Pizza/ Focaccia rasturnata ( up side down)

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Pizza/ Focaccia rasturnata ( up side down)

Mesajde crista » 24/10/2011 08:24

In functie de cit de gros o sa fie aluatul devine pizza ( cidn este subtire cum am fcut eu) sau focaccia daca este un aluat mai gros ( minim 2 cm cind este intins pentru a fi lasat la dospit ultima oara iainte de a fi pus la cuptor )..



o foaie de aluat de pizza / piine/ aluat dospit - eu am folosit unul gata cumparat , ingrediente : faina, apa, sare si drojdie)

rosii mici ( nu trebuie sa fie mai mari de 2 cm diametru)
rondele de ceapa
sare, ulei, pesmet

daca faceti voi aluatul il framintati apoi il lasati sa dospeasca ( timpul este in functie de cantitatea de drojdie si temperatura la care il puneti la dospit, gasiti maimmulte incdicatii in discutiile vechi de pe RC despre pizza )

In tava de pizza punem o foaie de hirtie de copt, este absolut necesara , turnam un fir de ulei de preferat in zig zag pe hirtie . Presaram putina sare grunjoasa ( 1/4 de lingurita ) si apoi pes toata suprafata hirtiei din tava presaram pesmet.
Peste pesmet asezam ceapa taiata fin in rondele si apoi rosiile taiate in jumtati si cu taietura spre hirtie .

Intre timp incalzim cuptorul la 220°-250 °C ( maxim pentru majoritatea cuptoarelor) .

Daca aluatul e cumparat este deja intins si il asezam numi peste tot ce se afla in tava , daca aluatul il facem noi il INTINDEM CU MIINILE, tragind se capetee lui si apasind cu degetele ca si cum am vrea sa indesam o perna cu puf :wink: , il asezam peste tot ce este eja in tava si punem la copt.

Daca vreti sa faceti o pizza deci aluatul este intins subtire atunci coaceti 7 minute in partea de jos a cuptorului apoi scoateti tava cu gratar cu tot si o mutati pentru alte 5 minute in partea de sus a cuptorului ...
( daca este o focaccia cu aluat mai gros tb sa caca cca 20-25 minute in totatl si tot asa prima parte in partea inferioara a cuptorului si in ultima parte in partea superioara ).


Cind este gata scoateti tava din cuptor lasati citeva minute (2-3 ) sa se mai racoreasca, asezati o alta tava sau un fund, un platou pe care o sa serviti pizza
peste ea si o rasturnati . Luati tava si apoi desfaceti cu grija hirtia. In mod normal nu trebuie sa se lipeasca insa daca se intimpla asta ( ceapa poate sa accentueze lipirea caci are mult zahar in ea si poate sa caramelizeze) atunci umeziti o cirpa curata sau o pensula de patiserie cu apa rece si stergeti usopr de tot hirtia de copt far sa apasati. Hiortia usor umezita cu apa rece se va desprinde imediat de tot ce este SUB ea. Ridicati hirtia si serviti pizza .


Este o pizza fara brinza numai rosii si ceapa ( care nu este obligatorie) . Este realizata dupa o reteta traditionala de focaccia din sudul italiei unde se prepara asa in 2 variante numai cu rosii mi la sud la Bari si cu rosii si ceapa la Foggia .

De preferat sa o taiati cu foarfeca ( cea speciala de transat puiul este perfecta dar si o foarfeca normala este foarte buna cu conditia sa o folositi NUMAI in bucatarie).


Nu trebuie sa iasa asa rumenita, eu din pacate am scapat din ochi ceasul cred ca 1-2 minute si s-a bronzat mai mult .



edit

Rosiile musai sa fie mici si taiate maxim in jumatate, merg chiar si lasate intregi daca sunt foarte micute
Nu puneti felii se uda prea tare aluatul si nu folositi rosii mai mari ca nu se coc destul in cele 12 minute ...
Fişiere ataşate
Immagine 548.jpg
Immagine 548.jpg (80.51 KiB) Vizualizat de 3170 ori
Immagine 547.jpg
Immagine 547.jpg (91.04 KiB) Vizualizat de 3170 ori
Immagine 545.jpg
Immagine 545.jpg (65.4 KiB) Vizualizat de 3170 ori
Immagine 544.jpg
Immagine 544.jpg (55.16 KiB) Vizualizat de 3170 ori
Immagine 541.jpg
Immagine 541.jpg (75.81 KiB) Vizualizat de 3170 ori
Ultima oară modificat 24/10/2011 10:24 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/10/2011 09:27

Asta cred a e BUUUUNNNNAAAAA....pe gustul meu.....am sa o fac dar stropesc rosile si ceapa cu pesto si usturoi , apoi astern cearceaful de aluat si coc....se poate o bere langa pizza asta :buuun: :buuun: :buuun: :D :D :hug: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/10/2011 09:41

Pupi nu face asa ca nu e bine, zau, pesto nu se coace, se inegreste si isi strica gustul la temperaturi inalte, plus ca risti sa iti ramina pe hirtie la final. Daca vrei sa modifici poti adauga tot ce vrei tu dupa ce coci, rastorni, scoti hirtia si e inca calda . Pui deasupra , mai o bagi 1 minutel la cuptor daca s-a racit intre timp. Desi eu una nu as adauga niimic de data asta.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/10/2011 09:51

Nici macar un mujdei de usturoi dupa ce scoti hartia???

Eu fac pizza cu pesto des si nu am avut probleme niciodata....chiar fac ( intind) un aluat de pizza ( din cel de cumparat, cand sant in criza de timp :wink: ) si il ung cu pesto si la cuptor cu ea....nimic altceva doar pesto si usturoi....foaia subtire de tot si la coacere mai creste putintel, dar nu mult....e super buna si nu am avut culori nedorite ....dar iti ascult afatul si am sa fac asa, dar sa sti ca mujdei tot am sa adaug si in ala am sa pun putintel pesto sau busuioc.....off topic....a fost ziua recoltei aici la noi, nu am apucat sa fac fenelul....marti de dimineata am sa il pregatesc ...renunt la supa programata si fac juma reteta ta si juma ceva aperitiv :wink: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/10/2011 10:22

Pupi poti pune tot ce vrei tu si crezi ca va place dar dupa ce o scoti din cuptor, cind e inca calda.

acum depinde ce si cum va place, eu una as scoate ceapa daca vreau sa pun usturoi chiar si pesto.. dupa gustul meu nu merg impreuna.
Cel mai bine e sa imparti in 2 si sa faci si una simpla cum am facut eu si una cum vrei tu pe urma vezi tu ...

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 25/10/2011 12:55

Faina foccacia rasturnata, ma gandeam la genul tarte tatin cu rosii...am facut cu andive , cu ceapa... si la a ta parca as fi pus rosioarele invers sau as fi folosit felii pt imagine.

In rest gustul :buuun: :buuun: :buuun: no comment!

:hug: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 25/10/2011 12:58

Ce bine arata =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/10/2011 01:21

Yafa cu feliile nu e bine ca lasa multa zeama si cu aluatul asta nu se impaca bine.. d'asta are si pesmetul ala sa mai traga din zemuri excesive.

Faptul ca sunt cu taietura in jos e e tot pentru zemuri care nu tb sa ude coca ca iti ramine uda .


aici originalul vezi de la minutul 5 ca pina atunci face coca
http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/me ... 0cf73.html




degeaba o dati voi cotita italienii nu le au cu imaginea in retete :-)) zau .. aici e vorba de gust :buuun: si asta este de nota 200
Faptul ca eu am folosit o coca cumparata gata , deci foarte subtire care nu era prea indicata pentru reteta asta va face pe voi sa nu va placa rosiile si fatzada :-))


in locul acestei umpluturi merge si cu :
ceapa si cartofi fierti
ceapa si anghinare
ceapa, rosii si masline negre
asta pe linga ce ai zis tu deja

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 26/10/2011 01:43

crista scrie:Yafa cu feliile nu e bine ca lasa multa zeama si cu aluatul asta nu se impaca bine.. d'asta are si pesmetul ala sa mai traga din zemuri excesive.

Faptul ca sunt cu taietura in jos e e tot pentru zemuri care nu tb sa ude coca ca iti ramine uda .


aici originalul vezi de la minutul 5 ca pina atunci face coca
http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/me ... 0cf73.html




degeaba o dati voi cotita italienii nu le au cu imaginea in retete :-)) zau .. aici e vorba de gust :buuun: si asta este de nota 200
Faptul ca eu am folosit o coca cumparata gata , deci foarte subtire care nu era prea indicata pentru reteta asta va face pe voi sa nu va placa rosiile si fatzada :-))


in locul acestei umpluturi merge si cu :
ceapa si cartofi fierti
ceapa si anghinare
ceapa, rosii si masline negre
asta pe linga ce ai zis tu deja



Deci de gust am zis ca nu ma bag, caci sunt convinsa ca e o nebunie de bun. Ma uitam pe link si am vazut cea cu ceapa rosie eu am facut cu ceapa si cu alte legume, simpla nu up side down si a iesit tare faina, cred ca am pus-o pe undeva pe aici. Trebuie sa o incerc si pe asta.

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... gume-6861/
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/10/2011 07:46

Da Yafa cam asa e .. splendida si cea facuta de tine... =D> O sa mai fac si eu de exemplu cu andive ca n-am facut niciodata si mie imi plac iar tu mi-ai facut pofta cu ideea :buuun:

Asa cind o faci normal cu zarzavatul deasupra se mai usuca de la cuptor si poti pune chiar si felii de rosie ca merge, nu face multa apa si nu umezeste prea tare aluatul...
uite aici una mai veche facuta de mine cu masline in loc de ceapa
http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... bari-3330/


Daca vreti sa vedeti mai multe filmulete cu retetele de pizza , focaccia si alte minuni le gasiti aici
http://www.youtube.com/results?search_q ... onci+&aq=f
toate filmuletele in care apare el gabriele bonci ..

de la el am vazut ca o pizza sau o focaccia se poate condimenta si dupa ce e deja coapta.. o face cu un condiment simplu apoi scoasa din cuptor si inca calda pune pe ea divese care se inmoaie de la caldura dar nu se coc ( mai ales ce nu trebuie sa se coaca ) .. Si tot la el am vazut cum taia cu foarfeca si zau ca e mult mai bine decit cu rotita sau cutitul


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori