Pizza si un aluat dupa o reteta Jamie Oliver

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Pizza si un aluat dupa o reteta Jamie Oliver

Mesajde lucia_bp » 07/11/2014 01:20

Am hotarat sa fac niste pizza. Si de la aceasta simpla decizie s-a ajuns sa fac mai multe preparate. Partea cea mai buna este ca toate au la baza acelasi aluat si anume unul dupa o reteta a lui Jamie Oliver, din cartea “ Cu Jamie in Italia ”.
Iese mult aluat din cantitatile date…voi puteti reduce cantitatile sa iasa mai putin sau si mai bine, congelati ce nu folositi pentru alta data.

Pizza… Arome italienesti…Hhhhmmm…. :buuun:

“ La bella Italia “ :!: ...sau mai degraba “ La gustosa Italia “ :!:


Ingrediente

Sos
-ulei de masline
-2 cateti de usturoi, taiati in felii fine
-1 lingura cu varf, frunze de busuioc proaspat, tocat fin / Âź lingura busuioc uscat
-400 g rosii cherry in sos de bulion / rosii in bulion ( din conserva)
-1/4 lingurita oregano uscat
-sare
-piper, proaspat macinat
-½ ardei iute, proaspat sau uscat, tocat marunt ( optional)

Aluat
-1 lingura zahar
-2 pachetele drojdie uscata de 7 g fiecare / 42 g drojdie proaspata
-550 ml apa, calduta
-800 g faina alba
-200 g gris
-1 lingura sare
-4 linguri ulei de masline

Topping *
-salam, taiat cubulete
-ciuperci, feliate si calite in putin ulei
-masline, fara samburi
-costita afumata / kaiser, bacon, etc, taiat bastonase
-gogosar / ardei rosu, taiat fideluta
-cascaval mozzarella / cascaval, ras

* Sau orice alte toppinguri va plac

Preparare

Sos
Caliti in putin ulei incins usturoiul pana devine usor galbui, avand grija sa nu se arda.
Adaugati frunzele de busuioc, rosiile cu tot cu sos, oregano uscat, putina sare, piper si ardeiul iute ( optional).
Lasati la foc mic 20 min, amestecand ocazional.
La final zdrobiti partial rosiile intr-un piure fin.
Gustati si mai asezonati cu sare si piper daca este nevoie.
Lasati sosul sa se raceasca.

** Puteti mari cantitatile daca doriti mai mult sos pentru pizza.

Aluat
Amestecati zaharul cu drojdia si dizolvati in ½ din apa calduta. Lasati deoparte 5 min.
Puneti intr-un vas mai mare faina cernuta si amestecati-o cu grisul si sarea.
Faceti o adancitura la mijloc in care turnati uleiul si drojdia activata.
Amestecati cu o lingura aducand faina de pe margini, apoi adaugati tot cate putin din restul de apa calduta pana capatati consistenta de aluat.
Framantati energic 5- 10 min.
Dati-i forma de bila, ungeti suprafata aluatului cu putin ulei, inveliti cu folie alimentara si lasati la crescut, la temperatura camerei, minim 15 min ( de preferat 40- 50 min) sau pana ce isi dubleaza volumul.

** Puteti pregati aluatul cu o seara inainte.
Puneti-l intr-un vas foarte mare, inveliti lejer in folie alimentara si dati la frigider pana a doua zi.
Atentie ! lasati loc aluatului sa creasca pentru ca isi va tripla volumul.
Inainte de intrebuintare, scoateti vasul din frigider si lasati aluatul 1 ora la temperatura camerei.
** Aluatul poate fi congelat.

Impartiti aluatul in bilute mai mici, in functie de cate pizza vreti sa faceti si in ce forme ( ca o medie, pot iesi cam 6 pizza rotunde, maricele sau 2 tavi de aragaz).
Intindeti blatul de pizza intr-o foaie subtire, prin presare cu mana, direct pe hartia de copt taiata dupa marimea tavii si lasati-l sa stea 10 min, la temperatura camerei.
Repartizati uniform sosul si topping-ul folosit / dorit.
Intre timp, puneti tava in care urmeaza sa coaceti pizza pe raftul de jos al aragazului si incalziti cuptorul la 250 grade ( maxim).
Scoateti tava incinsa, transferati in ea pizza cu hartia de copt cu tot si dati imediat la cuptorul preancalzit, pentru cca 10- 12 min, la 250 grade ( maxim) sau pana ce blatul este copt si incepe sa se rumeneasca frumos.
Scoateti pizza coapta din tava, puneti imediat in ea o alta pregatita si dati la cuptor.

** Folosind acesta metoda de coacere veti obtine o pizza cel mai apropiat de cele facute in cuptorul cu lemne. Daca aveti o piatra de granit care sa fie incinsa inainte in cuptor, veti avea parte de o pizza si mai delicioasa.

Serviti calda, feliata.
Fişiere ataşate
cimg3345.jpg
cimg3345.jpg (106.55 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3346.jpg
cimg3346.jpg (73.51 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3347.jpg
cimg3347.jpg (92.97 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3348.jpg
cimg3348.jpg (92.18 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3349.jpg
cimg3349.jpg (97.03 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3350.jpg
cimg3350.jpg (93.87 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3351.jpg
cimg3351.jpg (86.09 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3352.jpg
cimg3352.jpg (93.48 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3353.jpg
cimg3353.jpg (82.92 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3354.jpg
cimg3354.jpg (78.83 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3355.jpg
cimg3355.jpg (63.83 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3356.jpg
cimg3356.jpg (48.62 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3357.jpg
cimg3357.jpg (69.77 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3358.jpg
cimg3358.jpg (94.66 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3359.jpg
cimg3359.jpg (107.33 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3360.jpg
cimg3360.jpg (97.79 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3361.jpg
cimg3361.jpg (51.89 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3362.jpg
cimg3362.jpg (76.2 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3363.jpg
cimg3363.jpg (109.38 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3364.jpg
cimg3364.jpg (103.43 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3365.jpg
cimg3365.jpg (114.73 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3366.jpg
cimg3366.jpg (104.85 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3367.jpg
cimg3367.jpg (93.77 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3368.jpg
cimg3368.jpg (101.18 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3369.jpg
cimg3369.jpg (96.73 KiB) Vizualizat de 61025 ori
cimg3370.jpg
cimg3370.jpg (93.85 KiB) Vizualizat de 61025 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/11/2014 02:14

super arata :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 08/11/2014 07:07

:buuun: :buuun: :buuun: buna rau :master: :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 08/11/2014 02:58

crista scrie:super arata :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:


:master: :master: :master: :pup: :pup: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/11/2014 10:41

alejoe scrie::buuun: :buuun: :buuun: buna rau :master: :master: :master:


Mie imi place mai mult acest aluat, decat cel clasic, dospit...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

mariustitulescu
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 13/10/2015 01:00

Mesajde mariustitulescu » 06/07/2016 12:26

Foarte faina reteta. Chiar am bagt-o in meniul nostru. :)

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 06/07/2016 03:41

mariustitulescu scrie:Foarte faina reteta. Chiar am bagt-o in meniul nostru. :)


Va multumesc, domnule Marius Titulescu de la “ Napoli Centrale “ din Cluj-Napoca :master: :master: :master:


Prieteni dragi,

daca aveti drum prin Cluj-Napoca, va invit sa treceti si pe la Pizzeria- Spaghetteria “ Napoli Centrale “ Str. Dobrogeanu Gherea Nr. 17 pentru a servi o pizza a la “ lucia “ :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori