vas si mana.
Dati-i forma de bila, acoperiti cu un prosop curat si lasati la dospit in loc cald, cca 30 min sau pana ce isi dubleaza volumul.

** Daca folositi drojdie proaspata, frecati-o cu zahar, dizolvati-o cu laptele caldut, apoi urmati pasii de mai sus.

** Aluatul poate fi pregatit si la masina de facut paine.

Umplutura de jumari
Macinati jumarile prin masina de tocat carne, condimentati-le cu sare si piper, dupa gust, apoi impartiti amestecul in doua.

Scoateti aluatul dospit pe planul de lucru usor infainat si impartiti-l in 2 parti egale.
Luati o parte si intindeti-o intr-o foaie de aluat dreptunghiulara cat mai subtire ( de cativa mm), pe blatul usor infainat.
Ungeti uniform intreaga suprafata cu ½ din amestecul cu jumari.
Impaturati foaia unsa, intai in 3 pe lungime, ungeti aluatul cu putina untura, apoi impaturati din nou in 3, pe latime.
Impaturati totul in doua.
Impartiti in doua pachetul obtinut.
Procedati identic si cu cealalta jumatate de aluat.
Lasati la odihna cele 4 noi pachete de aluat obtinute, pe planul de lucru.
Luati un pachet si intindeti-l intr-o foaie dreptunghiulara de aluat cu o grosime de cca 1 cm.
Ungeti cu o pensula suprafata foii cu albus usor batut impreuna cu sare si paprika/boia.
Taiati aluatul in patrate cu latura de 3-4 cm, cu ajutorul unui pinten sau cu un cutit.
Presarati cu chimen.
Transferati pogacelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu o distanta de 1-2 cm una de alta.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 20-30 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt, crescut frumos si rumenit.
Scoateti pogacelele pe un gratar.
Procedati identic si cu restul aluatului.

Puteti servi pogacelele cu jumari caldute, dar sunt la fel de bune si fragede si reci.


Pot fi pastrate fara probleme 3-4 zile, daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar NU la frigider. Incalzite 2 minute in cuptorul cu microunde sunt ca si proaspat scoase din cuptor.
Fişiere ataşate
cimg4731.jpg
cimg4731.jpg (95.03 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4732.jpg
cimg4732.jpg (73.56 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4733.jpg
cimg4733.jpg (65.8 KiB) Vizualizat de 4539 ori
c1_pogacelele_mele_cu_jumari_2.jpg
c1_pogacelele_mele_cu_jumari_2.jpg (111.48 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4734.jpg
cimg4734.jpg (98.36 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4735.jpg
cimg4735.jpg (67.93 KiB) Vizualizat de 4539 ori
c2_pogacelele_mele_cu_jumari_2.jpg
c2_pogacelele_mele_cu_jumari_2.jpg (74.2 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4736_8497.jpg
cimg4736_8497.jpg (48.59 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4737_8187.jpg
cimg4737_8187.jpg (58.22 KiB) Vizualizat de 4539 ori
c3_pogacelele_mele_cu_jumari_2.jpg
c3_pogacelele_mele_cu_jumari_2.jpg (108.47 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4738.jpg
cimg4738.jpg (97.72 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4739.jpg
cimg4739.jpg (99.09 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4740_8894.jpg
cimg4740_8894.jpg (98.74 KiB) Vizualizat de 4539 ori
cimg4741.jpg
cimg4741.jpg (89.94 KiB) Vizualizat de 4539 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 03/07/2016 10:59

Si noua ne plac muuuult (le fac iarna mai des, cand am materie prima proaspata si e mult mai racoare in casa), dar sigur sunt bune si acum cu un pahar de bere rece :) sau un iaurt racoros!

Felicitari Lucia! :vis: :party: :flower:
MIKI

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 03/07/2016 11:31

Ooooo Imi aduc aminte ce bune erau cele facute de bunica si cum ne mai bateam pe ele cu verisorii mei.Ce amintire placuta mi-ati sstarnit :vis:

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 03/07/2016 12:46

Un aperitiv traditional romanesc de exceptie ! Mi-as dori sa le am acum in fata !

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 03/07/2016 12:53

As vrea si eu !

bianka95
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 02/07/2016 12:28

Mesajde bianka95 » 03/07/2016 01:19

O reteta perfecta pentru sezonul de iarna ! :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 01:56

mikirafaela scrie:Si noua ne plac muuuult (le fac iarna mai des, cand am materie prima proaspata si e mult mai racoare in casa), dar sigur sunt bune si acum cu un pahar de bere rece :) sau un iaurt racoros!

Felicitari Lucia! :vis: :party: :flower:


Da, ai dreptate draga mea :!: Atunci este " sezonul " lor :D , dar nu te poti opune dorintelor :P :P :P ...si cum eu sunt o gurmanda, nu m-am putut abtine :wink:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

micael
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 03/07/2016 12:37

super

Mesajde micael » 03/07/2016 05:48

In fiecare an , dupa taierea porcului o rugam pe mama sa faca..am constatat ca tot mai putina lume stie ce sint...

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 05:51

mara05 scrie:Ooooo Imi aduc aminte ce bune erau cele facute de bunica si cum ne mai bateam pe ele cu verisorii mei.Ce amintire placuta mi-ati sstarnit :vis:


Si eu am mostenit reteta si tainele prepararii acestor pogacele de la bunica si mai apoi de la mama :love: :love: :love:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 06:02

felicia1 scrie:Un aperitiv traditional romanesc de exceptie ! Mi-as dori sa le am acum in fata !


Draga mea, doar virtual te pot servi :peace: Cu tot dragul :!: :love: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator